13 Ιανουαρίου 2014

η ιστορία ενός ταγματάρχη


Ο φανταστικός ταγματάρχης, ο Major Tom με τις διασυμπαντικές περιπέτειες του μυαλού και του κορμιού του προσγειώθηκε κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας το 1969. Έκτοτε ο μύθος του όχι μόνο δεν έσβησε αλλά γιγαντώθηκε και γαλούχησε στρατιές ολόκληρες μουσικών και μουσικόφιλων. 
Και φυσικά αποτέλεσε την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον σχεδόν συνομήλικο του κανόνα, εκείνον των 15 λεπτών διασημότητας που πιθανώς του αναλογούσαν. 

Ρίχνοντας λοιπόν μια ματιά στην ιστορία του πιθανολογώ αγαπητότερου αστροναύτη όλων των εποχών μαζεύω στοιχεία και τροφοδοτώ τα δεδομένα εδώ προς περαιτέρω αναζήτηση. 

Το 1969 οπότε και η ιστορία που μας απασχολεί ξεκινά, ο άνθρωπος έχει ήδη πατήσει το φεγγάρι, η "Οδύσσεια του διαστήματος" του Κιούμπρικ προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες κι εμείς μέσα από το φανταστικό διάλογο του χίπη κοσμοναύτη με τον πύργο ελέγχου παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα τις προετοιμασίες για την έξοδο του πρωταγωνιστή από το διαστημόπλοιο, τον αστρικό του περίπατο και την αλλόκοτη απόφασή του να συνεχίσει αενάως την αστρική του βόλτα. Space Oddity. This is major Tom to ground control, I'm stepping through the door. lyrics 


11 χρόνια αργότερα, ο δεύτερος τόμος των περιπετειών του ταγματάρχη Tom είναι γεγονός: Ashes To Ashes. 1980 και μέσα από έναν προσωπικό απολογισμό (I've never done good things, I've never done bad things, I never did anything out of the blue) του μασκαρεμένου David αποδεικνύεται σχεδόν απομυθοποιητικά πως ο Μ.Τ. δεν ήταν άλλο παρά ακόμα ένα junkie. lyrics


O David Bowie φορά ξανά τη διαστημική στολή και ενσαρκώνει για τρίτη φορά τον M.T. το 1995. Εξομολογείται τις προσωπικές μύχιες σκέψεις του, με εξομολόγους τους Pet Shop Boys. Το περίεργο είναι πως ενώ είχαμε τη βεβαιότητα πως ο Μ.Τ. ήταν junkie εδώ επανέρχεται ως ταλαίπωρος space traveler. lyrics


Εντωμεταξύ όμως, όπως όλοι οι μύθοι άλλωστε, έτσι κι αυτός, διαδόθηκε, παραφράστηκε σε μύριες διαφορετικές ηχητικές κουλτούρες και γιατί όχι εμπλουτίστηκε διαδιδόμενος από στόμα σε στόμα. Έτσι εν έτει 1983 ο γερμανός Peter Schilling αρνούμενος να δεχτεί το θάνατο/φυγή του ταγματάρχη, οραματίζεται την επιστροφή του στο "Major Tom (Coming Home)" κάτω από τις διαταγές του φωτός της μετενσάρκωσης. lyrics


Ο μουσικός (και εικαστικός) Kirby Ian Andersen (γνωστός ως Κ.Ι.Α) το 2002 κυκλοφορεί δια στόματος Larissa Gomes το "Mrs. Major Tom" (αργότερα το τραγούδησε και η Sheryl Crow) με την ιστορία καταγεγραμμένη μέσα απ’ τα μάτια της συζύγου του Major Tom η οποία καταρρέει από την απουσία του άντρα της, αρνούμενη να αρκεστεί δια παντός στην αγάπη που της είχε στείλει ο ταγματάρχης στο πρώτο κεφάλαιο. Floating on sine waves in inner space, Awaiting a signal of grace, From ground control, to lost control. lyrics


Τέλος οι καναδοί The Tea Party, γήινοι παρατηρητές του δράματος, άνθρωποι σαν και μας, συμπυκνώνουν σε ένα ιδεατό ερωτηματολόγιο όλες τις απορίες τους για την υπόθεση, το οποίο και στέλνουν στον κοσμοναύτη Tom ευελπιστώντας σε απαντήσεις που θα φωτίσουν το μυστήριο της αγαπημένης αυτής περσόνας. Where do we belong? Could you help us Major Tom? Because nothing's making sense, i listen and lament. lyrcs


Διάχυτες αναφορές στην ποπ κουλτούρα υπάρχουν κι άλλες πολλές, δεκάδες,  όπως για παράδειγμα στους βλακέντιους 5 Star όπου το πνεύμα του ΜΤ καταλαμβάνει τον τραγουδιστή (Robin Hood and Major Tom - all the super heroes rolled into one.) αλλά δε δίνω βάση.

Κλείνω την ανάρτηση με την περίπτωση του Commander Chris Hadfield, του αστροναύτη που πέρυσι τραγούδησε, ηχογράφησε και σκηνοθέτησε εντυπωσιακά το Space Oddity εκτός γης, όντας σε διαστημικό ταξίδι.




Υγ. Και εδώ η διασημότερη εκδοχή του Space Oddity από τον David Bowie φυσικά.

UPDATE 11/1/2016  Κοντά ένας χρόνος πέρασε μετά τη δημοσίευση της ανάρτησης αυτής όταν κυκλοφόρησε το Black Star, Η Διαστημική ελεγεία του ομότιτλου τραγουδιού, χωρίς ευθείς αναφορές στον ήρωα της μουσικής μας φαντασίας, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί από τους λογής μουσικόφιλους και φαν ως ένα αποχαιρετισμός, ένα ρέκβιεμ όχι μόνο στον Ταγματάρχη Tom αλλά και του ίδιου του συνθέτη. 

8 σχόλια:

  1. superb!
    Πάντα γοητευτική και έγκυρη η αφήγησή σας κ. Λεμονοστίφτη μας.
    Απλώς τα θερμά μου συγχαρητήρια, εκ βάθους καρδιάς, ειδικώς για το σημερινό σας αφήγημα!
    Ξέρετε πως σας αγαπούμε -κι όχι μόνο για όσα γράφετε...
    Δικός σας,
    Dr Mefisto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εμείς σας αγαπάμε Δόκτωρα και όχι μόνο γαι τα καλά σας λόγια. Το ξέρετε άλλωστε.

      Διαγραφή
  2. Σαν αθεράπευτα Μπαουικός (ωραίος όρος, δεν μπορείς να πεις), να σε συγχαρώ για το αφιερωματάκι. :)

    Η εκτέλεση του Space Oddity μέσα στον ISS πραγματικά ήταν μια καταπληκτική ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Μπαουικός", ωραίος και δόκιμος ο όρος Δημήτρη. Και τίτλος τιμής ταυτόχρονα.
      Η εκτέλεση στον ISS με είχε συγκινήσει τα μέγιστα όταν την είχα πρωτοδεί.

      Διαγραφή
  3. Mου αρέσει πολύ ο Μπάουι..μου άρεσε πολύ και το αφιέρωμα...
    Καλό βράδυ lemon :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα lefti, ο Bowie είναι αλήθεια καθόρισε σε υπερθετικό βαθμό τις μουσικές κατευθύνσεις της γενιάς μας, και όχι μόνο. Να 'μαστε καλά να τον ακούμε και να 'ναι καλά κι αυτός να μας τροφοδοτεί είτε με νέα είτε με παλιά κι ανέκδοτα τραγούδια..

      Διαγραφή
  4. Είναι φοβερό να διαβάζεις κάτι "εκπρόθεσμα", αλλά θα ήταν άδικο να μη σου πώ πόσο απόλαυσα τη ροή των μουσικών σου ιδεών. Σε ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε happypepper αλλά επισημαίνω πως δε θα μπορούσε να είναι και αλλιώς. Βλέπεις η ιστορία του ταγματάρχη είναι απ' όπου κι αν την πιάσεις συναρπαστική.

      Διαγραφή

Related Posts with Thumbnails