η πόλη που δεν υπήρξε
Ο Ζεπ Κισσός θυμίζει κάτι μεταξύ εγκαταλελειμμένου αμερικάνικου στρατοπέδου και
πεδίου υπόγειων πειραμάτων της πρωτοβουλίας της Dharma. Δεν είναι όμως μόνο το μυστηριώδες
πρώτο συνθετικό του ονόματος της πόλης που δεν υπήρξε, είναι η ίδια η επίγεια
εικόνα της.
Μια τεράστια έκταση στις πλαγιές του Χορτιάτη όχι πολύ μετά
τις βίλες (και τα τρίγωνα) του Πανοράματος αποψιλώθηκε (;), χαράχτηκε με
δαιδαλώδους ρυμοτομίας δρόμους κι έμεινε να καρτερά αενάως το ματαιωμένο στα
δικαστήρια και τα εφετεία χτίσιμό μιας πολιτείας επί των εδαφών της. Λίγο παραπάνω
από τα όριά της ξεκινά το δάσος.
Στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους του ΖΕΠ Κισσού, οι κολώνες
της ΔΕΗ στέκονται στη θέση τους, η οδική σήμανση επίσης, μόνο τα καπάκια των
υπονόμων λείπουν και η τεράστια πίστα ΚΑΡΤ καραδοκεί να σε καταπιεί, ειδικά τη
νύχτα, μέχρι να πεις κύμινο (ή γαβ στη συγκεκριμένη περίπτωση).
Το ΖΕΠ Κισσό (δε χορταίνω να λέω το όνομα) τον βρίσκεις
εύκολα, ιδιαίτερα αν δε χάσεις την ιδιόχειρη πινακίδα που αναγράφει ΖΕΠ Κισσός που σε οδηγεί σε μια απότομη και κλειστή στροφή δεξιά. Στη
συνέχεια διασχίζεις ένα δρόμο-λατομείο στο φαγωμένο βουνό και όχι πολύ αργότερα βρίσκεσαι στα χώματά του.
Παρκάρεις, κατεβαίνεις από το αυτοκίνητο και χαζεύεις από
ψηλά την πόλη φάντασμα και τη θέα πέρα από αυτή. Προσπαθείς να διακρίνεις τη
θάλασσα, σε εμποδίζουν όμως τα σύννεφα που στέκονται χαμηλότερα από εσένα και
κάνουν ασαφή τον ορίζοντα. Αναπόφευκτα σου έρχονται στο μυαλό λέξεις όπως ματαιότητα,
υποψία, καταπάτηση, αξιοποίηση, συμφέροντα, και όποιες άλλες συνώνυμες ή συνειρμικές
αυτών που καθιστούν το όλο ιδιοκτησιακό, νομικό, πολεοδομικό καθεστώς που
επικρατεί στο μέρος τόσο ασαφές όσο και ο ορίζοντας.
Όσο για το ΖΕΠ, το μυστηριώδες συνθετικό της ονομασίας της ματαιωμένης
πόλης, σημαίνει Ζώνες Ενεργού Πολεοδομίας δηλαδή περιοχές οι οποίες προορίζονται για αναμόρφωση ή ανάπτυξη με βάση πλήρη πολεοδομικό σχεδιασμό καιμε την επέμβαση του κράτους, ή του φορέα που εξουσιοδοτείται από αυτό,αναμόρφωση υφιστάμενων ή δημιουργία νέων πολεοδομικών συγκροτημάτων, πουεξυπηρετούν λειτουργικά τις ανάγκες της οργανωμένης κοινωνικής διαβίωσης ήαπασχόλησης των κατοίκων και ανταποκρίνονται στα φυσικά, οικονομικά και αισθητικά δεδομένα της περιοχής. Όπως διαβάζω στο site της πολεοδομίας.
από την εφημερίδα "Τύπος Θεσσαλονίκης" |
Η οικοδόμηση δασικής και αναδασωτέας έκτασης 2.038στρεμμάτων στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης δρομολογείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά τιςαντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (2757 και 2758/1994 τηςΟλομέλειας του ΣτΕ και η 3651/1999 του Ε' Τμήματος). Αν θες διάβασε περισσότερα
για την υπόθεση στο Ριζοσπάστη της 21/1/2001.
Α δεν ήξερα τι είναι αυτό.. τώρα που το λες το μαθαίνω.. και γιατί δεν χτίστικαν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗφ, ούτε εγώ το ήξερα μέχρι που πήγα. Δε χτίστηκαν γιατί υπήρξαν προφανώς νομικά μπλεξίματα (αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων κλπ).
Διαγραφήη αυθαίρετη δόμηση εξακολουθεί να είναι η φτηνότερη λύση. Γιατί να προτιμήσουμε ωραίους, φαρδείς δρόμους και έτοιμη υποδομή; Το μυαλό μας έμεινε στα καλντερίμια της Τουρκοκρατίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞενικός
Η αυθαίρετη - και όχι μόνο - δόμηση δυστυχώς αγαπητέ Ξενικέ, αντιπτοσωπεύει τη ψυχοσύνθεση μας ως λαό. Και το κακό απ' ότι φαίνεται είναι ότι και όλοι τούτοι οι φαρδείς δρόμοι και οι υποδομές είναι/ήταν αυθαίρετα - αν και σίγουρα όχι φθηνά.
ΔιαγραφήΩς αρρωστάκι με το Google Earth, κάποτε είχα ανακαλύψει αυτό:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://maps.google.fr/maps?hl=en&ll=38.225842,24.112329&spn=0.038231,0.084543&sll=38.224966,24.112329&sspn=0.038231,0.084543&t=h&z=14
Ενδεικτικές λεπτομέρειες εδώ:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AE_%CE%95%CF%85%CE%B2%CE%BF%CE%AF%CE%B1%CF%82
...άλλο ένα αναπτυξιακό σχέδιο στα σκουπίδια. Μετά πώς να προχωρήσει αυτή η χώρα;
Χαχαχα, λοιπόν άκου να δεις σύμπτωση, φίλε Δημήτρη. Στο νησάκι αυτό κάποτε είχα και εγώ στο όνομά μου ένα ...οικόπεδο.
ΔιαγραφήΤο νησάκι αυτό, την Καβαλιανή, το είχε ένας συνεταιρισμός, το "πολεοδόμησε", το "ρυμοτόμησε", το έκοψε σε τεμάχια και το πούλησε σε αφελείς τύπους σαν τον πατέρα μου και τον μπάρμπα μου, με την υπόσχεση ότι σύντομα θα γινόταν ένας μικρός παράδεισος. Αυτό προ σαρακονταετίας.
Το τεμάχιο ΜΟΥ, πωλήθηκε κάμποσα χρόνια πριν όχι γιατί οι συγγενείς μου κατάλαβαν το μάταιο της υπόσχεσης αλλά για πολύ "μικροαστικότερους" λόγους - που δεν είναι της παρούσης - όταν τα ...χρειάστηκε ο πατέρας μου.
Καλό κι αυτό! Ωραία θα'ταν πάντως με ένα αντίσκηνο το καλοκαίρι. Ο ορισμός της απομόνωσης.
Διαγραφήπεντε αετονυχιδες και επτακοσια εικοσι πεντε κοροιδα τι ειναι;;; ο συνεταιρισμος που αναφερεσαι
Διαγραφήφίλε/η Ανώνυμε, δυστυχώς αυτή είναι επαναλαμβανόμενη ιστορία στη χώρα μας και κατά πως φαίνεται δεν πρόκειται να αλλάξει εύκολα. Να φανταστώ ότι μιλάς σαν ένας από τους 723 (εμείς - για λάθος λόγους - ξεμπλέξαμε ευτυχώς)?
Διαγραφήη κατασταση στην συγκεκριμενη περιπτωση παει να αλλαξει και κατα πως φαινεται η΄ομαδα΄και κυριως ο 'ομαδαρχης' περα απο την δικαιοσυνη εχει να φαει τετοιο κυνηγητο απο τα 'κοροιδα' ωστε οχι να ανεβει στην καβαλλιανη ξανα αλλα ουτε στο κοντινο λιμανι της αγιας μαρινας δεν βλεπω να πλησιαζει.
ΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ με την περιγραφόμενη "νέα κατάσταση" που περιγράφεις. Αν και δεν είμαι εμπλεκόμενος πλέον, αν το θυμηθείς κράτα με ενήμερο για τυχόν εξελίξεις.
ΔιαγραφήΦίλε τα νέα είναι συγκλονιστικά. Βρέθηκε αγοραστής με 18000€ το οικόπεδο και τα αγοράζει όλα με μετρητά. Μου φαίνεται πως είναι μια νέα εταιρία που την λένε Αναπτυξιακή Καβαλιανής. Δεν ξέρω παραπάνω αλλά οι πληροφορίες μου από την Εύβοια αυτά μου λένε.
Διαγραφήαγαπητε απο αυτα που μας αναφερεις αν και προσωπικα πρωτη φορα ακουω την υπαρξη τετοιας εταιριας θα πρεπει να εχει τεραστια ρευστοτητα για να διαθετει τετοια εποχη 13000000 ευρο μονο για την αγορα των οικοπεδων.εκτος εαν οι πληροφοριες σου απο την ευβοια ειναι πρωταπριλιατικες
ΔιαγραφήΕίμαι σίγουρος ότι αυτή την ιστορία αν δεν την ξέρει κάποιος, σίγουρα το μυαλό του πάει σε αυθαίρετη δόμηση, καταπάτηση δάσους και αποψίλωση. Για την ιστορία λοιπόν να παραθέσω τα εξης:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Η περιοχή δεν ήταν δάσος αλλά χορτολιβαδική έκταση με πουρνάρια και χρήση για βοσκή στο πρόσφατο παρελθόν.
2. Ο συνεταιρισμός που τον σχεδίασε αποτελούνταν από Μηχανικούς και Αρχιτέκτονες. Ο οικισμός σχεδιάστηκε ως πρότυπος (μέχρι και οπτικές ίνες βλέπει κανείς ακόμα και σήμερα).
3. Η περιοχή αγοράστηκε από την κοινότητα Χορτιάτη μεταξύ διαφόρων επιλογών με ταυτόχρονο αντάλλαγμα την χορήγηση οικοπέδων στους ακτήμονες της κοινότητας.
4. Η έκταση εντάχθηκε πριν να ξεκινήσουν τα έργα στο σχέδιο πόλης, απόφαση της πολιτείας, και υπήρξαν αποφάσεις του Δασαρχείου από την δεκαετία του 70 για την μη ύπαρξη δάσους εκεί και την οικολογική νομιμότητα του έργου.
5. Κάθε οικόπεδο έχει νόμιμο τίτλο ιδιοκτησίας εντός σχεδίου πόλης.
6. Αφού είχαν τελειώσει τα περισσότερα έργα με μεγαλύτερο μέρος του κόστους από τους ιδιοκτήτες, το 91 υπήρξε απόφαση του Δασαρχείου ότι τελικά έκανε λάθος και εκεί ήταν δάσος.
Μια λογική πολιτεία θα έλεγε, ώπα κύριοι έκανα λάθος, πάρτε την αποζημίωση σας και φύγετε από εδώ, εσείς είστε καθ'όλα νομοταγείς.
Αντ'αυτού επειδή η πολιτεία δεν θέλει να αποζημιώσει για τα λάθη της υπήρξε μια συνεχής αντιπαράθεση πολιτείας, δασαρχείου. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολίτες έχουν χάσει την επένδυση που έκαναν εκεί, που για πολλούς θα ήταν και η πρώτη τους κατοικία.
Εδώ θα ήθελα να παρατηρήσω ότι πολλές φορές η κυβέρνηση φέρνει συγκεκριμένες διατάξεις για το θέμα στη Βουλή, αλλά βρίσκει την αντίδραση πολιτικών χώρων όπως των οικολόγων και του κ. Τρεμόπουλου ο οποίος έχτισε πολιτική καριέρα επάνω στο θέμα και δεν λύνεται το θέμα με την ανέγερση οικοδομημάτων. Ενδιαφέρον έχει μια από της τελευταίες ακυρώσεις έκδοσης άδειας, με το σκεπτικό ότι όπως λέει ο πολεοδομικός κανονισμός η πολιτεία πρέπει να χρηματοδοτήσει κατά ένα ποσοστό τα δημόσια έργα της περιοχής, δεν έβαλε όσα όφειλε αλλά το μεγαλύτερο μέρος το κάλυψαν οι ιδιοκτήτες.
Χωρίς να θέλω να πάρω θέση στο αν πρέπει να χτιστεί ή όχι αυτή η περιοχή, οι επιλογές μας ως κοινωνία είναι 2,
α. Παράκαμψη όποιων νομότυπων αντιρρήσεων και χτίσιμο των σπιτιών.
β. Ξήλωμα όλων των έργων, επιστροφή του χώρου στη φύση, και αποζημίωση των εμπλεκομένων πολιτών.
Το να μένει αυτή η περιοχή σε αυτή την κατάσταση και οι πολίτες εγκλωβισμένοι σε αυτήν δεν τιμά την κοινωνία μας.
Να σου πω την αλήθεια, δεν το έχω ψάξει πολύ το ζήτημα (πρόβλημα?) αλλά εντυπωσιάστηκα από το τοπίο κατά τη διάρκεια της εκεί παρουσίας μου. Χωρίς να μπορώ να το επιβεβαιώσω, η ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας σου στο σχόλιο ακούγεται (είναι) πειστική.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για τις πληροφορίες.
@Lemonostifti: Check your emails :)
ΑπάντησηΔιαγραφήοκ, ειχε πάει στα junk, θα ρωτησω και θα σου πω. (αποστολέας ο ΔΠ, έτσι?)
ΔιαγραφήNai
Διαγραφή