11 Μαρτίου 2014

εδώ δεν υπάρχει άσυλο


Ανατρέχω σ’αυτήν ξανά και ξανά στη δυναμη αυτής της φωτογραφίας, θεωρώντας την μία από τις καλύτερες ελληνικές φωτογραφίες που έχω δει. Πρωτόγονη και μεταπυρηνική την ίδια στιγμή. 

Δεν είναι (μόνο) η αισθητική και το σουρεαλιστικό περιβάλλον του καταγεγραμμένου ενσταντανέ, είναι η ιστορία – και ουχί μυθολογία -που κρύβεται πίσω της. 1985, οι ξυλοδαρμοί στην πλατεία, η οδός Σόλωνος κι η οδός Ναυαρίνου, οι 2 καταλήψεις του Χημείου, η αστυνομική βία στα «καλύτερά» της, η δολοφονία του Καλτεζά, ο Αρκουδέας, οι αγανακτισμένοι πολίτες του πράσινου χώρου, κι ακόμα η περίφημη δήλωση του αστυνομικού διευθυντή Χοχτούλα, «Απαγορεύεται η πορεία αλλά και συγκέντρωση στο χώρο της πλατείας, η οποία εξάλλου δεν σας προσφέρει άσυλο. Και εφ’ όσον τολμήσετε να φωνάξετε συνθήματα όπως – μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι – τότε θα συλληφθείτε και θα ισοπεδωθείτε!!» που έδωσε τον τίτλο στο ντοκυμαντέρ «Εδώ δεν υπάρχει άσυλο» του Motorcycle Boy (κατά κόσμον Θανάση Γιαννόπουλου). 
Του soundtrack για την ελληνική ανεξάρτητη/εναλλακτική μουσική σκηνή που - δε θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς - εμπνεύστηκε και επένδυσε ηχητικά και εκείνες τις μέρες των μέσων της δεκαετίας του 80.


από τo Λευκό Θόρυβο, το πολύ καλό μπλογκ του Motorcycle Boy,
όπως και η παραπάνω φωτό



Το πολυαναμενόμενο εγχείρημα του «Εδώ δεν υπάρχει άσυλο» θα βγει στους κινηματογράφους όταν είναι έτοιμο. Μέχρι τότε μια γεύση απ' αυτήν μπορείς να πάρεις στην ομόνυμη συναυλία που θα γίνει στις 14 Μαρτίου στο Gagarin 205 όπου θα εμφανιστούν πολλές από τις μπάντες στις οποίες επικεντρώνεται το ντοκυμαντέρ. Τα έσοδα θα διατεθούν αποκλειστικά για την ολοκλήρωση της ταινίας. 

Το line up της συναυλίας περιλαμβάνει  
  • τους Ανυπόφορους, με την Ανυπόφορα μοναδική τους σύνθεση, δηλαδή τον Στάθη Καλυβιώτη (κιθάρα/φωνή), τον Γιώργο Γλυνέλη (μπάσο/φωνή), τον Γιάννη Χαραλαμπίδη (πλήκτρα/φωνή) και τον Γιώργο Δαμέλλο (τύμπανα/φωνή) 
  • τα Αρνάκια, με διαχρονική σύνθεση που περιλαμβάνει τον Δημήτρη Παπαθεοφίλου (μπάσο/φωνή), τον Φίλιππο Παππά (κιθάρα/φωνή), τον Χάρη Παπασιδέρη (κιθάρα/ φωνή) και τον Θεοδόση Τσατσαρώνη (τύμπανα).
  • τους Cpt Neφος, δηλαδή τον Άκη Μπογιατζή (μπάσο/φωνή), τον Ιάκωβο Μανή (κιθάρα/πλήκτρα), τον Γιάννη Ντρενογιάννη (κιθάρα/φωνή) και τον Γιάννη Τρυφερούλη (τύμπανα).
  • τους Χωρίς Περιδέραιο, με σύνθεση που παραπέμπει στο LP τους «Χορός για μουσική» και περιλαμβάνει τον Νίκο Αγγελή (πλήκτρα/φωνή), τον Παντελή Πετρονικολό (μπάσο), τον Γιάννη Ντρενογιάννη (κιθάρα) αλλά και τον Τάκη Γιαννούτσο (τύμπανα).
  • τους Not 2 without 3, δηλαδή το Βασίλη Σαλαπάτα (φωνή), τον Σπύρο Αναγνώστου (κιθάρα), τον Γιώργο Παπαδόπουλο (μπάσο) και τον Γιάννη Ψιμόπουλο (τύμπανα).
  • τους (Not) Metro Decay, μια σύμπραξη από μέλη του συγκροτήματος και φίλους τους, δηλαδή τον Κώστα Μάστορη (μπάσο), Στέλιο Μαστρόκαλο (κιθάρα/φωνή), Κώστα Κούζα (πλήκτρα), Μάνο Βασιλάκη (τύμπανα), Δημήτρη Μετανιά (κιθάρα) και Ζαφείρη Μαράνο (φωνή).
  • τους Asylum Overdrive, μια shock ‘n’ roll αντεπίθεση από τους Louis, Kon, Spy Bokos, Nick Camel αλλά και τον Pan Thistle  δεηλαδή οι Stress μαζί με τον τραγουδιστή των μυθικών ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΕΣΙΣ.
  • τους Asylum Nursery, την θρυλική παρέα που ευθύνεται για το τραγούδι τίτλων της ταινίας και περιλαμβάνει τους Κώστα Μάστορη και Στέλιο Μαστρόκαλο (Metro Decay), Βασίλη Σαλαπάτα (Not 2 without 3), Άντα Λαμπάρα (Villa 21), Θοδωρή Βλαχάκη και Γιώργο Σκαρλάτο (Magic de Spell και Θανάση Σκαρλάτο.

σε μια συναυλία που άργησε 40 χρόνια, αλλά γίνεται 10 χρόνια πριν την ώρα της.

Θα τα πούμε εκεί.

Εντωμεταξύ σήμερα στις 10:00 μμ και από τη συχνότητα του indieground, στην εκπομπή Songs of love and hate θα φιλοξενηθεόύν σε μια συνέντευξη οι συντελεστές του ντοκυμαντέρ. ” Εδώ δεν υπάρχει άσυλο ”

6 σχόλια:

  1. Μοναδική περίπτωση ασυλίας μόνο στο Άσυλο... Ανιάτων. Αλλά δεν νομίζω να χωράει εκεί μέσα ολόκληρη... κυβέρνηση!
    Ξενούδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για το πολύ όμορφο άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Μ.Β. Κι εγώ ευχαριστώ για το εγχείρημα του Άσυλου που ανέλαβες.

      και για τα Τοπία της Φιλομήλας που πρότεινες και διαβάζω τώρα.

      Διαγραφή
  3. Τα συγκροτήματα πρέπει να ευχαριστούμε για παραπάνω από έναν λόγους...

    Τι βιβλιάρα τα Τοπία! Απόλαυσέ το (αν κάτι τόσο μαύρο μπορεί να αποτελέσει πηγή απόλαυσης...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails