7 Ιουλίου 2011

ορθο-χλωροβενζιλίδινομαλονονιτρίλιο


Και να που η ΕΕΧ (Ένωση Ελλήνων Χημικών), στην οποία κάποτε ήμουν μέλος (διαγράφηκα οικιοθελώς μιας και υποχρέωσή μου ήταν να πληρώνω ανελλιπώς συνδρομές και χαράτσια με ΜΟΝΑΔΙΚΟ στοιχειοθετημένο ΔΙΚΑΙΩΜΑ τη λήψη του μηνιαίου περιοδικού: Χημικά Χρονικά), πήρε επιτέλους θέση και είναι η πρώτη φορά που κάποια ενέργειά της με "απασχολεί" θετικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. 

Η ΕΕΧ λοιπόν, έστειλε στον πρωθυπουργό μια επιστολή όπου μεταξύ άλλων αναγράφεται:

« …Επιχειρώντας αρχικά μια επιστημονική προσέγγιση είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα δακρυγόνα που είναι σε χρήση από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας περιέχουν τη χημική ουσία CS (ορθο-χλωροβενζιλίδινομαλονονιτρίλιο) η οποία κατατάσσεται στα χημικά όπλα. Είναι όμως δέκα φορές δραστικότερη από αντίστοιχες ουσίες που εμπεριέχονταν σε δακρυγόνα του παρελθόντος. Η χημική ουσία CS μπορεί να αποβεί τοξική εφόσον ριχτεί από μικρή απόσταση- λιγότερο από πέντε μέτρα- στο πρόσωπο ανθρώπων και μέσα σε κλειστό χώρο. Όταν το CS εισέρχεται στον λάρυγγα μέσω της εισπνοής προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμό των ματιών. Μπορεί επίσης, να οδηγήσει σε διάτρηση του στομάχου, αφού εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα. Το CS - κυρίως σε μεγάλες συγκεντρώσεις - μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα ή ακόμη και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Πρόσφατες διεθνείς μελέτες συσχετίζουν την ουσία αυτή και με θανάτους, σε περιπτώσεις εισπνοής πολύ μεγάλων ποσοτήτων, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους.

Ιστορικά, θα θέλαμε να αναφέρουμε επίσης ότι η χρήση των αερίων CS και CN, βασικότερων συστατικών των σύγχρονων 'δακρυγόνων', από τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ ανάγκασε τον ΟΗΕ να καταλήξει στην Απόφαση 2603/16-12-1969, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων, “καλούνται τα κράτη-μέλη να κάνουν σαφή δήλωση, ότι η απαγόρευση, που περιλαμβάνεται στο Πρωτόκολλο της Γενεύης να έχει εφαρμογή στην πολεμική χρήση όλων των χημικών, βακτηριολογικών και βιολογικών ουσιών (συμπεριλαμβανομένων των δακρυγόνων και άλλων βλαπτικών ουσιών), όσων υφίστανται σήμερα και όσων μπορεί να αναπτυχθούν στο μέλλον.” 
 Επιπρόσθετα βάσει της Σύμβασης του Παρισιού (1993), η οποία έχει κυρωθεί και από την Ελλάδα, η παραγωγή των χημικών ουσιών για στρατιωτικούς σκοπούς έχει απαγορευθεί... »


υγ. Είναι ΕΞΟΧΩΣ εντυπωσιακός – αν δεν είναι ειρωνικός – ο συνοδευτικός τίτλος/ προσφώνηση του πρωθυπουργού στην αρχή της επιστολής των συναδέλφων μου.

4 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον. Το διαδίδω κι εγώ.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ AnD: Εννοείται πως χρήζει διάδοσης μιας και η σελίδα της ΕΕΧ δεν είναι και η πλέον λαοφιλής.

    Εντωμεταξύ εγώ (όπως και άλλοι φαντάζομαι) πρέπει να έχω πάθει ένα είδος ανοσίας. Δεν εξηγείται αλλιώς που τον παλιό καλό καιρό - δεκαετία 90 - τα δακρυγόνα μου έφραζαν εντελώς την αναπνοή με αποτέλεσμα κάποιες φορές να χάνω τις αισθήσεις μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Thomas Xomeritis: ...σε μια χώρα μεταξεταστέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails