17 Μαΐου 2011

σέρνει καράβι








«Κύριοι, δεν είναι ανάγκη να σας πω ότι η διεθνής κατάσταση είναι πολύ σοβαρή». Έτσι άρχισε την ομιλία του ο στρατηγός Τζορτζ Μάρσαλ, υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του προέδρου Χάρι Τρούμαν, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις αρχές Ιουνίου του 1947.

10 Μαΐου 1947, σχεδόν σαν σήμερα, ψηφίζεται από την αμερικανική Βουλή το σχέδιο Τρούμαν, για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

64 χρόνια και μια βδομάδα αργότερα η ίδια χώρα περιμένει την ψήφιση νέου σχεδίου/μνημονίου/δόγματος για παροχή οικονομικής βοήθειας χωρίς αυτή τη φορά να έχει προηγηθεί πόλεμος.

Έκτοτε έχουν βιωθεί ένα 2ο κύμα εμφυλίου, μια δικτατορία και μια παλιννόστηση δημοκρατίας, μια αλλαγή και κάμποσα χρόνια ψευδοευδαιμονίας, μέσα στα οποία γυρίσαμε στο ίδιο, αν όχι χειρότερο, οικονομικά, σημείο.

Εφόσον η ιστορία επαναλαμβάνεται - απ’ ότι λένε – κυκλικά να είστε σίγουροι πως οσονούπω, από κάπου θα ακουστεί:

«Κύριοι, δεν είναι ανάγκη να σας πω ότι η διεθνής κατάσταση είναι πολύ σοβαρή»




Τις πρώτες φωτογραφίες (έγχρωμες) του διαβόητου αγάλματος μου έστειλε ο φίλος Ν (aka cabinec). Τις τράβηξε στη διάρκεια του προχθεσινού γύρου της Αθήνας.

Η δε ασπρόμαυρη είναι από τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1970, όταν ομάδα της αντιστασιακής οργάνωσης «Κίνημα 20 Οκτώβρη», χτύπησε με βόμβα το άγαλμα του Τρούμαν. Σύμφωνα με το αρχείο της εφημ ερίδας Καθημερινή (26/11/70) οι βόμβες αποδίδονται στο "ΠΑΚ" και τη "Δημοκρατική Άμυνα" στην οποία συμμετείχε και ο Κ. Σημίτης.

4 σχόλια:

  1. o αξιότιμος "elf", το θεσε πολύ ποιητικά
    όπως συνηθίζει (καθώς η γραφή του έιναι τέτοια)
    εγώ πάλι θα το πω αμερκανικα....
    Same shit , diffrent Day....or century......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ the elf at bay: ευελπιστώ πως οι αιώνιοι κομπάρσοι θα απαιτήσουμε ρόλο αυτή τη φορά.

    @ Stella Fox: αν δε, αναλογιστείς ότι επί Τρούμαν η Ιαπωνία βομβαρδίστηκε και συνδέθηκε με τη λέξη ραδιενέργεια όλα αρχίζουν και "κουμπώνουν" σε καλύτερες αναλογίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τον έχουμε ενδυθεί αγαπητέ εδώ κι καιρό. Δεν μιλάμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails