30 Ιουνίου 2011

κι αύριο μέρα είναι. δεν είναι;



"Έχεις μπερδευτεί; Τι περίμενες δηλαδή πως θα γινόταν; Αφού ούτως ή άλλως δεν το πίστευες καν εσύ ότι «η μέρα εκείνη» είχε φτάσει. Ζώσου λοιπόν σε παρακαλώ την οθόνη σου ξανά κι απόλαυσε - αν θες – στο δίκτυο μερικά Αθηναϊκά τηλεοπτικοποιημένα στιγμιότυπα. Ρίξε παραπάνω νερό στα μούτρα σου κι ευχαριστήσου τον καθαρό αέρα, τουλάχιστον μέχρι να σκεφτείς τι γίνεται από ‘δω και πέρα. Κατάλαβες;"

"Κατάλαβα", απάντησα διστακτικά, τρίβοντας ταυτόχρονα τα μάτια μου. Δεν ήμουν όμως καθόλου σίγουρος. 

11 σχόλια:

  1. Σε σκέφτηκα χθες (μαζί με άλλους γνωστούς που έχω στην Αθήνα), καθώς παρακολουθούσα τις εικόνες χούντας να περνούν από το δέκτη μου.

    "Ό,τι για όλους και για 'μας", η απάντηση μέλους τού στενού οικογενειακού μου περιβάλλοντος, με το οποίο παρακολουθούσαμε μαζί την ψήφιση του μακροπρόθεσμου, στην μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και αντανακλαστική ερώτησή μου, "και τώρα, τι;" "Δεν είναι έτσι, δεν είναι για όλους", ανταπάντησα από μέσα μου.

    Στέκομαι μουδιασμένη από χθες, δεν είναι ότι δεν περίμενα να ψήφιστεί το μεσοπρόθεσμο, όμως, πάλι γμτ.. Και όσο σκέφτομαι τα χαμόγελα εκείνων που έδωσαν τη χώρα μετά τη συντέλεση της πράξης τους, μου 'ρχεται να ξεράσω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ absentminded: "Δεν είναι για όλους", σωστά το λες.

    Απο 'δω και πέρα τι; Ρητορικά ρωτάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο φόβος φτιάχνει δούλους και αυτό το γνωρίζουν οι πουλημένοι. Μην αφήνετε να σας φοβίζουν. Μην τους πιστεύετε αντί αυτού πιστέψτε στον εαυτό σας και κλείστε τις τηλεοράσεις για να μπορείτε να ακούτε την σκέψη σας. Μην επιτρέπετε στον αρνητισμό που εκπέμπουν τα καθίκια να σας καταβάλει αυτό θέλουν. Πρέπει εμείς να σώσουμε ότι μπορούμε αρχίζοντας από την ψυχολογική μας προστασία για να έχουμε το δυναμικό να αντιδράμε. Δεν έχει χαθεί ο πόλεμος μόνο η πρώτη μάχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγώνας ενάντια σε τι ρε παιδιά; Ενάντια στο σύστημα στο οποίο ζούμε θα μου πείτε.. Οπότε αγώνας για να γίνουμε μια περήφανη αυτονομημένη χώρα (κάτι σαν την κομμουνιστική Αλβανία ας πούμε). Ξεκινήστε λοιπόν από κανένα νησί την χώρα που οραματίζεστε (δεν το λέω ειρωνικά) και μακάρι να μας πείσετε να συμμετάσχουμε κι εμείς..
    Μέχρι τότε όμως κι επειδή εγώ οραματίζομαι μια χώρα στα πρότυπα των βορειοευρωπαϊκών, πιστεύω ότι πρέπει να παλέψουμε το σύστημα από μέσα (όπως έλεγε κι ο μακαρίτης ο Lennon). Οπότε το θέμα είναι

    είτε σηκώνουμε τα μανίκια, σφίγγουμε τα δόντια και παλεύουμε για μια δικαιότερη κοινωνία στο πλάισιο που υπάρχει ή παλεύουμε να μείνουν τα πράγματα όπως ήταν μέχρι το 2009(μόνο που αυτό δε γίνεται γιατί ήταν επίπλαστο και χτισμένο με δανεικά).
    Ή μήπως υπάρχει τρίτος δρόμος που έλεγε κι ο Ανδρέας;
    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @vick: Κατά έναν περίεργο τρόπο το σχόλιό σου μου έκανε πραγματικά καλό. Σ'ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ν: Νομίζω πως προβοκάρεις σε τούτο το σχόλιό σου. Ακόμα κι όποιος δεν διαφωνεί κάθετα με μνημόνιο και μεσοπρόθεσμο μπορεί να διακρίνει την ανισόρροπη πίεση που αυτά ασκούν στα διαφορετικά κοινωνικά στρώματα.

    Παρεμπιπτόντως ο Lennon είχε πει: But to change society, there are two ways to go: through violence or the power of money within the system.
    A lot of people in the Sixties went underground and were involved in bombings and other violence. But that is not the way, definitely not for me. So to change the system -- even if you are going to become a mayor or something -- you need money.

    1980 Playboy Interview
    With John Lennon And Yoko Ono
    Published January 1981
    by David Sheff

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ N: Αυτό που πραγματικά θα είχε αποτέλεσμα είναι
    να πείσεις τον εαυτό σου ότι έναν τρίτο δρόμο μπορείς να τον επινοήσεις εσύ.

    @ lemon: Αν αυτό έγινε τότε ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου. Να`σαι καλά.:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ δεν μπορεί να κάνει η χώρα από μόνη της. Το αδυσώπητο συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να την αναλάβουν ξένοι μάνατζερ, με μνημόνιο ή χωρίς έχει μικρή σημασία. Να φτιάξουν από τη δημόσια διοίκηση και το φορολογικό μέχρι το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα και το πολιτικό σύστημα, κι ύστερα να παραδώσουν την εξουσία σε μια νέα γενιά που δεν θα είναι τόσο βαθιά διαποτισμένη από τη μιζέρια, την ανομία και τον επαρχιωτισμό μιας χώρας που φλερτάρει ξανά με την ιδέα να επιστρέψει στη δραχμή και να κλειστεί στον εαυτό της, όπως η παλιά γειτονική Αλβανία του Εμβέρ Χότζα."
    Από το site του Κούλογλου, αναδημοσιευμένο και στη Lifo
    http://tvxs.gr/node/88586
    νομίζω ότι με καλύπτει απόλυτα...
    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πριν απο λιγες ημερες, Κυριακη μεσημερι, επεσα πανω σε αυτην τη συνεντευξη του Θεοδωροπουλου. Δεν εχω διαβασει ποτε κανενα βιβλιο του ούτε εχω αποψη για αυτον, βρηκα ομως οτι μπορει και ειναι πολυ αναλυτικός.
    Αλλο ενα video θα πειτε. Ξεπερνωντας τον Πορτοσαλτε δειτε λίγο εδω:
    http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=215850

    Ενδιαφεροντα για εμενα τα σχολια που κανει για το ΚΚΕ, την Ευρωπη, την πνευματικότητα των σημερινων πολιτικών (συγκριτικα με Βενιζελο ας πουμε) κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @N: Να συμφωνήσω ότι θέλει πολύ δουλειά για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα και φυσικά η νοοτροπία του Ελληναρά. Το ξέρω πως θα χρειαστεί πιθανότατα και η έλευση ξένων μάνατζερ κλπ. σε οτιδήποτε. Από κει και πέρα όμως κάθε μνημόνιο/μεσοπρόθεσμο θα έπρεπε να προϋποθέτει δικαιότερη/αναλογικότερη κατανομή βαρών στα οικονομικά κοινωνικά στρώματα και σίγουρα κάποιες ρυθμίσεις που να "θίγουν" φορολογικά αυτούς που αποκαλούμε "έχοντες". Έχεις δει κάτι τέτοιο εσύ;
    Ακόμα και η πρόταση του Ραγκούση για επαυξημένη φορολόγηση όσων είχαν ή έχουν ανώτερα δημόσια αξιώματα από το 74 έως σήμερα ακούστηκε ως πυροτέχνημα 2 μέρες πριν την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και μετά ούτε κουβέντα. Γιατί δεν το πέρασαν για παράδειγμα κι αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @dt: Πολύ ενδιαφέρον , το έβαλα και το είδα ή μάλλον το άκουσα, εχθές. Ακομπλεξάριστη όντως η ανάλυση του Θεοδωροπουλου, αφού ξεπεράσεις τον πορτοσάλτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails