31 Αυγούστου 2012

το απόλυτο μουσικό χρονολόγιο


εν αρχή ην ο Iggy

Όλα ξεκίνησαν όταν περπατώντας άκουγα το  1970 των Stooges. Ένα από τα γνωστά mind games με λίστες που κάνω συνήθως για να περάσει η ώρα στις πολύωρες διαδρομές (είτε με αμάξι είτε με τα πόδια) φώτισε τη μούρη πίσω από τα μούσια μου: Τραγούδια που έχουν τίτλους με χρονολογίες. 

Τα 1977, 1969, 1979, 1984, 1999 μου ήρθαν εύκολα στο μυαλό, το ίδιο και οι στίχοι τους. Κάποια άλλα όπως το 1921 λίγο δυσκολότερα. Τελευταίο (12ο για την ακρίβεια) που βρήκα περπατώντας ήταν  το 1959 της Patti Smith. Θυμόμουν ότι μου άρεσε πολύ αλλά αδυνατώντας να ανακαλέσω ρυθμό ή στίχους (μάταια σκέφτηκα - μπας και βοηθηθώ -, και ποια γεγονότα μπορεί να είχαν συμβεί τη συγκεκριμένη χρονιά) οπότε είπα να το το κοιτάξω στο σπίτι. Ε, λοιπόν κάπου εκεί μπήκα στο παιχνίδι για τα καλά.

Πίσω στο κάστρο μου πλέον, έστυψα καταρχήν τη μνήμη μου να καταγράψω όσα από τα τραγούδια που ξέρω, ταίριαζαν στη λίστα και είχα ξεχάσει, έπειτα ξεκίνησα να ανατρέχω σε λίστες, σε οπισθόφυλλα δίσκων, σε κανα δυο βιβλία και το project είχε ήδη μεγαλώσει αρκετά πριν καταλήξω φυσικά στο διαδικτυακό ψάξιμο.

Δε μου φάνηκε παράξενο που βρήκα δυο τύπους να έχουν στρώσει τις δικές τους λίστες πάνω στο ίδιο (τουλάχιστον ο ένας) θέμα αλλά δε βαριέσαι είπα αυτό τώρα είναι ΚΑΙ δικό μου παιχνίδι. Έβαλα όμως και έναν αυστηρότερο κανόνα. Αποφάσισα να εστιάσω μόνο σε τετραψήφιους τίτλους τραγουδιών απορρίπτοντας έτσι (μετά λύπης)  από τη λίστα κομμάτια όπως το Disco 2000 των Pulp, το Paris 1919 του John Cale ή το It ain’t 1918 των Sparks τα οποία αρχικά υπήρχαν στο project αλλά οι χρονιές αποτελούν μέρος μεγαλύτερων προτάσεων. 

Μ'αυτά και μ'αυτά - κι έπειτα από κάμποσες ώρες (ναι διανύω μια ελεύθερη εβδομάδα) κατέληξα στην παρακάτω λίστα την οποία και αναρτώ. Οποιεσδήποτε πληροφορίες για τη συμπλήρωση των κενών ετών/τίτλων όπως και προτάσεις κάποιων αξιολογότερων τραγουδιών από τα ήδη υπάρχοντα είναι ευπρόσδεκτες (η λίστα που ακολουθεί είναι δυναμικά επικαιροποιήσιμη).

Η ΛΙΣΤΑ
  • Τίτλος - Καλλιτέχνης 


Κι εδώ είναι μερικά ακόμα που θα βρούν τη θέση τους σε κάποια μελλοντική λίστα κάποιου τύπου που θα έχει να περνάει μια ελεύθερη εβδομάδα σπίτι του και όχι σε διακοπές.




15 σχόλια:

  1. καταπληκτική η λίστα!!!

    ξεκινάω έρευνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω, σας ευχαριστώ μα τα παραλέτε!

      Είθε να καταφέρετε να συμπληρώσετε τα κενά και να λάβετε τα κρέντιτς στην ανάρτηση!

      Διαγραφή
  2. πωπω έκανες τρομερή δουλειά! Θα τα ακούσω κάποια στιγμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παίζει και να πήξεις Ηφ, άμα τα ακούσεις όλα. Φαντάζομαι ότι είναι περισσότερο εγκυκλοπαιδική η λίστα παρά ακρόασης. Θενκς φίλε

      Διαγραφή
  3. Φοβερή δουλειά!!!Όταν φύγουν οι φιλοξενούμενοι...ξεκινάω...μελέτη :)Πολλές καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και από τη δροσιά της Αθήνας lefti. Ευχαριστώ πολύ. Μμμμ, τώρα για τι σόι μελέτη ενδύκνειται η λίστα δεν ξέρω, φαντάζομαι πως θα πήξεις όπως είπα και στον Ηφ παραπάνω. Κάποια είναι σπουδαία τραγούδια βέβαια αλλά υπάρχουν κ μερικά που ...

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. reno, στην αρχική λίστα ήταν κι αυτό. Κόπηκε όμως καθώς μπήκε κανόνας που ...απαγορεύει τη χρήση φράσης που περιέχει τη χρονιά (αν κι εχω κάνει μια ελάχιστη παρανομία στο 2009 του Τουρνά - κανονικά έχει τίτλο 2009 μχ)

      Κατέβασα την ταινία που προτείνεις. Φαίνεται ταινιάρα αλλά θα σου πω περισσότερα όταν τη δω.

      Διαγραφή
    2. (πως θα ειναι ο κοσμος μας πως θα ειμαστε κ εμεις το 2009..)
      να προσθεσω χιουμοριστικα κ επ ουδενι πιο αξιολογο απο οποιοδηποτε της λιστας σου το 1992 του Sakis!
      σχεδον τυχαια ηρθα,πολυ ομορφο blog.

      Διαγραφή
    3. Ο Τουρνάς ήταν στους επιλαχόντες αλλά το Σάκη ούτε που τον είχα θυμηθεί.
      Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Καλημέρα και καλώς ήρθες johny V

      Διαγραφή
  5. Τέλεια ιδέα (και υλοποίηση βέβαια). Χαρά στο κουράγιο σου ρε άνθρωπε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Σωστό το σκέφτηκα κι εγώ αλλά "έχασε" στο νήμα λόγω του υπότιτλου του: (Sex Crime)

      Διαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ καλό παιδί, η πιο ενδιαφέρουσα μέχρι τώρα εναλλακτική!

      Διαγραφή

Related Posts with Thumbnails