29 Ιανουαρίου 2014

η φιλική χάρη


Είχα να τον δω καιρό, δεν ξέρω τι βγάζω μάγκα μου, η δουλειά πάει περίφημα, ξεχρέωσα ότι χρωστούσα και δεν χρωστούσα, σπίτια, αμάξια, δάνεια κλπ, επεκτάθηκα σε άλλους δυο ορόφους, προσέλαβα κόσμο και πάω με τα χίλια, μου είπε πριν καλά καλά πιάσουμε την άκρη του μίτου της γνωριμίας μας από εκεί που την αφήσαμε την προηγούμενη φορά που βρεθήκαμε. Κι εγώ χάρηκα. Χάρηκα πολύ. Άκουγα τα νέα με εκείνη την ευχαρίστηση που νιώθει κανείς όταν κάποιος φίλος του πετυχαίνει.

Ήπιαμε τα τριτοτέταρτα ποτά μας, δίπλα μου χόρευε ο Χ με τη Β, είπαμε και λίγα παραπάνω για τις ζωές μας και τα νέα μας, κακή εργασιακή περίοδος  για μένα του λέω, αλλά δεν το βάζω κάτω. Κάποιο τραγούδι των Cramps δονεί τον πηχτό απ’ τα τσιγάρα αέρα και ‘μεις πιάνουμε το ρυθμό στα ταλαντευόμενα γόνατα και τα κεφάλια μας, απόηχος λες των χορών που ρίχναμε κάποτε, όταν κωλοβαρώντας  διασκεδάζαμε ανέμελοι τα χρόνια των τριάντα μας. 

Έχω μια δουλειά για σένα, δεν είναι για πολύ, σε χρειάζομαι όμως, μου είπε, είσαι ο άνθρωπός μου συμπλήρωσε κι εγώ σταμάτησα πρώτος το άγαρμπο  λίκνισμα για να ακούω καλύτερα. Συγκεντρώνομαι στην περιγραφή της προσφοράς και σε μια πρώτη εκτίμηση έχουμε και λέμε: αντικείμενο θαυμάσιο, μέρες οκ, ωράριο βαρύ αλλά μαζεμένο - μια χαρά -, προοπτικές βλέπουμε, μετακινήσεις δικές μου - δεν τρέχει τίποτα -, αμοιβή ….. «φίλος είσαι ρε συ, χάρη σου το ζητάω».

Τώρα κάνω ένα βιαστικό διάλειμμα από τα "γραφτά" μου για να ανεβάσω την ανάρτηση αυτή. Διορθώνω, ή μάλλον καλύτερα επιμελούμαι λογοτεχνικά (πάω για Νόμπελ) το πρώτο μου προς δημοσίευση διδακτορικό. Το οποίο για να είμαι ειλικρινής δεν είναι δικό μου, είναι της Β.  Στην φθοριοφασματοφωτομετρική  μελέτη και ανάλυση xrf μεταλλικών αρχαιοτήτων.  O ρόλος μου; Να προσθέτω τις λέξεις εκείνες, το κείμενο που λείπει και που θα κάνει τη διατριβή κατανοητή και ευανάγνωστη ακόμα και σε όσους δεν ανήκουν στο χώρο της φυσικής, της χημείας ή της αρχαιολογίας. 

Βρε λέμον δε βάζεις ένα χεράκι, είμαι σε απόγνωση και εσύ γράφεις τόσο καλά, μου τηλεφώνησε πτοημένη η Β* τις προάλλες. Πάρ’ το σα δουλειά, επ’ αμοιβή μιας και θα σου πάρει πάρα πολλές ώρες, Καλά δε ντρέπεσαι να μιλάς για λεφτά της κάνω, θα στο κλείσω! Καλά τότε σκλάβα σου για πάντα, μου λέει γελώντας.


* Με τη Β γνωριζόμαστε 26 χρόνια. Έχουμε συμπληρώσει μαζί άλμπουμ ολόκληρα φωτογραφιών και θα γέμιζα ιστολόγια και ιστολόγια αν ποτέ αποφάσιζα να διηγηθώ τα όσα μας ενώνουν ή αν δημοσίευα τις ανά τις δεκαετίες περιπέτειές μας. Η Β περνάει δύσκολη εργασιακή περίοδο σαν τους περισσότερους από μας. 

Α, και κάτι ακόμα, η Β δεν είναι φίλη μου, είναι οικογένεια.

14 σχόλια:

  1. Εννοείς πως ο πρώτος σου ζήτησε να εργασθείς αμισθί ένεκα της παλιάς φιλίας/γνωριμίας, ενώ ο ίδιος βγάζει ένα σκασμό χρήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. mahler, πρέπει να ήσουν κι εσύ παραδίπλα και να κρυφάκουγες την κουβέντα μας ε?

      Απαντώ στην ερώτησή σου: Ε, ναι!

      Διαγραφή
    2. Αν ήμουν δίπλα, ένα "άσε μας κουκλίτσα μου" δεν θα είχα κρατηθεί να μην το πώ.

      Διαγραφή
  2. Έτσι γίνονται οι σωστές οι δουλειές και πάει ο άλλος με χίλια ντε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι έτσι είναι, απλά δεν το έχω εγώ ρε Δημήτρη. Δε σκαμπάζω πολύ από τέτοια και φτάνω να σκέφτομαι εγώ με ντροπή για το πως θα αρνηθώ.

      Διαγραφή
    2. Τα ίδια τραβάμε :)

      Καλύτερα όμως έτσι.

      Διαγραφή
  3. Δηλαδή, πού να μην πήγαιναν καλά οι δουλειές του!
    Μου σταματάει το μυαλό με τέτοιους ανθρώπους. Νιώθω τόσο αμήχανα, δεν ξέρω πώς να το περιγράψω, αντί να ντρέπονται αυτοί, αρχίζω να ντρέπομαι εγώ για λογαριασμό τους, και δεν μπορώ να τους αντιμετωπίσω όπως τους ταιριάζει. Ελπίζω να βγάζει νόημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε εγώ μπορώ να τους αντιμετωπίσω όπως τους ταιριάζει Αμπζ, γι αυτό και ξεδίνω εδώ μέσα άλλωστε. Πάντως άμα δεν πηγαίναν καλά οι δουλειές του κι εγώ άλλη αντιμετώπιση θα είχα απέναντί του. Πάντα μπορώ να διαθέσω ελεύθερο χρόνο αν έχω (κι εχω κάμποσο τελευταία) για να βοηθήσω την κατάσταση.

      Διαγραφή
  4. Η γιαγιά μου συχνά μου έλεγε "παιδί μου υπάρχουν άνθρωποι κι ανθρωπόπουλα", ξέρεις πόσο συχνά το ανακαλώ στην μνήμη μου αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι ευχαριστώ που τη μοιράζεσαι fool, να σαι σίγουρη πως θα την έχω στη φαρέτρα μου από δω κι εμπρός την κουβέντα αυτή.

      Διαγραφή
  5. Απαράδεκτος ο φιλαράκος! Αλλά τι περιμένεις κάπως έτσι ξεζουμίζουν τον κόσμο!!!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. με τέτοιους φίλους τι το θέλουμε το Βρούτση;...
    Ξενικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Η καθίζηση της απασχόλησης δεν οφείλεται μόνο στην κρίση, αλλά και σε προϋπάρχουσες δυσκαμψίες» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

      Μάλλον πρέπει να γίνω πιο εύκαμπτος αγαπητέ Ξενικέ.

      Διαγραφή

Related Posts with Thumbnails