20 Αυγούστου 2012

άγγελο όμως;



Η γειτονιά αποδεκατίζεται. Χάνει σιγά σιγά τις (με ή χωρίς εισαγωγικά) προσωπικότητές της,  Την Φρόσω την κηδεύουμε αύριο. Τη Φρόσω τον τρελό άγγελο της γειτονιάς. Τη Φρόσω που έζησε ολόκληρη ζωή σε 2-3 όλους κι όλους δρόμους των Αμπελοκήπων. Τριγυρνώντας νυχθημερόν και κάνοντας θελήματα για ένα παγωτό και αν, άλλοτε φορτωμένη τα ψώνια των γειτόνων άλλοτε την κακία τους που ξεσπούσε στον πιο ταλαίπωρο και τον διαφορετικό.

Τη βρήκαν λέει στο πάτωμα με ένα κόκκινο φωτοστέφανο, το σκούπισαν με μια σφουγγαρίστρα γύρω από το κεφάλι της οι νοικάρηδες του διπλανού ισογείου πριν τη βάλουν οι νοσοκόμοι στο ασθενοφόρο για το νεκροτομείο. 

Πάνω στη Φρόσω για δεκαετίες ακόνισαν - ολόκληρες γενιές παιδιών της γειτονιάς - με σκληρή κακότητά τον προεφηβικό τους τσαμπουκά και ταυτόχρονα την υπομονή της ίδιας. Μόνο τα τελευταία χρόνια ( που ακόμα κι αν υπάρχουν «παιδιά της γειτονιάς» παραμένουν εσώκλειστα και καλωδιωμένα) η Φρόσω φαίνεται να βρήκε την ησυχία της και γλύκανε.  Ίσως και να της έλειπαν κάποια από τα πειράγματα αλλά δεν της κακόπεφτε που άκουγε μόνο καλημέρες.

Πριν πάρα πολλά χρόνια και στα πλαίσια της γνωστής απληστίας που διακατέχει τα σόγια, κάποιοι συγγενείς της Φρόσως επιβουλευόμενοι τα 30 τετραγωνικά μέτρα ισόγειο της γειτονιάς που της αναλογούσαν, επιχείρησαν να την κλείσουν σε ίδρυμα. Ως επικίνδυνη! Ποια; Τη Φρόσω! Που με το μυαλό δωδεκάχρονης βαριά να ‘χε σκοτώσει κανά μυρμήγκι παραπάνω από μένα κι από σένα κι αυτό μάλλον άθελά με το άχαρό της βάρος, που το σερνε χιλιόμετρα πάνω κάτω την Ασημακοπούλου.  

Κάπου εκεί οι κοντινοί της άνθρωποι που τη φρόντιζαν, είχαν καλέσει κι εμένα στο δικαστήριο να καταθέσω περί του αντιθέτου και για να μη μακρηγορώ είναι τιμή μου που κατάφερα να πω κάποια καλή ατάκα που συνηγόρησε κι αυτή στην συνέχιση της ελευθερίας της.   

1350 ευρώ θα πάρει η Φρόσω από τον ΟΓΑ για τα έξοδα της κηδείας της. «Με τόσα χρήματα ούτε περιστέρι δε θάβεις», είπε κουνώντας το κεφάλι του ο τελετάρχης.

Άγγελο όμως;





artwork: The girl and the bench by Linyuan Wei

8 σχόλια:

  1. Θα ανήκε στη γενιά εκείνη που θυμόταν τους κήπους των Αμπελοκήπων.
    Καρδιά πέτρας η Αθήνα...
    Ξενούδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλη δεκαετίας 50 φάνηκε η Φρόσω στη γειτονιά. Άχτιστοι αγροί, αυλές και πρόβατα από τα Τουρκοβούνια, οι περίφημοι (και κυριολεκτικοί) αμπελόκηποι είχαν τελειώσει ήδη - αν θυμάμαι καλά διηγήσεις κάποιας θείας -.
      Καρδιά μπετόν

      Διαγραφή
  2. Οι άγγελοι δεν χρειάζονται χρήματα , χρειάζονται συμμετοχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχθές που ξεκίνησα να απαντήσω στο σχόλιο θα διαφωνούσα λέγοντας ότι χρειάζονται και τα δύο. Σήμερα σε δικαιώνω: χρειάστηκε μόνο συμμετοχή.

      Λίγος κόσμος. Ο ψιλικατζής της γειτονιάς (στα σκαλιά του οποίου πέρναγε ώρες η Φ)γύρισε απ το χωριό του να τη χαιρετίσει.

      Διαγραφή
  3. Φεύγουν κι οι Άγγελοι, ένας ένας...
    Τι τρυφερή και όμορφη αφιέρωση-ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη στεναχωριέσαι, οι άγγελοι δεν τελειώνουν όσο υπάρχουν μάτια που μπορούν να τους δουν.

      Διαγραφή

Related Posts with Thumbnails