9 Φεβρουαρίου 2014

Cure vs. Smiths, 14 και 1 ασκήσεις πόλωσης


Ήταν τις προάλλες όταν μου τηλεφώνησε ο φίλος Κ, γνωστός μουσικόφιλος και κατά τα γνωστά ορεξάτος για κουβέντα. Είπαμε τι είπαμε, χαίρετε, πως τα πάμε, και τα λοιπά, όλα καλά τα συμφωνήσαμε γνωρίζοντας αμφότεροι πως τα πράγματα (για τον καθένα για διαφορετικούς λόγους) έχουν κομμάτι απασφαλίσει. Έτσι αφού είπαμε 2-3 κουβέντες αποφεύγοντας τεχνηέντως κι επί τούτου τα στριφνά της καθημερινότητας μου έθεσε ξανά ένα από τα προαιώνια ερωτήματα που βασανίζουν τους φίλιους κύκλους μου.

 - Smiths ή Cure, λέμον;

[Μου έρχονται αντανακλαστικά οι ατέλειωτες ώρες ακρόασης που έχω ρίξει στους δίσκους τους, τους καυλωμένους δερβίσικους χορούς με τ’ Αγόρια που δεν κλαίνε ή την απολαυστική αγωνία που νιώθω για δεκαετίες τώρα, κάθε φορά που η βελόνα του πικάπ ξεκινάει να μου πει την ιστορία της Σάρλοτ, ή εκείνη με τη δολοφονία του Άραβα, ή τη φωτιά στο Κάιρο, ή την άλλη με τους κρεμαστούς κήπους, την Εμ, τα 17 δευτερόλεπτα, το δάσος, το τραγούδι απ’ το Κυότο.  Εννοείται, δε λέω, πως στιχουργικά οι Cure μάλλον υστερούν των Smiths με την επιγραμματική, συμβολιστική τραγουδοποιία του κ. Smith. Παρ’ όλα αυτά τη de profundis ποίηση (;) του Morrissey τη θεωρώ συγκλονιστική μεν, τη μελοποίησή της όμως συχνά πυκνά την αποφεύγω γιατί μου αφήνει ένα  ανικανοποίητο.]

- Cure φυσικά του απαντάω στο δευτερόλεπτο. 

Κάπως έτσι  άρχισε να στριφογυρίζει στο μυαλό μου η ιδέα για τούτη την ανάρτηση. Κόντρες που έχουν τροφοδοτήσει κουβέντες, τσακωμούς για δεκαετίες, την ώρα που οι περισσότεροι ακούμε και τις δύο πλευρές των αντιπάλων με τον ίδιο (που λέει ο λόγος) σεβασμό.

Ρίχνω λοιπόν λάδι στη φωτιά, δυναμιτίζω το ήρεμο κλίμα και βάζω στο τραπέζι 14 και 1 καθοριστικά ερωτήματα - ασκήσεις πόλωσης σε τεράστια θέματα ήσσονος σημασίας (είθε τα διλήμματα στη ζωή μας να ‘ναι αυτά):
 1. The Beatles vs. The Rolling Stones
 2. Grateful Dead vs. Jefferson Airplane
 3. MC5 vs. The Stooges
 4. Deep Purple vs. Led Zeppelin
 5. Sex Pistols vs. The Clash
 6. The Cure vs. The Smiths
 7. Green on Red vs. The Dream Syndicate
 8. Blur vs. Oasis
 9. U2 vs. R.E.M.
 10. Pixies vs. Sonic Youth
 11. Pearl Jam vs. Nirvana
 12. Miles Davis vs. John Coltrane
 13. Ennio Morricone vs. Nino Rota
 14. Μ. Θεοδωράκης vs Μ. Χατζιδάκις
 15. Τρύπες vs. The Last Drive
Δυστυχώς μια μεγαλεπήβολη διαδραστική δημοσκόπηση (αυτή με τα κουμπάκια και τα τικ και το view results) που μου πήρε ώρες να την οργανώσω και θα φαινόταν έτσι,δε φαίνεται να δουλεύει σε κανέναν browser οπότε όποιος/α θέλει μπορεί να αφήσει σχόλιο με τις επιλογές του/της.

Χειρόγραφα λοιπόν το 1 - 2 - Χ (το Χ δε σημαίνει ...ισοπαλία αλλά έλλειψη ενδιαφέροντος για την κόντρα) με ή χωρίς αιτιολογία.

μια μάχη που έμεινε στα χαρτιά

Οι δικές μου απαντήσεις εντωμεταξύ είναι: The Beatles (εννοείται ή θα με πεις φλώρο;) Led Zeppelin (αλλά δεν πολυκαίγομαι),  Jefferson Airplane (δαγκωτό), The Stooges, The Clash, The Cure (τα είπαμε παραπάνω)Green On Red (εδώ θα προτιμούσα να μπορούσα να απαντήσω τους D.S.), Blur (μπορεί να μην έχουν Wonderwall αλλά ευτυχώς που είναι οι Blur)REM (δυσκολεύτηκα εδώ), Pixies (γιατί  με αυτούς μυήθηκα) NirvanaMiles DavisNino Rota  ή μάλλον Ennio Morricone (εδώ ίδρωσα να βγάλω ετυμηγορία), Μάνος Χατζιδάκις (δαγκωτότατοo), Τρύπες (too many of my yesterdays)
1-2-2-Χ-2-1-1-1-2-1-2-1-1-2-1

υγ. Τα μόνο ερώτημα που δεν έθεσα είναι τα Pink Floyd vs. Yes γιατί δε θέλει και ρώτημα  καθώς και το Βισση vs Βανδή που δεν μας ενδιαφέρει. Ή κάνω λάθος?
18 σχόλια:

 1. χ-1-χ-2-2-1(δαγκωτό)-2-1-2-1-χ-2(δαγκωτό)-2(δαγκωτό)-2(δαγκωτό)-χ

  αυτά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. 1.αποχη (θανατος στο δικομματισμο)
  2.1
  3.1
  4.αποχη (θανατος στο δικομματισμο)
  5.2
  6.2 (ΚΚΕ δυνατο κλπ)
  7.2
  8.1 (με κρυα καρδια, σαν γερος απο το λασηθι που ριχνει δαγκωτο ΠΑΣΟΚ)
  9.αποχη (θανατος στο δικομματισμο)
  10.Χ
  11.αποχη (θανατος στο δικομματισμο + αισχος=LFE)
  12.X
  13.1
  14.αποχη (ζητω ο εξωκοινοβουλευτικος Ξενακης)
  15.2
  16. κιθαριστας ή ντραμερ; γαλακτομπουρεκο.
  ζητω ο επαναστατικος νεο-σουρεαλισμος

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 3. 1. 1
  2. 2
  3. 2
  4. 2
  5. 2 ( λόγω Strummer)
  6. 2 (δεν μπήκα καν στην διαδικασία διλήμματος)
  7. 1 (αν ήταν με Wippers θα δυσκολευόμουν)
  8. 1
  9. Χ (Πριν δεκαπέντε χρόνια θα ήταν 1)
  10. 1
  11. 1(γιατί ποιος θα άκουγε την Χ. )
  12. X
  13. 1
  14. 2
  15. 2 (Athens Rules)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. 1. Beatles, ου Stones
  2. Grateful Dead ου, Jefferson Airplane (προσπάθησα πολύ με τους πρώτους αλλά δεν....)
  3. MC5 ου The Stooges (Χ)
  4. Deep Purple ου, Led Zeppelin (αν και το child in time το είχα λιώσει μικρός... οοουουουουουου - μέχρι που ο Πετρίδης είπε ότι είναι It's a beautiful day, σοβαρά;)
  5. Sex Pistols ου, The Clash
  6. The Cure ου, The Smiths
  7. Green on Red ου, The Dream Syndicate
  8. Blur, ου Oasis
  9. U2 ου, R.E.M. (θέλει και ρώτημα;)
  10. Pixies, ου Sonic Youth (αν και το προσπάθησα...)
  11. Pearl Jam ου, Nirvana (αν και είχα μπλουζάκι PJ - πιό ψαγμένο)
  12. Miles Davis ου John Coltrane (ότι κληρώσει τις μικρές ώρες -αν και Miles έχω ακούσει περισσότερο)
  13. Ennio Morricone ου, Nino Rota (δαγκωτό όμως)
  14. Μ. Θεοδωράκης ου, Μ. Χατζιδάκις
  15.Τρύπες, ου The Last Drive σε λέω

  και εννοείται Βίσση (the real thing!)

  N.  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. 1. The Beatles, οριακά
  2. Χ, άγνωστα χωράφια
  3. The Stooges
  4. Led Zeppelin, ασυζητητί
  5. The Clash, γιατί χορεύονται
  6. The Cure vs. The Smiths, έλα ντε
  7. Χ
  8. Blur, προφανώς
  9. R.E.M.
  10. ΚΑΙ Pixies ΚΑΙ Sonic Youth, αλλιώς αδικία
  11. Pearl Jam, ο μόνος στα τριαντα-κάτι που είναι ανίδεος από Nirvana
  12. ΚΑΙ Miles Davis ΚΑΙ John Coltrane, ιεροσυλία το ερώτημα!
  13. Ennio Morricone
  14. Μ. Χατζιδάκις, νομίζω
  15. Τρύπες, λόγω τύψεων που άργησα να μπω στο τρένο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 1 - ROLLING STONES (ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1973) 2 - JEFFERSON 3 - STOOGES 4 - LED ZEPPELIN 5 - SEX PISTOLS 6 - CURE 7 - GREEN ON RED 8 - BLUR 9 - R.E.M. 10 - PIXIES 11 - NIRVANA 12 - COLTRANE 13 - MORRICONE 14 - ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ 15 - LAST DRIVE Eμειs πιτσιρικαδεs είχαμε & τη κοντρα ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΥ - SOCRATES .Ημουν φανατικοs με τον ΠΟΥΛΙΚΑΚΟ. Πολυ ωραια ιδεα ειχεs lemon . thanks & καλησπερα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. 1.1 Για τις μελωδίες και την υστεροφημία (αν και οι RS έχουν κάτι καλά ριφάκια)
  2.χ
  3.χ
  4.1 Πρώτη κασσέτα!
  5.2 Ευλογημένοι από τον Μάρλευ!
  6.1
  7x
  8.1 Δε μπορώ να ψηφίσω Oasis (όπως λέμε να μου κοπέι το χέρι αν ψηφίσω δεξια)
  9.2 Ακριβώς όπως παραπάνω αν και οι REM το αξίζουν το διπλό.
  10x
  11.2 Για το unplugged
  12 χ
  13.2
  14.1 Ιστορία ρε παιδί μου
  15.1 Στίχος διαχρονικός.

  ΥΓ Δίλλημα εποχής μου, όχι τόσης αξίας βέβαια αλλά ενδιαφέρον λόγω ίδιας έδρας. Portishead vs Massive Attack σημειώσατε...;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Έχουμε και λέμε..
  1. x
  2. Jefferson
  3. Stooges
  4. Zeppelin
  5.The Clash ( δυσκολεύτηκα...)
  6.Τhe Cure
  7.The Dream Syndicate
  8.Blur
  9.U2
  10.Pixies
  11.x
  12.Coltrane ( δυσκολευτηκα πολύ εδω..)
  13 Νino Rota
  14.ΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ
  15.Τρύπες


  Καλό απόγευμα lemon!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ωραίο το debate σου λέμον! Οι ψήφοι μας μετά από μεταξύ μας "πολιτισμένη" συζήτηση πάνε σε Stones. Jefferson, MC5, Zeppelin, Clash, Smiths, Dream Syndicate, Blur, REM, Pixies, Pearl Jam, Coltrane, Morricone, Θεοδωράκης, Τρύπες.

  Δ. & Κ.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. 1. Εντάξει, Beatles, ΑΛΛΆ πρώτα άκουσα Stones σε κασετούλες γραμμένες από τον πρώτο πλατωνικό μου έρωτα, εν αγνοία του και εν αγνοία μου. Ο έρωτας εν αγνοία μας, δεν έκλεψα τις κασέτες, μού τις έγραψε κατόπιν παραγγελίας. Οπότε Stοnes.
  2. Jefferson Airplane
  3. The Stooges
  4. Led Zeppelin
  5. Χ
  6. Α (Α=Αδυναμία να επιλέξω. Μη με πιέζεις, έχω ψυχολογικά.)
  7. The Dream Syndicate
  8. Χ
  9. Α (ό.π.)
  10. Sonic Youth. Για τον εξής απλούστατο λόγο: όσο βγάζει δίσκους ο Βlack Francis, αδιαφορώ για τους Pixies, αν θα ξαναβγάλουν δίσκο ή οτιδήποτε. Ειδικά αν είναι σαν τα πρόσφατα ep τους, ήτοι μπαλαφάρες ολκής. Θα μου πεις ότι και οι S.Y. τον ίδιο δίσκο βγάζουν και ξαναβγάζουν, αλλά οκ, αν ήταν τόσο εύκολο ας το έκαναν κι οι άλλοι.
  11. Nirvana
  12. Χ
  13. Α (ό.π.)
  14. Μ. Χατζιδάκις (με τα δύο χέρια και πόδια!)
  15. Δεν ξέρω, ρε συ, η εν λόγω "κόντρα" με φέρνει σε αμηχανία ανάλογη με εκείνη που ένιωσα ακούγοντας τη διασκευή των Ντράιβ στο "Ακούω την αγάπη". Οπότε "Α" κι εδώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Οι Stooges ταξιδεύουν με ενα Jefferson Airplane για το live των stones με support τους clash που γινεται σε ενα τεράστιο zeppelin που εχει χαράξει πορεία προς το συνδικάτο του ονείρου και ψάχνει για την θεραπεία στο ασταμάτητο rem .Στον δρόμο συναντούν μια εξωγηινη pearl jam στον τελευταίο δρόμο αυτής της γειτονιάς του Σύμπαντος !!!

  Μάνος Χατζιδακης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Βρίσκοντας πολύ ενδιαφέρον να διαβάζω και να ξαναδιαβάζω τις επιλογές που έχουν γίνει μέχρι τώρα (και να βγάζω συμπεράσματα για το ποιος, το πώς και το γιατί), θα εστιάσω σε εκείνες μόνο που θα οδηγούσαν σε εκείνες τις ατέλειωτες κουβέντες/ «μουσικοσακωμούς» – που με λίγες μπύρες παραπάνω θα γίνονταν κομμάτι φασαριόζικες και θα κατέληγαν σε χορό.

  Που λες fool κάποια στιγμή πρέπει να «συζητήσουμε» την επιλογή που έκανες στους Grateful Dead κόντρα στους Airplane, ενώ με σένα Ρένο την αδικαιολόγητη παρότι ντανταϊστικά τεκμηριωμένη αποχή σε καίρια ζητήματα που αφορούν τους Pixies και τους Sonic Youth. Holy και Νεκ, έχω την εντύπωση πως την κουβέντα για τους Smiths πρέπει να την επαναλάβουμε. Kαι γρήγορα μάλιστα.

  Δημήτρη, με την πρώτη ευκαιρία θα σου έκανα κατήχηση έως πλύση εγκεφάλου με Jefferson Airplane καθότι θεοί ενώ με σένα αγαπητέ salaok πέρα από κάποιες μόνο μικρές διαφωνίες η συζήτηση θα επικεντρώνονταν στο δίπολο Beatles vs. Stones. (Και φυσικά Εξαδάκτυλος στο έξτρα ερώτημα που έθεσες).

  Φίλτατε ανώνυμε, για σένα θα ετοίμαζα έναν τεράστιο μονόλογο μέχρι να σε πείσω να ψηφίσεις υπέρ Jefferson και Pixies. Στο επιπλέον δίλημμα παρότι είμαι με τους Portishead, ψηφίζω Massive για ένα άλμπουμ (Mezzanine) και ένα τραγούδι ( Karmacoma).
  Ελληνικής θεματολογίας η κουβέντα μας Quasar, έχει να κάνει με Θεοδωράκη και Τρύπες. Lefti, εμείς μόνο μπύρες θα πίναμε, θα λέγαμε και καμιά κουβέντα για Miles και Coltrane όμως. Δ & Κ, αν και είσαστε δύο, νομίζω πως θα τα κατάφερνα και μόνος να κοντράρω σε μια συζήτησούλα υπέρ των Cure φυσικά.

  Αμπζ, αν και μαζί σου δε θα «τσακωνόμουν» με τίποτα θα έκανα τα αδύνατα δυνατά να διαγράψω τα «Α (ό.π.)» και να εκμαιεύσω απάντηση. Thief, θα με κατατρόπωνες στις μικρές διαφωνίες σε όποια μη σουρεαλιστική κουβέντα μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. 1.stones 2.jefferson 3.stooges 4.deep purple 5. clash 6. cure
  7.dream syndicate 8. blur 9.rem 10. pixies 11. nirvana 12. coltrane
  13. rota 14. manos 15. last drive
  extras : εξαδακτυλος , portishead
  what about d.bowie vs lou reed ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μόνο λίγο για το θεμα beatles vs. stones έχουμε να συζητήσουμε εμείς οι δύο :)

   όσο για το d.bowie vs lou reed, bowie δαγκωτά και εύκολα εφόσον μιλάμε για τον reed ανευ velvet

   Διαγραφή
 14. 1 beatles - rolling stones διπλό με γκολ out of time ,
  2 Χ
  3 stooges
  4 Deep purple (η πρώτη μου κασέτα..)
  5 Clash
  6 Smiths
  7 0-0 X και under
  8 blur (μάλλον)
  9 rem (δαγκωτό)
  10 sonic youth ημίχρονο pixies τελικό
  11 Nirvana
  12 X
  13 X
  14 Χατζιδάκις θα έλεγα μάλλον
  15 Μήλα με πορτοκάλια. Δε μπορώ να μπω σε αυτό το δίλημμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η κατάθεση του δελτίου σας είναι έγκυρη. Μένει μόνο μια πλύση εγκεφάλου που θα σε έκανε να πάρεις πίσω το ανεπίτρεπτο Χ στη δεύτερη μονομαχία. Jefferson Airplane loves you

   Διαγραφή

Related Posts with Thumbnails