8 Σεπτεμβρίου 2012

έχουμε και πάστα φλόρα (συνταγή)


Ήθελα κάτι γλυκό εχθές με τον απογευματινό μου καφέ, δε βρήκα τίποτα στην κουζίνα οπότε είπα να φτιάξω, αν και δε το συνηθίζω, κάτι μόνος μου. Πάστα φλόρα πορτοκάλι, αποφάσισα. Το μόνο γλυκό – το χτυπητό αυγό δε μετράει - που ξέρω, κι απ’ έξω μάλιστα, να κάνω.  (Τελικά βέβαια, αντί για μαρμελάδα πορτοκάλι έβαλα μαρμελάδα σύκο γιατί το βάζο με τη μαρμελάδα πορτοκάλι δεν άνοιγε με καμμία δύναμη.)
Το έχω ξαναπεί πως η μαγειρική ή/και η ζαχαροπλαστική δε είναι το καλύτερό μου γι αυτό η πεντανόστιμη συνταγή που παραθέτω είναι πραγματικά εύκολη, καθόλου χρονοβόρα (σε 50 λεπτά - αν είσαι συγκεντρωμένος στη δουλειά - έχεις γλυκό έτοιμο) και πάει ως εξής:

πάστα φλόρα με φλάς (λεπτομέρεια)

ΠΑΣΤΑ ΦΛΟΡΑ (ΣΥΝΤΑΓΗ)

Σε ένα μπώλ  ρίχνεις:

  • ΑΛΕΥΡΙ (για κάθε χρήση, 3 κούπες τσαγιού)
  • BAKIN POWDER (1 κοφτή μικρή κουταλιά)
  • ΖΑΧΑΡΗ (1/3 κούπας τσαγιού)
  • ΑΥΓΟ (1 κρόκος)
  • ΛΕΜΟΝΙ (Ξύσμα φλούδας ενός λεμονιού)
  • ΚΟΝΙΑΚ (ή άλλο ποτό , 1 φλυτζανάκι του καφέ)
  • ΒΟΤΥΡΟ (λειωμένο, 1 κούπα τσαγιού)
  • ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ (της αρεσκείας σου, 450 γρ περίπου)


Τα ανακατεύεις όλα μαζί με τα χέρια, μέχρι η ζύμη να αποκτήσει ίδια υφή σε όλα της τα σημεία και αφού αυτό επιτευχθεί (δεν είναι δύσκολο) απλώνεις ισοπαχώς τα 3/4 αυτής σε  ταψάκι που έχεις προηγουμένως επαλείψει με βούτυρο.   
Στη συνέχεια απλώνεις τη μαρμελάδα από πάνω. Τέλος με το 1/4  ζύμης που έχεις κρατήσει πλάθεις και τοποθετείς τα γνωστά καρώ σχέδια που βρίσκονται πάνω στις πάστες φλόρες (αυτό είναι και το βαρετότερο στάδιο). 
Ψήνεις στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για κάνα εικοσάλεπτο ή λίγο παραπάνω (εξαρτάται πιστεύω από το φούρνο).

Συμβουλή: στο βαρετότερο στάδιο καλό είναι να βουτάς μέσα στο ασπράδι του αυγού που έχει περισσέψει τα "μακαρόνια" ζύμης της διακόσμησης πριν τα τοποθετήσεις πάνω στη μαρμελάδα. Νομίζω αυτό για να μην καούν στο ψήσιμο.

 Καλή επιτυχία!

ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ



υγ. Αφορμή για τη ζαχαροπλαστική μου ενασχόληση στάθηκαν τα αριστουργηματικά αυτοσχέδια σοκολατογλυκά που έφτιαξε ο φίλος τσοκορέλο τις προάλλες. Στη δοκιμή γούρλωσα ενθουσιασμένος τα μάτια μου και στη συνέχεια καταβρόχθισα τα 15 που μου αναλογούσαν/δωρήθηκαν  σε δυόμιση ώρες. Έκλεψα κανα δυο και από τη διπλανή της δικής μου συσκευασία.

υγ2. Έχω τη συνταγή να φτιάχνω και σπιτικό cheese cake, αλλά  τελευταία φορά έφτιαξα το 1991. Επίσης έχω και τη συνταγή του ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ γλυκού που υπάρχει και το φτιάχνει η μάνα ενός φίλου όποτε μας τραπεζώνει αλλά δεν το έχω φτιάξει ποτέ γιατί θέλει να παιδεύεσαι στην κουζίνα 2-3 ώρες. Η τέταρτη και τελευταία συνταγή μου είναι τα επονομαζόμενα "κουλουράκια της απογραφής (πρώην γιαγιάς)".

4 σχόλια:

  1. Μπράβο! Δεν μας έστειλες ένα κομμάτι! Αχ!
    Καλοφάγωτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηφ, μπορεί να μην έστειλα κομμάτι (λόγω απόστασης) αλλά σε έμαθα να φτιάχνεις τη δική σου πάστα φλόρα!
      (παράφραση γνωστής ρήσης)

      Διαγραφή
  2. ρεζερβέ για τσοκορέλο ένα τεμάχιο παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails