5 Μαΐου 2011

smart είσαι και φαίνεσαι!









Πόσο έξυπνο ή κομψό θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις τον/τη κάθε ηλίθιο(α) που παρκάρει το αυτοκίνητό του/της πάνω σε πεζοδρόμιο; Ειδικά όταν νομίζει πως η τετράτροχη χαριτωμενιά του δεν ενοχλεί λόγω μεγέθους. Ε λοιπόν, “αγαπητέ φίλε/η” το μέγεθος δε μετράει, η τεχνική είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Κι όταν η τεχνική παρκαρίσματος περιλαμβάνει ανάβαση κρασπέδου, ε, τότε ο παραπάνω χαρακτηρισμός ηχεί στα αυτιά μου πολύ πολύ φτωχός.



Στους βασιβουζούκους καταληψίες πεζοδρομίων έδειχνα ανέκαθεν ελάχιστη ανοχή, καθ'ότι κυκλοφορώ τον περισσότερο καιρό πεζός (ως μη οδηγός) προβληματίστηκα όμως πραγματικά τα τελευταία χρόνια, αποκτώντας άτομο με κινητικά προβλήματα στην οικογένειά μου. Επίσης έγινα περισσότερο παρατηρητικός.

Πρόσεξα το τρέμουλο των μπράτσων πάνω στις πατερίτσες ή το πι και τον ιδρώτα στο μέτωπο κάθε φορά που κατεβαίνει στο οδόστρωμα αναγκασμένο από το τετράτροχο κάποιου αλήτη. Μέτρησα το λιγόστεμα των ούτως ή άλλως μικρών πεζοδρομιακών περιπάτων και έφριξα.

Αρχικά κόλλησα κάμποσα «είμαι γάιδαρος …» αυτοκόλλητα, μια δυο φορές φώναξα τους δημοτικούς, άλλες τσακώθηκα ή έφτασα κοντά (πολύ κοντά) στη χειροδικία. Αποτέλεσμα μηδέν. (*)




















Εντωμεταξύ είχα ξεκινήσει να φωτογραφίζω τα κατειλημμένα πεζοδρόμια, σκεπτόμενος να θεσπίσω βραβείο μεγαλύτερου μαλάκα. Το σχέδιο δεν το έχω εγκαταλείψει, σκέφτομαι μάλιστα να ποστάρω τον εβδομαδιαίο νικητή με τα στοιχεία του αυτοκινήτου του φάτσα κάρτα.

Στην πορεία των φωτογραφήσεων και ανατρέχοντας τον υποφακελο : “γαϊδούρια” διαπίστωσα πως ιδιαίτερη έφεση στα πεζοδρόμια έχουν τα αυτοκίνητα πολλών κυβικών (τύπου τζιπ) και παραδόξως τα smart-άκια. Στα τελευταία εστίασα περισσότερο (τα τζιπ ευτυχώς έχουν αρχίσει να αραιώνουν τις εμφανίσεις τους στους Αθηναϊκούς τουλάχιστον δρόμους) μιας και είναι σχεδιασμένα ως εύχρηστα αυτοκίνητα πόλης. Πράγμα που σημαίνει ότι έχοντας πολλαπλάσιες πιθανότητες εύρεσης κανονικής θέσης πάρκινγκ (λόγω μεγέθους) η νοσηρή συνήθεια των ιδιοκτητών τους (εννοείται όχι όλων) είναι καθαρά θέμα νοοτροπίας και κουλτούρας.

Αυτά.












(*)Μια κάποια λύση θα ήταν αυτή της εκδικητικής αυτοδικίας, τουλάχιστον όπως την πραγμάτωσε κάποιος καλός φίλος. Στόκαρε τα χερούλια των πορτών σε αυτοκίνητο ηλιθίου που πάρκαρε συχνά μπροστά από τη γκαραζόπορτα του με …βιτάμ.

14 σχόλια:

  1. Μήπως οι συγχωριανοί σου(Ο Ραφαηλίδης γράφει πως η Αθήνα δεν είναι πόλη, αλλά συνομοσπονδία όλων των χωριών της Ελλάδας, σωστά κατά τη γνώμη μου) αποφάσισαν να ξεπεράσουν την κρίση αφήνοντας στο πάρκινγκ τα τζιπ κι αγοράζοντας τα σμαρτ? Φοβάμαι πως στο μέλλον θα στερηθείτε και τον αέρα. Ας ευχηθώ, έστω και καθυστερημένα, χρόνια καλά, με περισσότερη ευγένεια και φροντίδα για τον συνάνθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ syn-epikouros: Μπορεί και να'χεις δίκιο, δε το 'χα σκεφτεί έτσι έως τώρα. Αρεσκόμουν λανθασμένα να πιστεύω τη θεωρία πως η αγένεια είναι ανάλογη των κυβικών του αυτοκινήτου.
    Όσο για την ευγένεια και τη φροντίδα στο συνάνθρωπο, είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως στο χωριό μου είναι ήδη εξαφανισμένα είδη.
    Πολλές Ευχές και από μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. προχθες τσακωθηκα με μια χαζοξανθια που επεμενε
    οτι θα το αφηνε μονο για λιγα λεπτα,οταν εγω μαζι με το καροτσι με τη μικρη μου, της εξηγουσα οτι δεν με νοιαζει η ωρα που θα λειπει.εγω τωρα περναγα με το καροτσι απο εκει!!!!!!
    και αφου δεν καταλαβαινε την αποκαλεσα γαιδουρα κ με θρασος μου απαντησε ¨εισαι"
    ανεβασα πιεση 40,ειλικρινα αν δεν ειχα την μικρη μαζι μου θα την αρπαζα απο το μαλλι.
    ηταν κ κακοβαμμενο κ ξασμενο:)
    xristiva

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. .....Θ' αλλάξουν ποτέ ΑΥΤΟΙ οι άνθρωποι?????....
    και τώρα η ερώτηση που με καιει:
    ειχα διαβάσει εδώ κ 2 χρόνια οτι θα βγουν αυτά τα αυτοκόλλητα, "είμαι γάιδαρος", "είμαι μαλάκας", "θελω ξύλο" κλπ
    αλλά δεν τα βρηκα....
    ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΩ ΠΑΡΑΚΑΛΩ??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ χριστίνα: μακάρι να μουν εκεί, να κράταγα τη μικρή για λίγο να είχες και τα δυο σου χέρια ελεύθερα!!!
    Το θράσος είναι το χαρακτηριστικό κερασάκι τέτοιων ατόμων, αυτό που σε ωθεί στο φτάνει πια!!
    Τις προάλλες προσπαθούσα (ήρεμα στην αρχή) να εξηγήσω σε μια ηλίθια το λάθος του να πιάσει όλο το πλάτος του πεζοδρομίου (έστω θα το καταλάβαινα αν είχε ανέβει αφήνοντας χώρο για τον πεζό/ανάπηρο/καρότσι)και μου είπε: "Τα ξέρω όλα αυτά, τι μου τα λες?" . Έτσι μου είπε.

    Φεύγοντας την άφησα κλειδαμπαρωμένη στο αμάξι της να τηλεφωνεί σε κάποιον δικό της να έρθει να την "σώσει"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Stella Fox : Ποτέ.-

    Λοιπόν τα αυτοκόλλητα μπορείς να τα παραγγείλεις στο:
    http://www.streetpanthers.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10&Itemid=16

    Για αρχή είναι καλά, μπορεί και κάποιους να συνετίσεις, εγώ το είδα να δουλεύει.

    Για τους υπόλοιπους : βιτάμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ευχαριστωωωω....πολυ θα τα φχαριστηθω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μετα απο κατι τετοια δεν ειναι να σου την "βιδωνει" οταν ακους για το Ελληνικο φιλοτημο, και το Ελληνικο πνευμα;
    Και ελαχιστοι, δυστυχως ελαχιστοι μιλανε για την Ελληνικη "καφρίλα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ephemeron

    Η ελληνική καφρίλα είναι διαβόητη και μεταδοτική.

    @lemonostiftis

    Φαντάσου λοιπόν τι περνάνε τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Εδώ φωνάζουμε 'εμείς' που υποτίθεται ότι είμαστε αρτιμελείς και υγιείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Ephemeron : Το κακό είναι πως και οι ελάχιστοι που μιλάν(μ)ε για την Ελληνική καφρίλα τα λέμε και τα ακούμε μόνοι και μεταξύ μας.

    @ the elf at bay : Δεν τολμάω να το φανταστώ αφού υποφέρω ακόμα και ως συνοδός... Πραγματικά δε νομίζω ότι θα αποκτήσουμε ποτέ διαφορετική νοοτροπία και είμαι στη σκέψη "αποδοχής" της αιώνιας νοσηρότητάς μας.
    Οπου αποδοχή δε σημαίνει πως δεν αντιδρώ...με μέσα αγιασμένα από ακοπούς αλλά όχι κι από τους νόμους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε Χακ,
    Το να τσατίζεσαι με τους παρανομοπαρκαρισμένους είναι σαν να μένεις στην Ινδία και να τσατίζεσαι με αυτούς που περνάνε με κόκκινα τα (διακοσμητικά) φανάρια. Όπως δεν είναι δουλειά του Μπουτάρη (ή του Καμίνη στην περίπτωσή σου) να γράφει κώδικα για την Ιντρακόμ, έτσι δεν είναι δική μου (ή δική σου) δουλειά να ασχολούμαι με το παράνομο παρκάρισμα. Είναι δικιά τους δουλειά ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ!
    Η λύση που βλέπω: μηδενική ανοχή (ψάξε zero tolerance στην wikipedia), γράψιμο συνέχεια και παντού και να μοιραστούν μπλοκάκια κλίσεων στους απλούς πολίτες με ποσοστό κέρδους, όπως στην Γερμανία. Φαντάσου στον εαυτό σου με ένα τέτοιο μπλοκάκι!
    Προς τα εκεί πρέπει να πιέσουμε, ειδικά τώρα που έχουμε 'δικούς μας' δημάρχους. Μέχρι να γίνει αυτό, προτιμώ να κλειστώ στον μικρόκοσμο μου, να κάνω το σωστό δίνοντας μηδενική ανοχή στον εαυτό μου, και να σκέφτομαι ότι είμαι ένας τουρίστας στην Ελλάδα, όπως θα ήμουν στην Ινδία και δεν θα με πείραζε που περνάνε με κόκκινο.
    Όχι πως κι εγώ δεν τσατίζομαι, και πολύ μάλιστα (ταχυπαλμία και τα πάντα), αλλά το δουλεύω με αυτόν τον τρόπο. Αλλιώς όλη μου η ζωή θα αναλωθεί με το smart της ξανθιάς. Κρίμα δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Στάθης: Στα σοβαρότερα των προβλημάτων του είδους αυτού, ομοίως πράττω κι εγώ. Μονώνομαι στο μικρόκοσμό μου (το ξέρεις άλλωστε) και από 'κει παν κι οι άλλοι. Ίσως ξεδίνω που και που σε κανένα "αιχμηρότερο" (ο Θεός να το κάνει)ποστ ή σχόλιο και εκτονώνεται πλασματικά η όποια επιθετικότητα.
    Το θέμα είναι πως εδώ, δεν ασχολούμαι σα Ρομπέν των πεζοδρομίων αλλά σα προστάτης του δικού μου μικρόκοσμου (ή όποιου ο μικρόκοσμος εξαρτάται και από μένα) που αλίμονο αν τελειώνει στην εξωπόρτά μου. Δε διεκδικώ σ'αυτό το ποστ παρά μόνο ένα περίπατο σε λίγα μέτρα πλακοστρεωμένα εκατέρωθεν της οικίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Στάθη
    και βέβαια δεν είναι δική μας δουλειά το παράνομο παρκάρισμα,
    αλλά δεν μπορώ να είμαι ΠΑΘΗΤΙΚΗ όταν συμβαίνει μπροστά στα μάτια μου κ εμποδίζει τη ζωή μου,βόλτα μου,δουλειά μου.
    Πάντα την έλεγα στους αγενέστατους,θρασείς,ντελαμαγκέν,
    το ξέρω οτι δεν αλλάζει τίποτα,εγώ ανεβάζω πίεση ,αλλά απλά δεν μπορώ να μην μιλήσω,δεν μπορώ να μην αντιδράσω,τι να κάνω ,μάλλον είναι θέμα ταπεραμέντου όπως λέει κ ένας φίλος μου-χα,χα,χα!!!!
    ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails