3 Δεκεμβρίου 2010

Κρήτη, ένα ..."ανεξάρτητο κράτος"

Και μιας και τα του wikileaks είναι ξανά στην επικαιρότητα να και μια ελληνικού ενδιαφέροντος … “αποκάλυψη”, την οποία εντόπισα σε μια από τις από καιρού εις καιρόν βόλτες μου σε αυτό. Δεν αφορά στις συχνότατες αναφορές πρεσβευτών για τις σχέσεις μας με τα όμορα κράτη. Τέτοιες υπάρχουν δεκάδες.

Πρόκειται για ένα “νέο” κράτος του οποίου την ύπαρξη αγνοούσα. Την Κρήτη.

Στον ανά χώρα ταξινομημένο κατάλογο των διαρρευσάντων εγγράφων, και ακριβώς δίπλα από το tag GREECE αναγράφεται εκείνο του CRETE.

Πάλι καλά που δεν έβαλαν και τη σημαία της. Σκέφτομαι πως δε θα την έχουν ανακαλύψει ακόμη. Γιατί υπάρχει και τέτοια μιας και η Κρήτη ως Κρητική Πολιτεία αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο κράτος μετά την Κρητική επανάσταση του 1896.

Η αυτονόμηση από την Οθωμανική αυτοκρατορία την έφερε στη θεση προτεκτοράτου των μεγάλων δυνάμεων (Αγγλίας, Αυστροουγγαρίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας). Οι Άγγλοι διοικούσαν το νομό Ηρακλείου, οι Ρώσοι τον Ρεθύμνου, οι Γάλλοι το Λασίθι και οι Ιταλοί τα Χανιά και τα Σφακιά. Όλα αυτά μέχρι τη συνθήκη του Λονδίνου που όρισε και την τελική ένωση με την Ελλάδα το 1913 κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων. Η σημαία της ανεξάρτητου νήσου μοιάζει με την πρώτη ελληνική (παλαιά/ πρώην στρατού) που καταργήθηκε το 1978. Έχει το λευκό σταυρό σε κυανό φόντο με τη διαφορά πως το πρώτο τεταρτημόριο της είναι ερυθρό με ένα λευκό αστρο στο κέντρο του να συμβολίζει τον τότε τουρκικό πληθυσμό του νησιού (1/4) καθώς όπως διαβάζω και την υψηλή επικυριαρχία του Σουλτάνου στο νησί.

Το 2012, διαβάζω, τελειώνει η 100ετής περίοδος που διατηρεί το καθεστώς ένωσης της Κρήτης με τη μητροπολιτικη Ελλάδα σε ισχύ. Κατόπιν θα πρέπει οι ιθαγενείς νησιώτες να αποφασίσουν για την αυτοδιάθεσή τους. Λίγες φωνές υποστηρίζουν την ανάγκη δημοψηφίσματος. Φαινομενικά αστείο μα οι στίχοι:

Θέλω να ζω ελεύθερος
Μόνο με νόμους Κρήτης
Να μη λογούμε Έλληνας
Μα κρητικός πολίτης.

ιδωμένοι πέρα από χιούμορ, είναι εξοργιστικοί. Πόσω μάλλον όταν υπάρχουν κι εκείνοι οι ανεγκέφαλοι που υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση είτε αναρτώντας την ξεχασμένη σημαία στα κρητικά γήπεδα, είτε κάνουν ηλίθιες δηλώσεις με την ιδιότητα του Κρητικού όπως αυτή εδώ του (πρώην) δημοσιογράφου αλλά και τούτη, ενός πρώην πρωθυπουργού που αναφέρεται στη ...χώρα της Κρήτης.


υγ. Νομίζω πως, αν και την ώρα που αναρτώ το κείμενο είναι "πεσμένο", αξίζει μια μικρή περιήγηση στις σελίδες του wikileaks.

3 σχόλια:

  1. είναι όντως τραγικό να υπάρχουν απόψεις τέτοιου είδους και είμαι σίγουρος οτι οι άνθρωποι που τις ενστερνίζονται έχουν κάποιου είδους αρρωστημένης νοοτροπίας. οι λόγοι είναι αναρίθμητοι και δεν χρειάζεται να ειπωθούν διότι ούτως η άλλως δεν πρόκειται να βάλουν κανέναν από αυτούς στη διαδικασία να αναγνωρίσουν λανθασμένες αρχές ή πιστεύω τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ ΕρασιτέχνηςΚλόουν : Έχεις απόλυτο δίκιο, η βλακεία δεν παλεύεται με τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

    ΕΔΩ:
    http://arxidamos.pa-sy-a.gr/2012/02/27/00-00/pa-sy-a_arxidamos_2012-02-27_00-00.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails