22 Δεκεμβρίου 2011

pop goes velvet



Ο θόρυβος είναι ευεργέτης αν του δώσεις ηθελημένα χώρο δράσης. Καθαρίζει κι απολυμαίνει τον ταλαίπωρο νου όπως θα έκανε ένα  αδιάκοπα επαναλαμβανόμενο mantra.  Ο θίασος των Velvet Underground ηχογράφησε εθιστικά δείγματα θορύβου τόσο πριν καταφέρει να τον τιθασεύσει αριστοτεχνικά στις επίσημες κυκλοφορίες του, όσο και μετά τη διάλυσή του. Άλλοτε κατά μόνας και άλλοτε σε  ομάδες των δύο ή τριών (αλλά και ως πρώιμοι V.U.) 

Ξεχώρισα μερικές από αυτές τις δουλειές που εντόπισα σκόρπιες στο δίκτυο, προσπάθησα να τις  επεξεργαστώ λιγάκι προκειμένου να είναι εφικτή η ακρόασή τους, και μαζί με άλλες, - λιγότερες αυτές - από δίσκους, τις «έδεσα» σε μια κασετοσυλλογή (πες την καλύτερα διπλό cd), κατ’ όνομα μόνο Χριστουγεννιάτικη, έφτιαξα κι εξώφυλλα. Είναι αλήθεια όμως πως δεν ηχεί καθόλου εορταστικά. 

Στέκομαι στους ήχους του Angus McLise, του ανθρώπου που αδισκογράφητα πρωτοχτύπησε τα τύμπανα των Velvet, πριν ακόμα καταλάβει η Maureen Tucker τη θέση. Ο περκασιονίστας, συνθέτης, ποιητής, αποκρυφιστής και καλλιγράφος κ. McLise εγκαταλείποντας τους  V.U., έζησε μια ενδιαφέρουσα ζωή ανά τον κόσμο (της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης) πριν αποδημήσει από  φυματίωση το 1979 στο Κατμαντού  του Νεπάλ. Άφησε πίσω του κάμποσα χιλιόμετρα ταινιών από  σπιτικές ηχογραφήσεις κάποιες από τις οποίες στάθηκαν η αφορμή να αρχίσω τα συγκεκριμένα ακούσματα και φυσικά να «χτιστεί» ετούτη εδώ η συλλογή της οποίας το tracklist  είναι:


υγ. Το Νοέμβριο του 2011 πc (προ cyta), κατά τη διάρκεια μιας περιήγησης στα χάη του διαδικτύου βρέθηκα να ψάχνω πληροφορίες για το άλμπουμ Squeeze των Velvet Underground. Το πόνημα αυτό του 1973, που  ενώ φέρει το παρωνύμιο (moniker) της αγίας τετράδας (άντε πεντάδας με τη Nico) ως κανονική κυκλοφορία, δε συγκαταλέγεται στην επίσημη εργογραφία του συγκροτήματος. 

Ο λόγος αυτού απλός: κανείς αυθεντικός Velvet δε συμμετείχε στην ηχογράφησή του πλην του Doug Yule  που είχε αντικαταστήσει τον John Cale ήδη από το 1968.

Βρήκα και άκουσα το δίσκο, όντως δεν έχει καμία (ποιοτική) σχέση με τα υπόλοιπα άλμπουμ, η έκπληξη όμως μου ήρθε από αλλού. Έμαθα την ύπαρξη του κ. McLise και άρχισα να ενδιαφέρομαι για τα πεπραγμένα του




πάτα εδώ για να κατεβάσεις τη συλλογή


14 σχόλια:

  1. Αγαπητέ μου, τώρα θα σε ξανακούσω μετά τις γιορτές! :) Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να' σαι καλά Ηφ, και να περνάς καλύτερα. Πολλές ευχές και από εμένα.
    <:}}

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βλέπω μια ανθρώπινο (γυναικείο ίσως) πρόσωπο το εξώφυλλο, το μάτι πάνω αριστερά. Επίτηδες το έκανες έτσι το κόψιμο; Τώρα που το είδα μπορώ να το διακρίνω και στην αυθεντική μπανάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ παρατηρητικός Στάθης: Μόλις το είδα κι εγώ. Τα credits φυσικά σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εντυπωσιάστηκα με την ιδέα αυτής της συλλογής αλλά κυρίως που ξέθαψες τον μυστήριο Angus! Να 'σαι καλά βρε lemon και σου εύχομαι καλύτερα Χριστούγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανταποδίδω θερμές ευχές vick, να περνάς καλά και μεταβίβασε χαιρετισμούς και στον συνιστολόγο σου. Φαντάζομαι ότι ανήκεις στο ποσοστό που θα την ευχαριστηθεί την ακρόαση, της συλλογής.
    <:}}

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ. Θα μεταβιβάσω και τις ευχές σου στον Thief...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο θόρυβος είναι κάθαρση! Τι κομψοτέχνημα στη λεπτομέρειά του σκάρωσες, βρε άνθρωπε! Πολύ σε ευχαριστώ!
    Από ό,τι έχω καταλάβει ετοιμάζεις τα ..πατατάκια σου και φεύγεις για τις γιορτές. Να περάσεις σούπερ, πιο όμορφα από όσα περιμένεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή ακρόαση άμπζ, καλή μελομακαρονοφαγία, και προπαντων ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ. Ξεκουράσου και γέμισε μπαταρίες

    υγ. Αν με δεις στα μέρη σου πες κανα γεια !

    <¦}} κινέζικο αγιοβασιλάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστώ για τις ευχές!

    Στα μέρη μου έρχεσαι;! Θα χαιρετώ όσους μοιάζουν στον Dave Stewart. :)

    Have the funniest fun!

    <¦}} (τέλειο το κινέζικο αγιοβασιλάκι!! χρειαζόταν αναβάθμιση το παλιό.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. χαχαχα! , τελικά έπιασαν τόπο τα περι Dave Stewart. Θα έχω πιο απλές φορεσιές μαζί μου όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. το tracklist είναι πολλα υποσχομενο. πολυ ωραια και τα covers που εκανες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. έκανες καλή δουλειά λεμ. νυχτερινή απόλαυση το pop goes velvet. εκπομπή θα έχει σήμερα?
    Η.

    χρόνια πολλά σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Ανώνυμος: Αν την άκουσες ελπίζω να σ άρεσε κι όλας, καλές γιορτές φίλε.

    @ Η: Ισχύουν οι ίδιες ευχές <:}}

    εκπομπή αυτήν την Παρασκευή πλέον

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails