20 Ιουνίου 2013

double A-side



Στους δίσκους 78 στροφών αρχικά και αργότερα στα σινγκλάκια, τα 45αρια (αλλά και τα EPs) καθιερώθηκε ο όρος A-side και B-side. Στις πρώτες πλευρές (A-sides) φιγουράριζαν τα τραγούδια που επέλεγε είτε ο καλλιτέχνης είτε η δισκογραφική εταιρία για να βρουν εύκολα "αέρα" στα ραδιόφωνα, και (φορτωμένα ευχές και ελπίδες) να γίνουν επιτυχίες.

Στις "αδικημένες" δεύτερες πλευρές (ενίοτε αποκαλούμενες και flip sides) βρίσκονταν ηχογραφήσεις - πολλές φορές στριμωγμένες και δυο δυο - που συνήθως δεν τα κατάφερναν να μπουν στα άλμπουμ. Ακόμα και αν τυπώνονταν στα πλαίσια του "value for money" αξιώματος που καθόριζε την αξία του μικρού δίσκου, κατάφεραν κατ' αυτόν τον τρόπο να γλιτώσουν την απ΄ευθείας παράδοσή τους στη λήθη και την ανυπαρξία. Ευτυχώς δηλαδή γιατί πολλά σπουδαία τραγούδια φτάσαν (και φτάνουν) έτσι έως και σήμερα στα αυτιά μας.
Τι συνέβαινε όμως όταν δυο ισάξια τραγούδια αξίωναν την πρώτη πλευρά του 7ιντσου κυκλικού βινυλίου συγχρόνως; Η απάντηση βρέθηκε γρήγορα σε μια σολωμόντεια λύση. Το παραδοσιακό single τυπωνόταν όπως πάντα, μόνο που το συνόδευε πλέον και ένας τίτλος. Αυτός του Double A-Side.

Κάπου εδώ τελειώνει η εισαγωγή που θα οδηγήσει στη μία και μοναδική φράση που ήθελα να γράψω: Το αυριανό επεισόδιο της εκπομπής (86ο) είναι έτοιμο, ισάξιο κατά τη γνώμη μου με το πολύ καλό προηγούμενο και έτσι ως δεύτερο μέρος ενός Double A-Side κόνσεπτ θα το ευχαριστηθώ.

Αν παρ' ελπίδα, αύριο Παρασκευή 21 Ιουνίου στις 10:00 το πρωί, κάποιος/α επιθυμήσει να με συντροφεύσει για λίγο περισσότερο από τις συνηθισμένες 2 ώρες της εκπομπής, δεν έχει παρά να συμπλέξει τις δικτυακές του ίνες με εκείνες του indieground online radioπατώντας εδώ:



 UPDATE:

Εδώ θα βρεις το αυριανό επεισόδιο: το 87



 υγ.
RIP: James Gandolfini (Sep 18, 1961 – Jun 19, 2013)

2 σχόλια:

Related Posts with Thumbnails