4 Ιουλίου 2012

το αλάτι της γης



Αμερικάνικο δράμα του 1954, το Salt Of The Earth, πραγματεύεται την πολύμηνη απεργία των ανθρακωρύχων της Empire Zinc Company στο Νέο Μεξικό. Τόσο η θεματολογία του όσο και το ότι γυρίστηκε με τη συμβολή του εργατικού σωματείου International Union of Mine, Mill and Smelter Workers και πλήθους κακοχαρακτηρισμένων για τις πολιτικές τους θέσεις ανθρώπων του θεάματος  το τοποθέτησε στις ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ των υπόπτων  της επιτροπής αντι-Αμερικάνικων ενεργειών. 

Οι Michael Wilson (συγγραφέας), Herbert J. Biberman (σκηνοθέτης), καθώς και ο παραγωγός Paul Jarrico υπέστησαν εν μέσω Μακαρθισμού πολλαπλές διώξεις. Αρκετοί δε από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς που συμμετείχαν απελάθηκαν από τις ΗΠΑ.
Το φιλμ αποκαταστάθηκε από τη βιβλιοθήκε του Κογκρέσου για την πολιτιστική, ιστορική και αισθητική του αξία.

Δε χρειάζεται να είσαι λάτρης του ασπρόμαυρου κινηματογράφου (αλλά αν είσαι το απολαμβάνεις περισσότερο) για να ευχαριστηθείς το "Aλάτι της γης".

Αν και όταν θελήσεις να το δεις υπάρχει ολόκληρο και υποτιτλισμένο εδω: http://www.moviereviews.gr/m1832/

 
Εύσημα στην κίνηση της Περιφέρειας Αττικής που σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει ένα αφιέρωμα με τίτλο «Κοινωνία σε κρίση» στον κινηματογράφο Αττικόν – Θόδωρος Αγγελόπουλος του Αττικού Άλσους. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Μόνη υποχρέωση του θεατή να παρευρίσκεται στο χώρο μισή ώρα πριν προκειμένου να προμηθευτεί το ανευ αντιτίμου εισιτήριο του. 
 

Πρόγραμμα Προβολών

2 Ιουλίου 2012
Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995) Είσοδος μόνο με προσκλήσεις
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος

3 Ιουλίου 2012
Το αλάτι της γης (1954)
Σκηνοθεσία: Herbert J. Biberman

4 Ιουλίου 2012
Το μίσος (1995)
Σκηνοθεσία: Mathieu Kassovitz

5 Ιουλίου 2012
Wasted Youth (2011)
Σκηνοθεσία: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Jan Vogel

6 Ιουλίου 2012
Τα σταφύλια της οργής (1940)
Σκηνοθεσία: John Ford

7 Ιουλίου 2012
Σκιές και σιωπή (1962)
Σκηνοθεσία: Robert Mulligan

8 Ιουλίου 2012
Οι επίλεκτοι (2007)
Σκηνοθεσία: Jose Padilha

Προβολές: 3-8 Ιουλίου 2012
Ώρα προβολών: 21.00. Δελτία εισόδου θα διανέμονται από το ταμείο του κινηματογράφου μισή ώρα πριν από την προβολή της ταινίας.

2 σχόλια:

Related Posts with Thumbnails