11 Ιουλίου 2011

δε θα γίνεις άνθρωπος ποτέ

Αύγουστος 2010
Όταν τον προηγούμενο Αύγουστο άφησα την παραλία, τίποτα δε θύμιζε τη ζοφερή κατάσταση που είχα πρωτοσυναντήσει εκεί. Με ένα αταίριαστο σε μένα πείσμα (και μια ασύμβατη για τα κιλά μου αντοχή) είχα αρχίσει να μαζεύω μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών, να τα σωρεύω σε πολές δεκάδες μαύρες σακούλες και να τα κουβαλάω κοντά 1 χιλιόμετρο στον κοντινότερο κάδο. Κι όλα αυτά κάτω από τις συνθήκες που μισώ: το ανήλεο αττικό λιοπύρι έκανε την όλη διαδικασία ακόμα δυσκολότερη. 

Αρωγοί κάποιοι φίλοι και φίλες μου που αδιαμαρτύρητα στρώθηκαν στη δουλειά. Το γνώριζαν όμως από πριν, διακοπές μαζί μου και καλοκαιρινή φιλοξενία ανταλλάσσεται με συλλογή σκουπιδιών από την παραλία.

Στην αρχή ασχολήθηκα με την παραλία κατόπιν με τα πρανή αυτής που είχαν μεταβληθεί σε κανονικό σκουπιδότοπο, τροφοδοτώντας την ακτογραμμή με κάθε λογής οργανικά και ανόργανα απορρίμματα στο παραμικρό φύσημα του αέρα. Ότι μπορείς να φανταστείς και σε τεράστιες ποσότητες υπήρχε εκεί. Κάποια μέρα γέμισα 2 σακούλες σούπερ μάρκετ αποτσίγαρα μόνο από τη μισή παραλία που δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλη. 

Στην πορεία του συμμαζέματος κάποιοι αντέδρασαν αδιάφορα αν όχι απαξιωτικά στη θέα των σκουπιδοκουβαλητών και κάποιοι – που ξεδιάντροπα συνέχισαν να πετάνε τα πάντα παντού - επιθετικά στην παραμικρή σύσταση που τους κάναμε. Υπήρξαν φορές που λίγο έλλειψε να πιαστώ στα χέρια με κάποιους από αυτό το είδος.

Πάντως η τακτική μας, είτε δίνοντας το "καλό παράδειγμα", είτε ενεργοποιώντας τη ντροπή μπορεί και το φόβο πιθανού κραξίματος μας διευκόλυνε αρκετά γιατί ενόσω μαζεύαμε τα παλιά, ο ρυθμός αύξησης των νέων σκουπιδιών μειώθηκε.  

Στην πορεία των ημερών μάλιστα, λίγοι συλλουόμενοι, πέρασαν από το στάδιο των επιδοκιμαστικών βλεμμάτων στο επόμενο, και ήρθαν και βοήθησαν κι αυτοί. Δεν τίθεται θέμα ευγνωμοσύνης ή ευχαριστιών, θέλω να πιστεύω ότι το έκαναν για τους ίδιους τους τους εαυτούς.

Τελικά δουλειά έγινε. Αφήσαμε την παραλία καθαρή ακόμα κι αν έγινα – μόνος ή με παρέα - κομμάτι γραφικός

 Ένας χρόνος αργότερα

Ιανουάριος 2011
Απρίλιος 2011
Ιούνιος 2011
Ιούλιος 2011

Ένα χρόνο μετά και έχοντας διανύσει μόλις τον πρώτο καλοκαιρινό μήνα, η κατάσταση της παραλίας είναι ίδια με εκείνη που πρωτοσυνάντησα πέρυσι. Σε μερικά σημεία μπορεί και χειρότερη. Η ελπίδα ότι το καθαρό τοπίο θα έκανε τον κόσμο να μη ξαναφερθεί βάρβαρα στο μέρος που ξαπλώνει ή κολυμπάει γυμνός, ακυρώθηκε. Βεβαιώθηκα ότι οι μαλάκες πάντα θα υπάρχουν.

Αλλά παρά την αρχική απογοήτευση δεν απελπίζομαι. Θα αγοράσω πάλι κουτιά με γάντια μιας χρήσης, θα τα μοιράσω ξανά στην παραλία μαζί με μαύρες πλαστικές σακούλες, και ίσως να τα ξανακαταφέρουμε. Και γράφω σε πρώτο πληθυντικό γιατί ήδη ήρθα σε επαφή με κάποιους από τους περυσινούς συλλουόμενους (μια 5μελή παρέα)  και συμφωνήσαμε να αναλάβουμε δράση οσονούπω.
Παράλληλα θα προσπαθήσουμε κάποια συνεννόηση με το δήμαρχο, αν και αυτό  μάλλον  μάταιο μου ακούγεται. 

Ο Ν, ανέλαβε να φτιάξει πλαστικοποιημένες ταμπέλες/πινακίδες με κάποιου είδους προτροπή προς καθαριότητα. Έχει κανείς καμιά ιδέα για το τι θα μπορούσαν να γράφουν; Το graffito που έγραψε παλαιότερα κάποιος: «Τα σκουπίδια στα σπίτια σας ΖΩΑ» δε φαίνεται να έπιασε.

ΥΓ. Ελπίζω κάποια μέρα όταν η νοοτρπία του "ΕΤΣΙ ΓΟΥΣΤΑΡΩ'' - που λέει και το εσώρουχο του μαλάκα που το άφησε στην παραλία - εξαλεφθεί, να μη χρειάζεται cropping για να δείξεις τη φωτογραφία της αγαπημένης σου παραλίας.

11 σχόλια:

  1. Πρώτον: Οι πηγές μου λένε, ότι το βράδυ του Σαββάτου έγινε beach party με 1000 άτομα, dj, bar κλπ.

    Κι ερωτώ κύριε εισαγγελέα: Τα δικά τους τα σκουπίδια τι γίνανε; Τα φυγαδεύσανε από τη θάλασσα;;;

    Εν πάσει περιπτώσει, πιέστε πρώτα το δήμαρχο να βάλει ένα κάδο και μετά πλακωθείτε με τον κόσμο.

    Επίσης από το γυρνάτε στο λιοπύρι όλοι μαζί με τις σακούλες, προτείνω:
    α) Σκοπιά για μερικα ΣΚ στο σημείο απόθεσης σκουπιδιών και ενημέρωση για τον νέο κάδο, ίσως και με ένα ωραίο φειγ βολάν.
    β) Νοικοκύρεμα της παραλίας ώστε όχι μόνο να δείχνει αλλά και να είνα προσεγμένη. Ασπρισμα τα σκαλάκια, το σπιτάκι, μια μάντρα, κάνα ωραίο γκράφιτι...

    Προτείνω τέλος να μαζέψεις υπογραφές "των κατοίκων που κολυμπούν εκεί" και να τις επισυνάψεις στο έγγραφο αίτημα σας προς το δήμο.

    αυτά τα ολίγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πάρε και ιδέες:

    http://alturl.com/nvjnc

    http://alturl.com/cymsw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ως χρόνιος ομοιοπαθής και οριστικά με το ρεαλισμό συνταχθείς η απάντηση μου σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι μία: blind shooting.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Chocorello : Δυο χρόνια του πήρε του δήμαρχου να βάλει κάδο ανακύκλωσης σε μέρος που δεν υπήρχε μετά από συνεχή επαφή με κάτοικο. Επίσης 4,5 χρόνια του πήρε η ασφαλτόστρωση χωμάτινου δρόμου που είχε παρασυρθεί από βροχή. Βέβαια κανείς από τους κατοίκους δεν ψήφιζε στην περιοχή, ούτε και ενέδωσαν στις ορέξεις του για μεταδημότευση.

    Αυτά όσον αφορά στο δήμαρχο και τη δυσπιστία μου προς την επιστολή στο πρόσωπό του.

    Κατά τα άλλα thanks για τα links και τις ιδέες. Τη λύση της σκοπιάς στο επίμαχο σημείο θα την εφαρμόσω πρώτη.

    Ελπίζω να μην αληθεύουν οι πηγές σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ silentcrossing : Όταν συνταχθώ με το ρεαλισμό θα πρέπει να μην ξαναπάω για μπάνιο. Όσο ελπίζω ακόμα κι αν ματαιοπονώ νιώθω λιγάκι καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι πηγές μου αληθεύουν και χόρευαν μέσα στο νερό στις 4 το πρωί.

    Υ.Γ.(1) Μην στείλεις επιστολή στον δημαρχο, στείλε αίτηση στον Δήμο.

    Υ.Γ.(2) Για ότι άλλο θες: Μπύρα @ Μαβίλη ή μπαλκόνι Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μόνο αν σπάσετε τα πόδια κάποιου που πετάει σκουπίδια μπορεί να σταματήσει αυτός και οι υπόλοιποι :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ mahler76 : Μη μου βάζεις ιδέες :)
    Μετά θα λένε ότι ήσουν ο ηθικός αυτουργός, χαχα !

    υγ. standing on a beach

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kαι γω συνηθίζω κάθε χρόνο να καθαρίζω την παραλια που πηγαίνω. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι οτι κανείς άλλος δεν το κάνει αλλά ούτε και περιμένω βοήθεια. Ανάμεσα στο μπάνιο και την ηλιοθεραπεία μου αντί να μαζεψω πετρούλες και κοχυλάκια μαζεύω σκουπίδια και γόπες. Βλέπω όμως κάθε φορά οτι κανείς δεν αφήνει σκουπίδια.
    Η αλήθεια είναι οτι όσο πιο βρώμικη είναι μια παραλία τόσο πιο δύσκολα σέβεται κανείς τον καλό το Γλάρο.
    Πρέπει όμως σίγουρα να ζητήσετε απ'το Δήμο κάδο. Μπορεί να φαίνεται μάταιο αλλά ποτέ δεν ξέρεις αν δεν κάνεις την προσπάθεια...
    Γιατί βλέπω οτι αυτό λείπει μιας και ο κόσμος μαζεύει μεν τα σκουπίδια του αλλά τα πετάει εκεί στη σκάλα.
    Τι θα μπορούσατε να γράψετε;
    "Πέτα τα σκουπίδια σου στον επόμενο κάδο που θα συναντήσεις. Αυτός λείπει σε διακοπές σε μια καθαρή παραλία!"

    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ AnD: Για λόγους οικονομίας και μόνο του χώρου δεν ανάρτησα περισσότερες φωτό. Εκεί θα έβλεπες σακούλες με σκουπίδια και πολύ περισσότερα αδέσποτα φρππεδοπότηρα και μπουκάλια διάσπαρτα σε όλο σχεδόν το παραθαλάσσιο εμβαδό.

    Δεν είναι πράγματι πάρα πολλοί οι "βρωμιάρηδες" αλλά κάνουν καλή δουλειά. Είναι σαν την παλιά διαφήμιση για τα δάση: "Μια σπίθα αρκεί να φέρει την καταστροφή".

    Το "Πέτα τα σκουπίδια σου στον επόμενο κάδο..." θα το γράψουμε σίγουρα, ελπίζοντας να μη βαρεθεί να το διαβάσει ο επίδοξος κάφρος.

    Για τον κάδο και το δήμαρχο θα μεριμνήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλο κουραγιο λεμονοστιφτη καο καλες βουτιες
    Η.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails