5 Μαΐου 2014

οι καρυάτιδες των Αγίων Ασωμάτων



Κατοικούν από δεκαετίες στην Αγίων Αωμάτων λίγο προτού αυτή εκβάλλει στην πολύβουη Πειραιώς, στον αριθμό 45. Στον πρώτο όροφο. Τις θυμάμαι να με κοιτάζουν επίμονα και να εγγράφονται απαιτητικά και ανεξίτηλα στη μνήμη μου από πιτσιρικάς, τότε που με τον πατέρα μου γράφαμε ποδαράτο, δεν είχαμε αυτοκίνητο, τη διαδρομή μέχρι το εργοστάσιο φωταερίου στοΓκάζι, για να επισκεφτούμε τον αδελφό του.

Έπειτα, με τις Καρυάτιδες* της Ασωμάτων, χαθήκαμε για καιρό, δικό μου το φταίξιμο, παρόλο που κυκλοφορούσα στη γειτονιά τους ανελλιπώς. Τα τελευταία χρόνια, χωρίς ίχνος νοσταλγίας, η σχέση μας αποκαταστάθηκε. Μόνο που μου φαίνονται πιο μικροκαμωμένες, τόσο αυτές όσο και το κτίσμα στο οποίο στεγάζονται.

Το οποίο κτίσμα ανήκει πλέον στο υπουργείο Πολιτισμού.


Τις Καρυάτιδες της Ασωμάτων έχει φωτογραφήσει και ο και ο γάλλος φωτογράφος Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν



Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη για το σπίτι με τις Καρυάτιδες, γραμμένη από τον Ν. Τσαμπούκο, μπορείς να διαβάσεις εδώ. Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΛΑΣΙΚΙΣΜΟΣ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΕΚΛΕΚΤΙΚΙΣΜΟΥ

Ο λόγος που τις ξαναθυμήθηκα και τις φωτογράφησα τις προάλλες, ήταν ο μικρός Ο., των τριών χρόνων, και η εκσταση που ζωγραφίστηκε στο πρόσωπό του, εκείνη τουλάχιστον του αναλογεί στην ηλικία του, μπροστά στις γυναίκες-κολώνες του Ερεχθείου, κατά την επίσκεψή μας στο βράχο της Ακρόπολης προ εβδομάδος.

*Η ετυμολογία της λέξεως Καρυάτιδες, η οποία δεν ήταν σε χρήσι πριν από τους Ρωμαϊκούς χρόνους, είναι αβέβαιη. Χρησιμοποιείται για κίονες με γυναικεία μορφή που υποστηρίζουν ένα θριγκό. Η λέξις σημαίνει «γυναίκες από ις Καρυές», μια πόλι της Λακωνίας όπου, κατά τους ετήσιους εορτασμούς της θεάς Αρτέμιδος, συνήθιζαν τα κορίτσια να εκτελούν ιερατικούς χορούς. Ίσως οι γυναικόμορφοι αυτοί κίονες να υπενθύμιζαν στους αρχαίους τις χορεύτριες των Καρυών, και γι αυτόν το λόγο τα στηρίγματα αυτά του Ερεχθείου να ονομάστηκαν Καρυάτιδες.

Περικλής Κόλλας, Πλήρης οδηγός της Ακροπόλεως των Αθηνών. 



6 σχόλια:

  1. μια μικρή όαση ομορφιάς σε δρόμο υποβαθμισμένο. Η παλαιά Αθήνα που πληγώνει...
    Ξενικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ηφ, όλα καλά? Σ' έχασα.

      Διαγραφή
    2. Με έφαγαν οι έρωτες.. χαχαχα! Άσε! Τρέξιμο!
      Και θα ξαναφύγω για ένα διάστημα.. οπότε δεν ξέρω πότε θα τα ξαναπούμε! Καλά να περνάς!

      Διαγραφή
    3. Καλά νέα όσα έχουν και έρωτες μέσα αγαπητέ Ηφ! Να περάσεις καλά όπου κι αν πας. Να προσέχεις. Θα τα πούμε!

      Διαγραφή

Related Posts with Thumbnails