23 Δεκεμβρίου 2010

και ποιος μου φέρνει τα δώρα;

Ο μαθητής έστεκε σαστισμένος.
"Και γιατί παρακαλώ του το είπατε;" η μητέρα του δεν έκρυβε τον εκνευρισμό της.
"Έπρεπε να ξέρει, είναι ήδη 14 χρονών", προσπάθησα να δικαιολογηθώ.
Του είχα μόλις αποκαλύψει ότι ο Αη Βασίλης δεν υπάρχει.
(αληθινή ιστορία, xo xo xo)


24 σχόλια:

  1. Είναι περίεργο, έχω προβληματιστεί και στο παρελθόν σχετικά, αλλά δε θυμάμαι πότε έπαψα να πιστεύω στον Αη Βασίλη, δεν έχω να θυμάμαι ένα "τραυματικό" γεγονός σαν αυτό που περιγράφεις :)) όπου κάποιος του τράβηξε τη γενειάδα κι εγώ σάστισα μπροστά στην αποκάλυψη, ώστε να μπορώ να το προσδιορίσω χρονικά.

    Άραγε, ως παιδί δεν ξεγελάστηκα/πίστεψα ποτέ σε αυτόν, ή μήπως δεν έπαψα να πιστεύω..; (μη με παρεξηγείς, προσπαθώ να μπω στο mood των ημερών)



    <:}} <--αγιοβασιλάκι, με πολλήηη φαντασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτε εγώ θυμάμαι πότε και κάτω από ποιες συνθήκες έπαψα να πιστεύω στον Άη Βασίλη, αλλά το αστείο είναι ότι το ανακοίνωσα στη μητέρα μου σε στυλ «μαμά, μη στενοχωρηθείς, αλλά δεν πιστεύω πια στον Άη Βασίλη», καταλαβαίνοντας υποσυνείδητα ότι το όλο παραμύθι είναι σημαντικό και για τους μεγάλους. (True story, μπορεί εγώ να μην το θυμάμαι αλλά το θυμάται η μητέρα μου.)

    Οι «επισκέψεις» του Άη Βασίλη, με την κατάλληλη σκηνοθεσία από τους μεγάλους, είναι από τις πιο έντονες και σουρεάλ αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας.

    Πάντως, αν είσαι δεκατεσσάρων και πιστεύεις ακόμα σε κοκκινοντυμένους χοντρομπαλάδες που καβαλάνε έλκηθρα, ένα θεματάκι το έχεις κατά την ταπεινή και πεζή γνώμη μου...

    Ωραία η φωτογραφία, δική σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ absentminded: 1975. "Παιδιά θέλετε να πάρουμε τηλέφωνο τον Αη Βασίλη;" είπε ο πατέρας μου.
    "Ναι" φωνάξαμε ενθουσιασμένοι, σχημάτισε εκείνος ένα νούμερο, μας έδωσε το ακουστικό κιεμείς αφού βεβαιώσαμε τον ..."άγιο" πως είμασταν καλά παιδιά του εξομολογηθήκαμε τα δώρα που θέλαμε.
    Λίγο πριν τον αποχαιρετήσουμε ο πατέρας μου ζήτησε πίσω το ακουστικό. Τον ακούσαμε να του μιλάει: "Έλα ρε Βασίλη σου μιλήσαν τα παιδια;...." είπε και η όποια μας αμφιβολία έγινε βεβαιότητα όταν συνδυάσαμε τη βραχνότερη ομολογουμένως φωνή που μας μίλησε λίγο πριν με εκείνη του κου Β. του φίλου του πατέρα μας.

    Από τότε πάψαμε να πιστεύουμε αμφότερα τα τέκνα. Ο δε "κόκκινος" Βασίλης θυμήθηκε κι εκείνος την ιστορία αυτή, μου το 'πε όταν πήγα να δώσω αίμα γι αυτόν 30 χρόνια αργότερα.

    Το αγιοβασιλάκι είναι super, απορώ που το σκέφτηκες. Μου φτιαξε τη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ chien andalou: Όπως ίσως διάβασες παραπάνω, θυμάμαι ακριβώς τη μέρα που ο Αη Βασίλης πήρε ...σάρκα και οστά. Και είναι η αλήθεια πως δε μου στοίχισε αρκετά. Σταμάτησα να τον "θεωρώ" τσιγκούνη, ήξερα πλέον ότι ήταν οι ψιλοάφραγκοι γονείς μου, που μου έφερναν πάντα φθηνότερο (χειρότερο το έλεγα τότε) αμαξάκι από αυτό που "παράγγελνα".

    Ναι, η φωτογραφία είναι δική μου Στην πάλε ποτέ πλατεία Ρώμης των Αμπελοκήπων.
    14 χρονων, Αη Βασίλης και ..."θεματάκι" είναι δεδομένο. Εχω και κάμποσες μη αναρτήσιμες όμως αποδείξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ααχ εγω παλι που καθε χρονο βλεπω το πολικο εξπρες
    και νιωθω σαν τον πιτσιρικα που στο τελος ακουγε το καμπανακι του αη βασιλη?
    χριστινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η δικιά μου εμπειρία ήταν τραυματική στα επτά μου χρόνια. Ακόμα θέλω να ξεσκίσω εκείνη την "καλή" μου θεία που προσφέρθηκε να με κάνει ρεζίλι στην γιορτή μου μπροστά σε όλο τον κόσμο...
    Τότε όμως ήταν και η πρώτη φορά που θυμάμαι να έχω επιδείξει τέτοια αξιοθαύμαστη αυτοκυριαρχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Xριστίνα: Όχι θέμα δεν έχεις που βλέπεις το Πολικό Εξπρές (σε dvd ελπίζω, όχι πραγματικο ε;), θέμα θα είχες αν το περίμενες στο μπαλκόνι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ vick : Kαλά τέτοιες θείες έχουμε(είχαμε) όλοι. Και δυστυχώς οι αξιοθαύμαστες αυτοκυριαρχίες δεν είναι πάντα επαινέσιμες (για μένα μιλάω).Αλλά τι σου έκανε η συγκεκριμένη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ποιο Πολικό Εξπρές, εδώ θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέραμε...
    :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ chien andalou: χαχα (για την προσγείωση στο σήμερα) και αγιοβασιλάκι <:}} της absentminded.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @lemon: Πήγα όλο χαρά να της πω τι δώρο μου έφερε ο Αη Βασίλης και εκείνη άρχισε με δυνατή φωνή για ν`ακούσουν όλοι και από τ`άλλα δωμάτια για το πόσο χαζή είμαι που κοτζάμ γαϊδούρα πίστευα ακόμα (περιληπτικά τα λέω χρησιμοποίησε και άλλους χαρακτηρισμούς με απαξιωτικό ύφος). Εκείνη την ημέρα έμαθαν όλα τα παιδιά ηλικίας από 3 έως 10 που βρίσκονταν στο σπίτι μου ότι οι γονείς μας έφερναν τα δώρα.
    Ωραία εεεε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @vick : όχι απλά καλό, υπέροχο!!!! Η θεία σου πρέπει να ήταν καλικάντζαρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ abs: Ωραίο το αγιοβασιλάκι! Να τολμήσω μια ολόσωμη βερσιόν; <:}}Ο<

    @ lemon: Δεν ήξερα ότι υπάρχει πλατεία Ρώμης! (Βλέπω στο χάρτη ότι είναι στο Γηροκομείο, αγαπημένο σημείο.) Γιατί πάλαι ποτέ όμως; Ο Ομέρ Πριόνης μιλάει για ανάπλαση πάντως.
    Στην ευρύτερη γειτονιά μου υπάρχει πλατεία Μαδρίτης (αρχή Μιχαλακοπούλου, πίσω από το Χίλτον) και πλατεία Βραζιλίας (λίγο πιο κάτω, Μιχαλακοπούλου και Παπαδιαμαντοπούλου). Μ' αρέσουν πολύ οι κουλές ονομασίες πλατειών και οδών, οπότε ελπίζω να μου συγχωρέσεις το digression. ;)

    @ vick: Απίστευτη η θεία, κι ένας λόγος παραπάνω που ήσουν μόλις επτά. Μου θυμίζει την κατήχηση που έκανε στον ανιψιό μου ο παππούς του (όχι ο πατέρας μου) περί μη ύπαρξης Άη Βασίλη. Μιλάμε για κλασική περίπτωση αμόρφωτου και ημιμαθούς ανθρώπου που νομίζει ότι τα ξέρει όλα, σε συνδυασμό με αντιθρησκευτικά αντανακλαστικά λόγω (παλαιο)κομουνιστικής ιδεολογίας... (δεν υπερασπίζομαι τη θρησκεία αλλά το δικαίωμα στο παραμύθι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ chien andalou: Τώρα που ανέφερες κατήχηση, μου την φύλαγε η θεία ακριβώς γιατί δεν πήγαινα στο κατηχητικό και δεν χωρούσα φορέματα όπως "έπρεπε". Όλ`αυτά όμως τα κατάλαβα χρόνια μετά...
    @ lemon: Καλικάντζαρος ακριβώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ...δεν φορούσα φορέματα, διορθώνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Lemon, ωραίο feedback και interaction σε τούτη την ανάρτηση.
    Χαμόγελα προς όλους και ευχές για καλές γιορτές!

    <:}}O< ..χοχοχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ chien andalou : H πλατεία Ρώμης έχει μετονομαστεί αν δεν απατώμαι σε πλ. Π. Κανελλόπουλου, θα το επιβεβαιώσω όμως και θα επανέλθω. Υπάρχει εντωμεταξύ και η πλατεία Αιγύπτου απέναντι από το πεδίο του ¨Αρεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ vick: εγώ τουλάχιστον "ενημέρωσα" το 14χρονο μαθητή για τον Αη Βασίλη όταν εκείνος πρώτος άνοιξε την κουβέντα λέγοντας: "Το ξέρατε οτι ο Αη Βασίλης δε φόραγε κόκκινη στολή αλλά κίτρινη;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πάντως στο roadexplorer.gr εμφανίζεται ως πλατεία Ρώμης, όπως και στο λινκ του δήμου Αθηναίων που έβαλα παραπάνω.
    Την ξέχασα τελείως την πλατεία Αιγύπτου, ίσως επειδή την έμαθα εξ απαλών ονύχων και δεν μου κάνει εντύπωση το όνομά της. Όπως ακριβώς και η πλατεία Αβησσυνίας δηλαδή, την οποία μόλις τώρα θυμήθηκα συνειρμικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ chien andalou : σκεφτόμουν να το αποφύγω καθ' ότι τεμπέλης και μη οδηγός αλλά σκάω να το επιβεβαιώσω οπότε ξεκινάω τώρα περιπατητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ absentminded: Εύχομαι κι εγώ να έρθουν καλύτερα έτη, με υγεία πάνω από όλα παιδιά!!

    <:}}

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ chien andalou : Λοιπόν η πλατεία Κανελλόπουλου (Αθ) βρίσκεται επί της Πανόρμου - μετονομασία της πρώην πλ. Απόλλων 11 - ενώ η πάλαι ποτέ πλ.Ρώμης έχει μετονομαστεί σε Μάνου Χατζιδάκι. Πρέπει να άλλαξε στα μέσα της δεκαετίας του 90 διατηρούσε το αρχικό όνομα σύμφωνα και με τα Οδονυμικά (Βουγιούκα-Μεγαρίδης) του 1993. Άλλωστε ο Μ. Χατζιδάκις έφυγε το 94 αν θυμάμαι καλά.

    Περπάτησα τελικά όλη την περιοχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. φύγατε εκτός θέματολογίας της ανάρτησης, και σας επαναφέρω.
    Ο Αη Βασίλης υπάρχει.-
    χρόνια πολλά

    the elf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ο Άη Βασίλης ζει! Κάτω η χούντα του Ροβανιέμι!

    Επαναστατική Οργάνωση 1η Γενάρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails