20 Δεκεμβρίου 2013

λίγο καλύτερα από περίφημα


Μόλις άκουσα για πρώτη φορά την κάτι μεταξύ (soul, gospel, protest, voodoo, jazz) μουσική του Exuma πριν 3-4 μέρες ένιωσα να ανεβαίνω ένα σκαλί ευτυχίας παραπάνω. «Eίδες τι σου κάνει η μουσική καμιά φορά;» σκεφτόμουν καθώς έσβηνα όσα τραγούδια είχαν προλάβει να μπουν μέχρι τότε στο playlist της εκπομπής. Έπειτα βάλθηκα να χτίζω απ’ την αρχή το επεισόδιο έχοντας για κεντρικό  μουσικό άξονα το αριστουργηματικό Dambala, το οποίο ομολογώ πως άκουγα τουλάχιστον  20 φορές κάθε εικοσιτετράωρο.

Πέρασαν οι μέρες, ήρθε η Παρασκευή, έφυγα από το σπίτι φορτωμένος καλή διάθεση, τραγούδια, και 2 μερίδες πρωινό για μένα κι όποιον συναντούσα που θα είχε την ανάγκη του. Στο σταθμό πλέον  και για το επόμενο δίωρο, κάτι η μουσικές και τα τραγούδια, κάτι η καλή πολυπληθής συντροφιά των ακροατών, η εκπομπή δεν ήθελε και πολύ για να πάει λίγο μόνο καλύτερα από περίφημα. Την ευχαριστήθηκα τόσο λες και δεν την είχα φτιάξει εγώ.

Όποιος/α επιθυμεί να αντικειμενοποιήσει την δική μου γνώμη δεν έχει παρά να εκμεταλλευτεί τη δεύτερη ηχογραφημένη παρουσία αυτής ακούγοντάς την κατευθείαν από εδώ:


Ή να την κατεβάσει το podcast αυτής πατώντας το παρακάτω εικονίδιο:

click pic to download
Έπειτα τράβηξα κατά την αγαπημένη μου βόλτα, στα στενά πέριξ της Αθηνάς, διέσχισα την κρεαταγορά, στήθηκα στην ουρά για τσάι του βουνού, κατηφόρισα στου Ψυρρή από τα πιο φωτεινά στενά να ζεσταίνομαι λίγο και να μ’ ανατριχιάζουν οι ακτίνες του ήλιου,  κι εντυπωσιάστηκα από την ύπαρξη και μάλιστα εν λειτουργία (την ώρα που τα χρειάζεσαι) δημόσιων wc στην πόλη (είχα χρόνια να δω),  στο Μοναστηράκι πήρα 2-3 πάμφθηνους δίσκους κι ετοιμάστηκα να φύγω όταν στην πλατεία πήρε το μάτι μου μερικά αετόπουλα της ελληνικής αστυνομίας να κατευθύνονται  προς μια ομάδα νεαρών.

 Έβγαλα από την τσάντα τη φωτογραφική.


 - Απαγορεύεται κύριοι ο χορός σε δημόσια μέρη.


 - Κύριε ποιος από εσάς είναι ο επικεφαλής; ρώτησε ένας από τους τρεις νεαρούς αστυνομικούς τους σχεδόν συνομήλικούς τους χορευτές του δρόμου, ξεσηκώνοντας γενική κατακραυγή και θυμηδία.


(breakdancers θα τους έλεγα αλλά άραγε είναι ακόμα δόκιμος ο όρος ή νεανίζει δαλιανιδικά επικινδύνως  ;)


"Μα τι σας έφταιξαν τα παιδάκια, εμεις χαιρόμαστε να τους βλέπουμε", είπε μια κυρία στα δεξιά μου, "Σας γαμώ όλους μουνόπανα ένστολοι" είπε ένας κύριος από απέναντι.


ο μπαλονοπωλητής


Καλύτερα βλέπεις κασίσια και κασισωμένους κυριε αστυνομε παρα αερομπική κίνηση από παιδιά, είπε ένας κουστουμαρισμένος ασιάτης.




Ξέρουμε τι πάτε να κάνετε, να προσωποποιήσετε την ευθύνη για να βρείτε εξιλαστήριο θύμα, ακούστηκε από κάπου αλλού.


