25 Δεκεμβρίου 2015

Τα 5+1 καλύτερα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια



Με την υποκειμενικότητα απλώμένη σε όλο της το μεγαλείο - πως θα μπορούσε να είναι άλλωστε αλλιώς; - συντάσσω ανήμερα 25η Δεκεμβρίου μια μικρή λίστα με τα καλύτερα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.  Εντάξει, η λίστα όπως καταγράφεται στα μουσικά μου ημερολόγια μπορεί να μην περιέχει μόνο πρωτότυπες συνθέσεις, αλλά οι διασκευές που υπάρχουν σε αυτό είναι αν μη τι άλλο μαγικές.

1. Klaus Nomi - Silent Night

Η «Άγια Νύχτα» πρωτοτραγουδήθηκε τις παραμονές των Χριστουγέννων του 1818 στην εκκλησία του μικρού χωριού Όμπερντορφ (Oberndorf) στην περιοχή του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, οι στίχοι της είχαν όμως γραφεί δύο χρόνια νωρίτερα, το 1816, από τον νεαρό εφημέριο του χωριού Γιόζεφ Μορ, όπως έγινε γνωστό από ένα χειρόγραφο που ανακαλύφθηκε το 1995 και φέρει την υπογραφή του εφημέριου.

162 χρόνια αργότερα και εκατοντάδες χιλιάδες επανεκτελέσεών της αργότερα ο ύμνος φτάνει στα χείλια του τεράστιου Klaus Nomi, ηχογραφείται για τις ανάγκες του τρίτου του άλμπουμ που όμως δε βγήκε ποτέ καθώς η ασθένεια τον πρόλαβε να τον πάρει μακριά μας. Αυτή η αρχειακή ηχογράφηση βγήκε στον αέρα 18 χρόνια αργότερα το 1998.



2. The Damned - There ain't no Sanity Clause

Εκεί που ο Santa Claus, σα να λέμε ο δικός μας Αη Βασίλης, ανακατεύεται με καταρρέουσες λόγω φρενοβλαβούς παραφροσύνης ρήτρες συμβολαίων και πληρεξούσιων βρίσκονται οι Damned.  Sanity Clause λοιπόν και ουχί Santa Claus είναι εκείνη η «έχων σώας τα φρένας» συνθήκη που καθιστά νομικά υγιείς όρους, διαθήκες και συμβόλαια.  Και αν η απουσία τούτης της συνθήκης από το συγκεκριμένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι (κυκλοφόρησε ως single to 1980) είναι ολοφάνερη αυτό δε φαίνεται να μας πειράζει καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της ύπαρξης του Αη Βασίλη.




3, Monty Python - Brian's song

Λίγο JamesBond-ικό στο στυλ ερμηνείας της Shirley Bassey  αυτό το τραγούδι δεν το χρήζεις εορταστικό κατευθείαν τουλάχιστον αν δε γνωρίζεις πως είναι ηχογραφημένο από τους Monty Python για το αριστουργηματικό  «Η ζωή του Μπράιαν» . Του Brian που γεννήθηκε την ίδια άγια νύχτα με τον Ιησού, σε μια γειτονική φάτνη και έζησε βίο ταλαίπωρο και παράλληλο με Αυτόν,  μπερδεύοντας όχι μόνο τα κοσμικά ληξιαρχεία αλλά και το αστέρι της Βηθλεέμ, τους 3 μάγους, τον Ηρώδη και όσους λοιπούς εμπλέκονται στην άγια ιστορία του Χριστιανισμού.



4, Bruce Haack - Saint Basil

Καναδός συνθέτης ο Bruce Haack, πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής σκηνής καταθέτει μέσα σε όλες τις υπόλοιπες δουλειές του και ένα παιδικό άλμπουμ το 1969. Electronic Record for Children ο τίτλος του. Πολυταξιδεμένος ο ίδιος από τους πρώτους που εντόπιζε και  …σάμπλαρε ήχους τοπικούς και παραδοσιακούς μέσα στα δικά του τραγούδια. Από την Κάλυμνο και σε ρυθμό 2/4 ακολουθεί η τεράστια έκπληξη που προκαλείται στο άκουσμα του «Saint Basil».  Ψηλή μου δεντρολιβανιά λοιπόν και solo farfisa (;).



5, Belle & Sebastian - O Come, O Come Emmanuel 

Ύμνος για την έλευση του Μεσσία η επόμενή μου επιλογή. Μετρική παράφραση (ό,τι και να σημαίνει αυτό) του O Antiphons:  Veni, Veni, Emmanuel .Κατευθείαν από τα λατινικά βιβλία των ψαλμών, μεταφράστηκε στα Γερμανικά αρχικά και από εκεί το 1861 στην αγγλική μέσω της οποίας και διαδόθηκε. Peter Paul & Mary αρχικά για την pop κουλτούρα κι έπειτα, κάμποσα χρόνια αργότερα Belle & Sebastian μέσα από τη συλλογή It's a cool cool Xmas.

Για άκουσέ το ΕΔΩ μιας και δεν το βρήκα πουθενά στο ΥΤ (δυστυχώς ως χώρα εξαιρούμαστε από εκείνες που έχουν δικαίωμα ακρόασης του συγκεκριμένου τραγουδιού απο Belle & Sebastian) ή απόλαυσε την πιο ...εκκλησιαστική εκτέλεση των Peter Paul & Mary






5+1, Tom Waits - Christmas card from a hooker in Minneapolis

Λακωνική εξομολόγηση στον Charly· πόσα λόγια χωρούν στην πίσω πλευρά μιας Χριστουγεννιάτικης κάρτας; μια πόρνης. Η εγκυμοσύνη της, τα πράγματα που πάνε καλύτερα, ο σύζυγος που την αγαπά και θα μεγαλώσει το παιδί της σαν δικό του στις πρώτες γραμμές. Το ψέμα, η ψευδαίσθηση, το γράμμα από τη φυλακή στις δεύτερες. 



ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

7 σχόλια:

  1. Ωραίες επιλογές Λέμον. Θα κρατήσω την τελευταία για αγαπημένη και το θέμα από την Ζωή του Μπραϊαν. Καλές γιορτές αγορίνα μου. Κάθε καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλές γιορτές φίλτατε mahler, καλά να περάσουμε όλοι και ακόμα περισσότερες ευχές για μια καλύτερο - ει δυνατόν - καινούρια χρονιά.

      υγ. Τσέκαρε και την εκτέλεση των Βelle & Sebastian στο O Come, O Come Emmanuel /// μόλις βρήκα ένα λινκ και το κότσαρα στην ανάρτηση

      Διαγραφή
  2. παλιέ μας φίλε, Χάκαλη, ακόμη έχουμε και ακούμε το CD με τις διασκευές με ιδιαίτερα αγαπημένο το Emmanuel των Belle & Sebastian. Βρήκα το blog σου από ένα like του Τσουκλείδη και θα το παρακολουθώ ανελλειπώς... Να είσαι πάντα καλά!!! Η φίλη από τα παλιά Ζωή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά λέμον και καλή χρονιά να έχουμε, υγεία και ότι άλλο προσωπικά επιθυμείς!
    ΚΑΚΟΦΟΝΙΞ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά να έχουμε όλοι αγαπητέ Κακοφωνίξ, και καλοδιάθετη, με υγεία πάνω απ' όλα.

      Διαγραφή
  4. Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά lemon να σαι καλά να μας ταξιδεύεις...Δύναμη, Χαμόγελο, Υγεία και ότι καλύτερο για την καινούργια χρονιά :))
    To τελευταίο, αγαπημένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φίλτατη lefti, έχεις και τις δικές μου ευχές για έναν πολύ καλό καινούριο χρόνο. Με υγεία και όοοοο,τι άλλο επιθυμείς!

      Διαγραφή

Related Posts with Thumbnails