16 Μαρτίου 2014

Cpt Neφos, Ανυπόφοροι, Χωρίς Περιδέραιο, Αρνάκια, Metro Decay, Not 2 without 3 και λοιπές δυνάμεις


Λίγο μόνο μικρότερη τότε για να το ευχαριστηθεί στην ώρα του, για το πρώτο κύμα της ανεξάρτητης new wave/punk ελληνικής σκηνής ο λόγος, η γνωστή-άγνωστη συναυλιοπαρέα που κρατάει από τα χρόνια του 80, αυτή με τη μία ντάμα, - αν  και με κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη σύνθεσή της – κατηφόρισε Παρασκευή βράδυ στη Λιοσίων και πέρασε κατά τις 9 και κάτι μ.μ.τις πόρτες του Gagarin 205.

Εκεί, παραδόξως χωρίς να χρειαστεί να πιει με το παραπάνω, ενεργοποίησε τα παλιακά της αντανακλαστικά και το χιούμορ, συνάντησε φίλους και γνωστούς, απάντησε δεκάδες φορές -  επιτυχώς τις περισσότερες από αυτές - στην ερώτηση «Ρε από πού τον ξέρουμε αυτόν/ήν;», κουβέντιασε, θυμήθηκε και διηγήθηκε ξεχασμένες, στα όρια του αστικού μύθου ιστορίες, τραγούδησε sing along με συνομήλικους και μη, είδε μέρος του ντοκυμαντέρ «εδώ δεν υπάρχει άσυλο» κι αναπόλησε τις μέρες  και κυρίως εστίασε στα επί σκηνής τεκταινόμενα.

Εκεί όπου, όμορφοι άνθρωποι στα πενήντα τους, τους οποίους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αν συναντούσες ποτέ στο δρόμο δε θα σου περνούσε απ το μυαλό πως κάποτε όλοι αυτοί αποτελούσαν την αφρόκρεμα του εγχώριου ανεξάρτητου ήχου, οργίασαν ηχητικά και έδειξαν να το ευχαριστιούνται το ίδιο αν όχι και περισσότερο από οποιονδήποτε.

Not 2 without 3

Πολύ καλή η new wave/post punk αγγλόφωνη μπάντα των  Not 2 without 3 που άνοιξε τη συναυλία. Under the flag. Ο κόσμος δεν έχει γεμίσει ακόμα το χώρο, τα κενά καλύπτει η εντυπωσιακού βάθους φωνή του Βασίλη Σαλαπάτα. 

Ανυπόφοροι

Για τη συνέχεια η μεγάλη αποκάλυψη για μένα (μας) μιας και ομολογώ πως δεν τους είχα ξανακούσει, οι Ανυπόφοροι. Μπαντάρα από το 1979!  Σοβαρολογώ: φρέσκο πράγμα, κι ας έχει περάσει 35ετία. 8 φορές. Και συγκινητικοί (συγκινούμαι όλο κι ευκολότερα μεγαλώνοντας) στο αντίο που είχαν ξεχάσει να πουν όταν διαλύθηκαν.  Λίγο  πριν το τέλος. Όταν τραγουδούν όλοι μαζί στο ίδιο μικρόφωνο (πρώτη φωτο).

Cpt. Neφos

Cpt. Neφos. Θρυλικό συγκρότημα στο μυαλό μου από δεκαετίες, μια από τις πολλές φάσεις της μουσικής παρέας του Άκη Μπογιατζή και του Ιάκωβου Μανή (Cpt. Nefos, Libido Blume, Sigmatropic), η μόνη που δεν είχα δει live έως σήμερα σε avant premiere για τα μάτια και τ’ αυτιά μου. Με τον Γιάννη Ντρενογιάννη. Cadillac Dreams. Colours Melting. Με προσγειωμένα εκσυγχρονισμένο τον ήχο και την ενορχήστρωση των τραγουδιών.

Αρνάκια

Τα Αρνάκια στη συνέχεια παίρνουν τη σκυτάλη. Ο κακός σου εαυτός, Δύτης τ' ουρανού. Καταχωρημένα πλέον ως κλασσική αξία στη συνείδηση των φανατικών υπέρμαχων του ελληνόφωνου πανκ.

Χωρίς Περιδέραιο

Ανατριχίλα, ιδρώτας, άγαρμπο λίκνισμα αντί χορού. Έτερη μεγάλη απόλαυση, η ελληνόφωνη synth pop(?) αισθητική των Χωρίς Περιδέραιο με την εκκεντρική στιχουργική. Άνωση. Έγχρωμη Γρίπη. 48 Σιωπές. 

Κι ένα βιντεάκι του 48 Σιωπές που τράβηξε ο Ν για του λόγου το αληθές.




(Not) Metro Decay

Κειμήλια. Μετρονομημένη σκοτεινιά για τη συνέχεια από τους (Not) Metro Decay. Τη σύμπραξη δηλαδή του Κώστα Μάστορη και Στέλιου Μαστρόκαλου, μελών των θρυλικών Metro Decay με φίλους μουσικούς και τον πιτσιρικά Ζαφείρη Μαράνο των Grain να αποδίδει πιστότατα το κλίμα εκείνων των ημερών.

Τρομερή μορφή ο Ντρενογιάννης. Η κιθάρα του οποίου διαπέρασε, πολύ μεγάλο μέρος τόσο της ανεξάρτητης σκηνής (Anti Troppau Council, Cpt Neφos, Χωρίς Περιδέραιο, Libido Blume, Magic De Spell, Yeah!) της προ-προ-προηγούμενης δεκαετίας όσο και (φυσιολογική συνέπεια) ολόκληρης αυτής της "θεματικής" συναυλίας.

Για ό,τι ακολούθησε στη συνέχεια της νύχτας και μέχρι την ολοκλήρωση αυτού του φεστιβάλ (που παρότι αναβιωτικό δε στηρίχτηκε σε ξύσιμο νοσταλγικών διαθέσεων) δεν έχω να πω πολλά γιατί απλά δεν ήμουν εκεί. Περασμένες 3 αποχωρήσαμε υπερ ικανοποιημένοι και μπουκάραμε και οι πέντε στο καινούριο αμάξι του Τ. 

Τώρα εγώ παραδίδω τη σκυτάλη σε όποιον παρέμεινε, είδε τις εμφανίσεις των Asylum Overdrive και Asylum Nursery και θέλει να πει κανα δυο λόγια για ότι ακολούθησε.




16 σχόλια:

  1. απαπα πρωί πρωί λίγο έβαλα το βίντεο να παίξει και πήγα να τα παίξω εγώ.. δεν είναι για τα αυτιά μου..
    καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ο κακός ήχος του βίντεο που σε τρόμαξε Ηφ, για κάνε μια ακόμα προσπάθεια και άκου το ίδιο τραγούδι σε στούντιο εγγραφή από 'δώ

      https://www.youtube.com/watch?v=6-R9vLienOI

      Διαγραφή
  2. Λοιπόν, με τις διηγήσεις σου είναι σαν να βρίσκομαι σε μια μεριά του χώρου και παρακολουθώ τη συναυλία..
    Όμορφα πράγματα...
    Καλημέρα και πάλι :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ όμορφα πράγματα όντως. Έπρεπε να το 'χεις κανονίσει να είσαι κάτω κι εσύ!!!

      Διαγραφή
  3. Σωστός. Στάνταρ έπαιζε αναλογία 4:1 τότε μη σου πω πως και λίγο λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ήταν λίγο αντρική υπόθεση αυτά τα live κάποτε, εχει αλλάξει αυτό όμως νομίζω

      Διαγραφή
  4. καποιος να μας πει τι εγινε μετα τις 3 !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. metro decay xwris original tragoydisti en yfistantai,oxi alles fwnes wannabee "krina" ..eleos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μετά τις 3:00 χάσατε τους Stress με τον Frank από τους Panx Romana αλλά και τον Πολυχρονόπουλο από Παρθενογέννεσις, τους Σκαρλάτους των Magic de spell, την Άντα των Villa 21 με το House of the damned, αλλά και τον Ethan Port των Savage Republic!
    Ανώνυμε, οι τύποι δεν εμφανίστηκαν ως Metro Decay ακριβώς επειδή λείπει ο Αντώνης Μανιάτης και η προσθήκη του Z. Μαράνου μόνο θετική ήταν αφού καλύτερα από τον Αντώνη τα έλεγε και ωραίος στη σκηνή ήταν. Η συναυλία δεν ήταν αναβίωσης αλλά ένα χέρι βοήθειας από τα συγκροτήματα στην ομάδα που προσπαθεί να φέρει σε πέρας το ντοκυμαντέρ. Εσείς που νοσταλγείτε τα παλιά και ψάχνετε για αυθεντικές μορφές, καλύτερα που λείπατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ πολύ για τη συνέχεια της ανταπόκρισης. το μετανιώνω που φυγαμε νωρίτερα αλλά ήμασταν κομμάτια

      Διαγραφή
  7. Τα υπόλοιπα σχήματα, όπως αναφέρονται παραπάνω, ηταν επίσης εξαιρετικά και συνέχισαν την απίστευτη ατμόσφαιρα μέχρι να κλείσει η βραδιά.

    Συμφωνω απολύτως, ο πιτσιρικάς στους Metro ήταν αποκάλυψη σε σχέση με τον πολύ δύσκολο ρόλο που είχε, χίλια μπράβο του. Και πόσο επιβλητική μπαντα που ήταν, ακόμα και με τέσσερα κομμάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με όσα λες για τους nMD. Μέχρι ποια ώρα κράτησε η συναυλία?

      Διαγραφή
    2. Τελείωσε κατά τις 4:00

      Διαγραφή
  8. Οχι αλλες γεροντοκορες (Ανωνυμος 3:45) ΕΛΕΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails