23 Ιουλίου 2012

σαββατοκύριακο στην παράταση



Πετσέτα, ψάθα, Thomas Pynchon, ενάμιση λίτρο νερό, σέικερ με καφέ, κλειδιά, καπνός Golden Virginia πράσινος με ασημί χαρτάκια και φίλτρα στο μαύρο κουτί, αντηλιακό, κουλούρια για πρωινό, mp3 player, γυαλιά ηλίου, καμιά 15αριά ευρώ σε κέρματα, γάντια μιας χρήσης και σακούλες σκουπιδιών, κινητό, μαγιώ δυο νούμερα μεγαλύτερο, όλα χύμα και ατάκτως εριμμένα στον περίφημο σάκκο θαλάσσης με τις ζωγραφισμένες άγκυρες και δρόμο. 
Βερμούδα, κοντομάνικο πουκάμισο, σανδάλια, καπέλο στυλ τζόκεϊ η περιβολή του κοιμισμένου μου εαυτού με τον κρεμασμένο στο δεξί ώμο σάκο να ‘ναι το μόνο που του υπενθυμίζει ότι οφείλει να περπατήσει το δρόμο μέχρι την παραλία και όχι να κλειδώσει τα γόνατα του κάθετα στο έδαφος και να προσποιηθεί το κατά λάθος πεσμένο στη μέση του δρόμου κούτσουρο. 

Είναι 8:30 το πρωί και έχω δρόμο: ανηφόρα, στροφή αριστερά, κατηφόρα, στροφή δεξιά, κατηφόρα. Μέχρις εδώ περπατώ σιωπηλός, σα να μην έχω βρει ακόμη την έξοδο από τα χθεσινοβραδινά όνειρα. Πλησιάζοντας όμως το προκατασκευασμένο σπίτι με το διακοσμητικό κοράκι στα ελενίτ, λίγο πριν βγω στο πλάτωμα (πλατεία το λέει η πολεοδομία Ν.Α. Αττικής) το ακούω. 

Το θηριώδες σκυλί από την κόλαση που φυλάει το γαμόσπιτο στο προαναφερθέν πλάτωμα κάνει πάλι τα «δικά του», ενάμιση λεπτό – το ξέρω περπατάω αργά – ή 70 ολόκληρα μέτρα πριν έρθει σε οπτική επαφή με τη ροδαλή μου σάρκα. Ακονίζει τα δόντια του στα σιδερένια κάγκελα ενώ συγχρόνως με το δεύτερο από τα τρία κεφάλια του γαβγίζει/ουρλιάζει σαν τρελό. Το πρώτο κεφάλι τρώει ατάραχο τα πρωινά του κράκερ. 
Ελέγχω αν η αυλόπορτα του δαίμονα είναι κλειστή (ταυτόχρονα με την πλευρική όραση ψάχνω πιθανούς δρόμους διαφυγής σε περίπτωση που δεν) προκειμένου να συνεχίσω άφοβα τον ποδαρόδρομο. Είναι που οι ιστορίες σπαράγματος γαμπομηρών ανυποψίαστων περαστικών έπαψαν - εξακριβωμένο από πέρυσι - να αποτελούν εξοχικούς μύθους της περιοχής. Έχουν επιβεβαιωθεί από αυτόπτες και αυτήκοους μάρτυρες των γεγονότων. 

Όλα πάνε κατ’ ευχήν κι έτσι άφοβα πλέον (και κομμάτι εκδικητικά για όσο με ακούει το τσιτωμένο ακόμα τέρας) πιάνω το τραγούδι – ο Θεός να το κάνει - . Μέχρι να φτάσω στη θάλασσα έχω ακόμη μια στροφή δεξιά, μια κατηφόρα, άλλη μία, και μετά τη στροφή στα αριστερά για τον ...ίσιο δρόμο.
Τραγουδάω σαν παράφωνος παράφρονας – χάνω πάντοτε τις υφέσεις στην 3η και 7η νότα της κλίμακας - αυτοσχέδιους «από καρδιάς» στίχους της στιγμής, προσωπικά μπλουζ που καταγράφουν τα πάθη μου και που πάντοτε στο τέλος τους με αφήνουν 2-3 κιλά ελαφρύτερο. 

Συνεπής και στο ρυθμικό μέρος περνώ τον κρίκο των κλειδιών μου στο μέσο δάχτυλο του δεξιού χεριού και τα χτυπώ κάθε τόσο στο στομάχι μου. Ο κοντινότερος ήχος σε αυτόν που παράγω είναι φαντάζομαι εκείνος που κάνει ένα καρότσι σουπερμάρκετ - φορτωμένο με λογής παλιοσίδερα - καθώς το σέρνει ένας μαύρος, σε μια παράλληλο της Αλεξάνδρας, πέφτοντας κάθε τόσο στα ακανόνιστα ασφάλτινα μπαλώματα του οδοστρώματος. 

Βγαίνω στην παραλιακή (το τιμιότερο κομμάτι της διαδρομής καθώς είναι το μόνο που στην επιστροφή δεν μεταμορφώνεται στο μαρτυρικό του αντίθετο) και στρίβω ξανά αριστερά. Οκτακόσιαπενήνταδύο βήματα μετά και πίσω από τον τρίτο αθάνατο και το δεύτερο αρμυρίκι τα σκαλοπάτια με οδηγούν στην αγαπημένη μου παραλία. 

Προχθές μάζεψα τα όντως κατά πολύ λιγότερα από προηγούμενες χρονιές σκουπίδια, εχθές δυστυχώς η πρώτη μαγιά – μόνο να πιάσω στα χέρια μου αυτόν/η που πίνει Red Bull – σκουπιδιών για τη δημιουργία ήταν άριστο προμήνυμα του νέου σκουπιδόλοφου που αντικρίζω σήμερα. 

Στην παραλία είμαι μόνος, (σε λίγες ώρες θα διαπίστωνα πως έκανα λάθος, η παραλία δε θα ήταν ολοδική μου για πολύ) στέκομαι στη σκιά του βράχου, την από τριετίας θέση μου και σχεδόν κρυώνω. Ψάθα, πέδιλα, ρούχα, καφές, Pynchon (με αυτή τη σειρά) βγαίνουν και βουτάω για τα πρώτα διακόσια μέτρα κολύμβησης. 

Κοίτα να δεις που είχα και σήμερα τις κατακτήσεις μου, ο άτιμος σκέφτομαι και κορδώνομαι παίρνοντας το δρόμο για το σπίτι. Είναι μία παρά, ακούω Pixies και περπατάω με ρυθμό.


Υγ. Εχθές άγνωστοι σε μένα άνθρωποι με κέρναγαν συνεχώς φαγώσιμα καλούδια στην παραλία,  -ένιωσα λίγο σα γλάρος, ή περιστέρι στην πλατεία Συντάγματος, (έψαξα μάλιστα και δικαιολογία να μη φωτογραφηθώ μαζί τους σε περίπτωση που το ήθελαν), - τα οποία δέχτηκα με μια καλοκαιρινή λογική παθητικής αποδοχής των πραγμάτων και πλέον αξιολογώ ως εξής: τους μεν ανθρώπους στην κατηγορία «καλοί άνθρωποι» τα δε φαγώσιμα στις κατηγορίες του πεντανόστιμου και του «ότι χρειαζόταν». 
Αντιπρόσφερα βέβαια κι εγώ τα μουστοκούλουρα που είχα μαζί μου – πράξη που προκάλεσε νέα ροή κερασμάτων προς το μέρος μου, δε έφτασαν για όλους και ζήτησα συγγνώμη. ¨Η σύζυγος μου είπε ότι εγώ καταπιέζω καλύτερα, γι αυτό πάρτε άλλα τρία κριτσίνια, σε λίγο θα κόψουμε και φρούτα…» μου είπε κάποιος.


Με κλεψιμαίικο δίκτυο, ακούγοντας στο αρχαίο πικάπ Dire Straits, τον πρώτο. 



8 σχόλια:

  1. Με πέθανες στο υστερόγραφο! [ειδικά στο σημείο: "..-ένιωσα λίγο σα γλάρος, ή περιστέρι στην πλατεία Συντάγματος, (έψαξα μάλιστα και δικαιολογία να μη φωτογραφηθώ μαζί τους σε περίπτωση που το ήθελαν-..")]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, κάτι τα μούσια, κάτι το V στο εξώφυλλο του Pynchon, πολλοί με χαιρετάνε στα αγγλικά. Οπότε ίσως και να με πέρασαν και για κάτι πιο εξωτικό από την ελληνική ορνιθοπανίδα που φαντάστηκα.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Που λες, σε σκέφτηκα χθες, νωρίς το βραδάκι, το Λεμ και την παραλία του, δλδ. Εξηγώ: Διάβασα μέσα στο σ/κ το "Γυμνός" τού Ντέιβιντ Σεντάρις*, βιβλίο που αποτελείται από 17 ιστορίες. Η ακροτελεύτια ιστορία, ομότιτλη του βιβλίου, αναφέρεται στην επίσκεψη του αφηγητή σε ένα κάμπινγκ γυμνιστών, τις σκέψεις που κάνει σχετικά με τη νοοτροπία τους, πώς προσπαθεί να την κατανοήσει δοκιμάζοντάς την, πώς στο τέλος εξοικειώνεται με αυτήν. Αν θυμάμαι σωστά, είχες αναφέρει παλιότερα ότι η παραλία είναι γυμνιστών, οπότε ο συνειρμός ήταν εύκολος.

      Αφού περπατάς τόσο μέχρι την παραλία, μην παραλείπεις να βάζεις αντιηλιακό από το σπίτι, ναι; :)

      (*Δεν ξέρω αν έχεις διαβάσει Σεντάρις, απίθανος στορυτέλλερ! Όσο για το συγκεκριμένο ανάγνωσμα και αν σε ενδιαφέρει η γνώμη μου, πέρα από το ότι ορισμένες ιστορίες θα μπορούσαν να έχουν μικρότερη έκταση, απολαυστικό!)

      Διαγραφή
    4. Πόσο χαίρομαι που σ αρέσει ο Σεντάρις! Διαβασμένα τα άπαντα. Θεωρώ κορυφή το "Μια σχεδόν φυσιολογική οικογένεια" αν και κλαίω μέχρι δακρύων όποτε το διαβάζω με εκείνο που σχολάει από το σχολείο και επιστρέφει σπίτι του. Δε μου έρχεται ο τίτλος του διηγήματος ούτε από ποιο βιβλίο είναι.

      sunscreen

      Διαγραφή
    5. Έπεσα σε φαν! Νάις! Λες για το "Η κατάρα των τικ" και την περιγραφή των ιδεοψυχαναγκασμών τού μικρού! χαχα! Ξεχώρισα τη μητέρα, γκράντε προσωπικότητα, θανατηφόρες ατάκες! Επίσης, συγκινήθηκα μέχρι δακρύων σε άλλη ιστορία ("Στάχτες").
      Αν και είναι δημοφιλής, δεν τον ήξερα μέχρι πριν λίγες μέρες, και είναι αρκετά περίεργος ο τρόπος που τον "γνώρισα": Διάβασα ένα κείμενο που είχε μία αναφορά (παράπλευρη) σε αυτόν, δε στάθηκα στο όνομα και το βιβλίο, ούτε μπήκε σε λίστα αναζήτησης πολλώ δε μάλλον αγοράς. Ώσπου, την προηγούμενη Παρασκευή, έχοντας φτάσει ένα τέταρτο νωρίτερα από την ορισμένη ώρα σε ραντεβού με φιλικό πρόσωπο στο κέντρο της πόλης και λίγο πριν με πιάσει άγχος για την καθυστέρηση τού άλλου, έλαβε σμσ που με ενημέρωνε ότι θα αργούσε για 10 λεπτά τουλάχιστον. Αποφάσισα, λοιπόν, να ξεκουνηθώ από το σημείο που είχα καταλάβει, για να σκοτώσω τη μεγάλη αναμονή. Μεταξύ γνωστού κεντρικού πολυκαταστήματος και μεγαλοβιβλιοπωλείου που γειτνιάζουν, προτίμησα το δεύτερο. Μη νομίζεις, η πολυκοσμία με απέτρεψε να μπω στο πρώτο, όχι άλλος "ευγενέστερος" λόγος. Ε, και όπως χάζευα, έχοντας στο μυαλό μου, όμως, ήδη με την είσοδο μου στο χώρο, δύο τίτλους (άλλων συγγραφέων) να παίζουν ανταγωνιστικά για αγορά (δεν είχα λεφτά και για τους δύο), στούκαρα στο εν λόγω βιβλίο του Σεντάρις!

      Διαγραφή
  2. Μα τόσο μακριά η παραλία;
    Καλοπερασες! Γύρισες χορτάτος σπίτι! χεχε!
    Καλές βουτιές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, δε μένω και πάνω στο κύμα. Φταίει και η γεωγραφία της περιοχής, θυμάμαι καλά - πιθανώς και όχι - είναι κοντά 2χλμ ή κάτι λιγότερο (σε ευθεία θα ήταν κάτω απ'το μισο)

      Η δε επιστροφή μαρτύριο, ειδικά σαν είσαι φαγωμένος.

      Διαγραφή

Related Posts with Thumbnails