4 Μαρτίου 2014

μετά το Χάος κάνεις αριστερά




 - Καλημέρα, μήπως ξέρετε που είναι το Χάος; ρώτησε ο Choco τον άντρα που πέταγε αμέριμνος χαρταετό  με το παιδάκι του και αυτός γύρισε και τον κοίταξε απορημένος όσο δεν παίρνει. 

το Χάος ξανά
Το Χάος είναι μια μεγάλη κυκλική καθίζηση του εδάφους της Λαυρεωτικής, μια περιοχή που έχει βυθιστεί εντυπωσιακά έπειτα από την κατάρρευση κάποιου υπόγειου σπηλαίου ή πιθανότατα μιας εκ των υπόγειων στοών του αρχαίου αργυρείου. 


εντωμεταξύ παντού υπάρχει ένα αετοφάγο δέντρο
Του ορυχείου εξόρυξης αργύρου που ξεκίνησε να απομεταλλώνεται την Τρίτη χιλιετία π.Χ., γιγάντωσε την παραγωγή του τον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ. και παρήκμασε ως ασύμφορο σε πλούσια μεταλλεύματα καμιά 200ρια χρόνια αργότερα.  Του ορυχείου στο οποίο οφείλεται ο πλούτος και η επικυριαρχία των Αθηνών στην αρχαιότητα. 

είσοδος σε  στοά

Οι στοές του ορυχείου πολλές εκ των οποίων βρίσκονται σε βάθος 120 μέτρων μετρούν πολλά χιλιόμετρα διακλαδώσεων κάτω από τη γη. Κολοσσιαίο έργο, ιδιαίτερα αν αναλογιστείς πως μόνο 8 μέτρα το μήνα προχωρούσε η σκαπάνη των 15.000 δούλων της περίφημης Αθηναϊκής Δημοκρατίας που δούλευαν καταναγκαστικά εκεί. 


 Το ξεχασμένο πηγάδι καραδοκούσε το θύμα του. Το τραγούδι των Εξαδάκτυλος αποτελεί σοβαρή υποψηφιότητα για soundtrack της όποιας εκδρομής στην περιοχή. Κι αυτό καθώς εκατοντάδες πηγάδια βρίσκονται διάσπαρτα στις γύρω πλαγιές, τα μεγαλύτερα μόνο περιφραγμένα με συρματόπλεγμα. Χρήσιμα όχι μόνο ως αεραγωγοί αλλά και για την έξοδο του εξορυσσόμενου μολυβδούχου αργύρου. 

Το βάθος τους h το υπολογίζεις από τον τύπο h=1/2 gt^2 , όπου g=10m/s^2 και t ο χρόνος πτώσης μιας πέτρα από την επιφάνεια του πηγαδιού στον πάτο του.


Ο αρχαιολογικός χώρος της πρώτης επεξεργασίας, του καθαρισμού και του εμπλουτισμού του εξορυσσόμενου μεταλλεύματος στέκει άψογα διατηρημένος ανάμεσα στο νεογνό δάσος, προσεγμένος, διατηρημένος και φυσικά ΚΛΕΙΔΑΜΠΑΡΩΜΕΝΟΣ και ΚΛΕΙΣΤΟΣ για ακόμα μια φορά. 



 Ήταν η πολλοστή μας επίσκεψη στην περιοχή αλλά μόλις η πρώτη που περιπλανηθήκαμε στην πέριξ αυτού εξοχή, ανά διαστήματα και περιμετρικά του φράχτη που τον προφυλάσσει, όταν βρήκαμε την πλαϊνή πόρτα ανοιχτή. 

η στεγανοποίηση της δεξαμενής, άθικτη έως σήμερα,
είναι αντικείμενο μελέτης για τις δεξαμενές φύλαξης
ραδιενεργών αποβλήτων

Οι αδιαβροχοποιημένες δεξαμενές, τα πλυντήρια, τα σφυρηλατεία, τα καταλύμματα ήταν εκεί. Ο Ν. διάβαζε μεγαλόφωνα από το βιβλίο οδηγό για τη Λαυρεωτική, κι ο Τσόκο, η Σ. κι εγώ προσπαθούσαμε να κατανοήσουμε τη λειτουργία και τις χρήσεις κάθε κτίσματος.

τμήμα του πλυντηρίου

Οι δούλοι της Αθήνας, έπειτα από πολλές καταπνιγμένες απελευθερωτικές εξεγέρσεις , εγκατέλειψαν επιτυχώς τα καταναγκαστικά προσεταιριζόμενοι από τους Σπαρτιάτες κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. 

Το βράδυ, είδαμε και αυτό το Αγγελοπουλικό ντοκυμαντέρ για την αρχαία μεταλλεία του Λαυρίου και την αρχαία τεχνολογία και λίγο πριν μας πάρει ο ύπνος κατανοήσαμε απόλυτα το μέγεθος του ανθρώπινου αυτού αρχαίου εγχειρήματος στα έγκατα της γης.


υγ. Κάποια στιγμή περάσαμε και από την 110η οδό


υγ2. Οι φωτογραφίες 1,2,5,6,8 είναι του συνταξιδιώτη Chocorello.

6 σχόλια:

  1. Κοίτα να δείς που αυτό το Χάος δεν το ήξερα. Καλή σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι είναι ίσως το μόνο μετρήσιμο χάος, οπότε του αξίζει μια επίσκεψη. Καλημέρα και καλή σαρακοστή mahler

      Διαγραφή
  2. Όταν τυχαίνει να βρίσκομαι στην περιοχή, σκέφτομαι βασανιστικά τα ανθρώπινα δράματα της Αρχαιότητας, εκεί στις υπόγειες στοές. Τότε, όπως και τώρα, δυστυχώς, η ευημερία μιας κοινωνίας ήταν άρρηκτα συνδεμένη με την εκμετάλλευση φτηνών εργατικών χεριών...
    Ξενούδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Ξενούδη, δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγεις τη σκέψη της καθημερινότητας των δούλων όταν βρίσκεσαι εκεί. Και μιλάμε για δωρεάν χέρια ούτε καν φθηνά.

      Διαγραφή
  3. Ωραίες οι εξερευνήσεις σας! Ζόρικες καταστάσεις μέσα στις στοές. Είμαστε φαίνεται τελείως αμείλικτοι με τους ανθρώπους που εκμεταλλευόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίες αλλά όχι τόσο συχνές πλέον ρε γμτ . Όσο για την εκμετάλλευση, πρέπει να είναι στο DNA μας, δεν εξηγείται αλλιώς. Την καλημέρα μου

      Διαγραφή

Related Posts with Thumbnails