29 Ιανουαρίου 2012

bloody, bloody sunday

φωτ. Gilles Peress

Derry, Β. Ιρλανδία. 30 Ιανουαρίου 1972. Θα ήταν “άλλη μία” πορεία διαμαρτυρίας στην αυτοανακηρυγμένη ως ελεύθερη γειτονιά του Free Derry. Οι κάτοικοι θα διαδήλωναν ξανά την αντίθεσή τους στην πρακτική του "εγκλεισμού", της φυλάκισης δηλαδή, χωρίς δίκη και των ανακρίσεων που εφάρμοζαν οι Άγγλοι σε εκατοντάδες Βορειοιρλανδούς. Το Βρετανικό σχέδιο εφαρμοζόταν ήδη από τα τέλη του 1969, αν και η επίσημη πρώτη του ήταν η επιχείρηση Demetrious την 9η Αυγούστου του 1971.

Η πορεία ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής σε μάλλον γιορτινό κλίμα αλλά η μοίρα 13 εκ των διαδηλωτών και ενός περαστικού είχε προδιαγραφεί έτσι ώστε να μνημονεύονται εσαεί έκτοτε, στα ομαδικά ετήσια μνημόσυνα των γεγονότων που έμειναν γνωστά ως 

BLOODY SUNDAY

η αφίσα της πρώτης επετείου, NICRA

Μερικοί ενδιαφέροντες σύνδεσμοι για όποιον ενδιαφέρεται:

Bloody Sunday - Events of the day  από το μουσείο του Free Derry / National Civil Rights Archive.

Report of The Bloody Sunday Inquiry. Εδώ υπάρχουν τα πρακτικά και  οι τελευταίες εκθέσεις (1998-2010) για τα γεγονότα της 30ης Ιανουαρίου 1972 όταν το δικαστήριο κατά τη δεύτερη ανακριτική αποφάνθηκε και επισήμως  πως: "Όσοι σκοτώθηκαν εκείνη τη μέρα θα πρέπει να θεωρούνται αθώοι από κάθε ισχυρισμό ότι πυροβολήθηκαν ενώ έφεραν και χειρίζονταν πυροβόλα όπλα και εκρηκτικά", όπως αρχικά και για δεκαετίες διαδισόταν από το βρετανικό στρατό.

Τhe Wall murals. Συλλογή φωτογραφιών των διάσημων τοιχογραφιων  της Β. Ιρλανδίας και ειδικότερα του Derry και των πέριξ αυτού γειτονιών. Όλα ξεκίνησαν από το περίφημο: "You are now entering Free Derry" που πρωτοέγραψε . και έκτοτε η ιστορία της περιοχής αποτυπώνεται στους τοίχους της πόλης


Gilles Peress, Μια σελίδα αφιερωμένη στο φωτογράφο, ρεπόρτερ Gilles Peress, που κατέγραψε στο φακό του εκείνη τη μέρα. Το ίδιο αν όχι περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συλλογή φωτογραφιών του Eamon Melaugh.


You anglo pigs and scotties
Sent to colonize the North
You wave your bloody Union Jack
And you know what it's worth!
How dare you hold to ransom
A people proud and free
Keep Ireland for the Irish
Put the English back to sea!
               John Lennon 
               (Sunday Bloody Sunday 1972)


και ένα επιμύθιο:




1 σχόλιο:

Related Posts with Thumbnails