Εμείς δεν έχουμε επικεφαλή, είμαστε ομάδα!





Καλή ακρόαση σε όσους ακούσουν και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.




υγ1. Το playlist όπως πάντα στο πρώτο δικό μου σχόλιο

υγ2. Την επόμενη Παρασκευή, η τελευταία εκπομπή του χρόνου θα είναι αφιερωμένη στους ακροατές (το τρίτο Request Show του λεμονοστίφτη) και τις δικές τους προτιμήσεις γι αυτό - αν και θα τα ξαναπούμε - καλό θα ήταν να αρχίσετε να μου στέλνετε τις παραγγελιές σας από τώρα αφήνοντας κάποιο σχόλιο στο μπλογκ, στέλνοντας e-mail, στο facebook, στο τηλέφωνο ή όπου αλλού..

13 σχόλια:


  1. Nick Drake - Introduction
    Kevin Ayres - Town Feeling
    Edward Sharpe & The Magnetic Zeros - If I Were Free
    The Walkabouts - Bonnie & Clyde
    Africa - Paint It Black
    Serge Gainsbourg - Requiem Pour Un C...
    Gil Scott-Heron - Home Is Where The Hatred Is
    Belle & Sebastian - Legal Man
    Exuma - Dambala
    The Liminanas - Votre Cote Yeye M' Emmerde
    The Rolling Stones - My Obsession
    Dexy's Midnight Runners - Seven Days Too Long
    Them - Out Of Sight
    Beck - Devils Haircut
    La Luz - Sure As Spring
    Penny Dreadful - Over
    The Clean - Fish
    The Wilde Flowers - No Game When You Lose
    Doctor And The Medics - Spirit In The Sky
    Shocking Blue - Ink Pot
    The Soulful Strings - Eight Miles High
    Crocodiles - Summer Of Hate
    Pink Floyd - Arnold Layne
    Biff Bang Pow! - If You Don't Leave Me Now You Never Ever Will
    Porcupine Tree - How Is Your Life Today-
    Radiohead - Fitter Happier
    Gandalf - Golden Earrings
    Ariel Pink's Haunted Graffiti - Driftwood
    Captain Beefheart and His Magic Band - Abba Zaba
    Momus - The Fallacy
    Le Femme - Amour Dans Le Motu
    Erfolg - Brillenmann

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tους ρώτησε ποιος είναι ο επικεφαλής;! Ο επικεφαλής της συμμορίας του χορού και της χαράς. Τι να πεις για την επίδειξη εξουσίας από τους νεαρούς μπάτσους.

    Πάλι σε έχασα, γμτ. Την έχω κατεβάσει, θα ακούσω σε λίγο.
    Α ναι, άκουσα το Dambala από τη Σιμόν, αφού μου είπες σχετικά, και συγκλονίστηκα. Ανατριχίλα, συγκίνηση, μου έφερε δάκρυα.
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχε ενδιαφέρον η αντίδραση του κόσμου. Μαζεύτηκαν πολλοί γύρω, τους περικύκλωσαν, κυρίες με παιδάκια, τουρίστες, μετανάστες και όλοι κάτι έλεγαν. Οι αστυνόμοι αποχώρησαν ήρεμα και καλά. Κι έπειτα έπιασαν να ελέγχουν κάτι κοριτσάκια που πούλαγαν δαχτυλίδια και βραχιόλια. Πλησίασα και εγώ. Τα κοριτσάκια είχαν άδεια μικροπωλητή οπότε η τριάδα έφυγε άπρακτη.

      Διαγραφή
  3. Άκουσα, χμμ Exuma... θα ξανακούσω, εκ πρώτης με προβλημάτισε αλλά δεν με κέρδισε. Επίσης μου την βίδωσε το ρεπορτάζ ως περιεχόμενο και έχω ανεβάσει πίεση 800. Η πλατεία δεν είναι για να χορεύετε????? Γιατί δεν βάζουν και ταμπέλα ή να πω ταφόπλακα που να το γράφει πάνω? Αλλά ξέχασα τις ταφόπλακες τις χρησημοποίησαν για να στρώσουν την πλατεία Ομονοίας κάποτε... Μα τι γελοίοι.


    υγ: και ν' ακούς Van Morrison lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εβδομάδα αυτή έχει για μένα Exuma και ξερό ψωμί. (Exuma week). Όσο για τα της πλατείας, τι άλλο μπορώ να πω για τον αστυνομικό σουρρεαλισμό. Εντωμεταξύ, δεύτερη Παρασκευή η χθεσινή που η Αθήνα αστυνομοκρατούνταν από το πρωί. Αλλη μία και θα το πάρω σαν φυσιολογικό, ε?

      Διαγραφή
    2. υγ. και μην ξεχάσεις να (ξανα)διαβάσετε με τον thief την τελευταία παράγραφο της ανάρτησης.

      Διαγραφή
  4. Αγαπητέ λεμονοστιφτη,
    Πολυ χάρηκα που σε βρήκα, και ακόμη περισσότερο που σε άκουσα.
    Χαίρομαι που ακομα υπάρχει μουσικό προγραμμα ανεξάρτητο διαφήμισης.
    Να είσαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσήρθες λοιπόν happypepper στο ιστολόγιο (ευχαριστώ για τα καλά λόγια) Σε καλωσορίζω φυσικά και στην παρέα της εκπομπής όπου σαν ακροατής πλέον έχεις και το "δικαίωμα" να επιλέξεις ένα τραγούδι (όποιο θες, παλιό, νέο) για να ακούσουμε παρέα στο επόμενο επεισόδιο.

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολύ και προς το παρόν θα επιλέξω να ακούσω παρά να προτείνω. Θέλω να ανοίξω παρά να επιβεβαιώσω.
      Και να σκεφτείς ότι τις προάλλες γκρίνιαζα που χάθηκε ο αυθορμητισμός στο "πειρατικό" ραδιόφωνο του '80 και έχουν γίνει όλοι αναμεταδότες των εταιρειών παραγωγής.
      Υπέρ του αυθορμητισμού λοιπόν, υπέρ της προσωπικής επιλογής, και πάλι, εγώ ευχαριστώ. Καλή εβδομάδα σου εύχομαι (και καλά χριστούγεννα).

      Διαγραφή
  5. Πω..τι έφτιαξες πάλι..κόλλησα με πολλά από αυτή αλλά και την προηγούμενη εκπομπή σου.Τον τελευταίο καιρό ανακαλύπτω, ξεθάβω, ενα όμορφο ατελείωτο χάος κι αν μη τι άλλο σε ευχαριστώ γι αυτό. Σε ξανάκουσα γιατί η μια φορά δεν είναι αρκετή.

    υγ.
    Οι φωτό σου με πήγαν ένα χρόνο πίσω, τέτοιες μέρες, εκεί στην πλατεία να χαζεύουμε με τον μικρό μία αμάδα που χόρευαν- το λιγότερο που μπορώ να πω- απίθανα. Φωτογραφίες , βίντεο, κόσμος χαμογελαστός..παρά τις σκοτούρες του, ενθουσιώδης με αυτό που έβλεπε.Πέρσι όμως δεν υπήρχαν μπάτσοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα lefti, είμαι πολύ χαρούμενος που πέρασες καλά ακούγοντας την εκπομπή. Να φανταστείς άκουσα κι εγώ 2 φορές το playlist (για να μην ακούω τη φωνή μου ανάμεσα).

    Όποτε έχω χαλαρή διάθεση και στέκομαι να δω την όποια παράσταση του δρόμου είμαι όπως ακρινώς περιγράφεις. Ακόμα κι όταν δε με ερδίζει στο 100% περνάω υπέροχα παρατηρώντας τον υπόλοιπο κόσμο και τις αντιδράσεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία καταγραφή,
    μου αρεσαν οι φωτος σου και οι κουβέντες.
    *
    Σου έχω δώσει ένα βραβείο... μη γελάς,
    θεσμός των μπλόγκερς είναι αυτός,
    πέρνα από το μπλογκ μου να το πάρεις και κάνε ότι θέλεις.
    *
    Καλές γιορτές με υγεία για σένα και τους αγαπημένους σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails