5 Φεβρουαρίου 2013

πολιτικοί κρατούμενοι





ΘΕΣΗ 1
«Πολιτικός κρατούμενος θεωρείται κάποιος ο οποίος έχει φυλακιστεί λόγω των πολιτικών του απόψεων. Κάποιος που αντιτάχθηκε ή επέκρινε την κυβέρνηση της χώρας του». Τάδε έφη Longman Dictionary of Contemporary English

ΘΕΣΗ 2
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία όμως ως Πολιτικός Κρατούμενος και κατ'επέκταση του παραπάνω λήμματος, θεωρείται ένα άτομο που:
  • κατηγορείται ή καταδικάστηκε για ένα έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου το οποίο τελέστηκε για πολιτικά κίνητρα, όπως η δολοφονία ή η ληστεία που πραγματοποιείται για τη στήριξη των στόχων αντιστασιακής* ομάδας.
  • που κατηγορείται ή καταδικάστηκε για ένα έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου που διαπράχθηκε σε ένα πολιτικό πλαίσιο, όπως σε μια διαδήλωση από κάποιου συνδικάτου ή αγροτικού συνεταιρισμού.
  • είναι μέλος ή φερόμενο μέλος ένοπλης αντιστασιακής ομάδας της αντιπολίτευσης και κατηγορείται για προδοσία ή υπονόμευση (της χώρας).


Ανεπηρέαστος (στα υπέρ και στα κατά) τόσο από τις εικόνες των 4 συλληφθέντων, την ειδησεογραφία που μοιραία τους αφορά όσο και από μια δυο συζητήσεις με φίλους, το ξανασκέφτομαι και …ναι: δεν αλλάζω τη γνώμη μου. Τάσσομαι ανεπιφύλακτα με την επεκταμένη θέση 2 της Διεθνούς Αμνηστίας. 

Η λογική μου εξακολουθεί να μου υπαγορεύει πως οι «διαβόητοι 4» (όπως κι άλλοι τόσοι, κι άλλοι τόσοι του ιδίου κατηγορητήριου) είναι πολιτικοί κρατούμενοι και ως τέτοιοι θα 'πρεπε να αντιμετωπιστούν και να δικαστούν. Και φυσικά ως (οποιουδήπουε είδους) κρατούμενοι, να μη βασανιστούν. Τώρα συμφωνείς-δε συμφωνείς με το είδος της επαναστατικής/"επαναστατικής" (διάλεξε εσύ με ή χωρίς) πολιτικής που επέλεξαν να ασκήσουν οι νεαροί αυτοί άντρες, τις προεκτάσεις αυτής ή τα πιστεύω τους, είναι μεγάλη κουβέντα και στο χέρι σου να αποφασίσεις. 


*για τη μετάφραση του όρου opposition group προτίμησα το «αντιστασιακή οργάνωση» από το «ομάδα της αντιπολίτευσης» για ευνόητους λόγους.


υγ. Η φωτογραφία με την αυτοσχέδια συνθηματογραφημένη πινακίδα μπαλκονιού τραβήχτηκε σήμερα κάπου στα βάθη του Γκύζη και προσπαθώ τώρα να την αποκρυπτογραφήσω από την αναπαυτική μου πολυθρόνα.

11 σχόλια:

  1. Τώρα τι να σου πω που δεν έχω ασχοληθεί με τα παιδιά ιδιαίτερα..
    Καλημέρα..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ηφ. Πέρα από την καθημερινή ειδησεογραφία που ρίχνει τους προβολείς πάνω τους, το θέμα νομίζω δεν αφορά τα παιδιά καθαυτά, αλλά όσους επιλέγουν αυτόν τον τρόπο φέρεσθαι.

      Επίσης δεν αναφέρομαι στο αν συμφωνεί κανείς μαζί τους ή όχι αλλά για το πως θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να τους "βλέπει" ένα κράτος δικαίου.

      Διαγραφή
  2. Tι το θες το Longman Dictionary???
    OYTE εγώ αλλάζω γνώμη...Μια χαρα τα λέει η Διεθνής Αμνηστία...Όλοι οι άνθρωποι χρήζουν ίσης, αξιοπρεπούς και ανθρώπινης μεταχείρισης...από την "Προστασία του Πολίτη" ( πολύ ειχα γελάσει όταν μετονομάσθηκε έτσι..) και την Δικαιοσύνη!!!Πολιτικοί κρατούμενοι..χμ...για προσπάθησε να το εξηγήσεις αυτό σε αρκετούς ανεγκέφαλους κι αν βγάλεις άκρη τηλεφώνα μου.Δεν συμφωνώ με το είδος επαναστατικής πολιτικής που επέλεξαν να ασκήσουν οι τέσσερις νέοι αλλά ...έχω ειλικρινά βαρεθεί...την τακτική που ακολουθούν όοολοι αυτοί που υποτίθεται δουλεύουν για την προστασία του πολίτη", της ΄χωρας ...και παει μακριά η βαλίτσα...
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, το "Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη" (χαίρεσαι να το γράφεις), ακούγεται και ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ εντελώς Οργουελικό.
      lefti, δε θα μπορούσα - ούτε καν θα τολμούσα - να το εξηγήσω σε κανέναν που τα βλέπει αλλιώς τα πράγματα, απλά ετούτη είναι η δική μου αίσθηση από χρόνια. Κι η αναφορά μου έχει να κάνει στη συμπεριφορά του κράτους απέναντι σε όλους αυτούς τους (ενήλικους) ανθρώπους*.

      *Προσπαθώ να αποφύγω τη λέξη παιδιά που θα έδινε διαφορετικό βάρος στις κατά τη γνώμη μου συνειδητές επιλογές που έκαναν.

      Διαγραφή
  3. Η φράση κλειδί είναι "ως τέτοιοι θα 'πρεπε να αντιμετωπιστούν και να δικαστούν".
    Ως προς το πρώτο η Διεθνής Αμνηστία λέει "..AI does not suggest that these people should enjoy any special status or special conditions while imprisoned...".
    Φαντάζομαι όλο το ζουμί είναι στο "δικαστούν". Άραγε δικάζονται με άλλον τρόπο; περισσότερο ή λιγότερο ευνοϊκό; Αν ναι, ποιός είναι αυτός; Εκεί ίσως βρίσκεται ο λόγος της απαίτησης τους να χαρακτηριστούν πολιτικοί κρατούμενοι. Και από εκεί κάποιος, βάση του αν πιστεύει ότι πρέπει να δικαστούν με άλλο τρόπο, αποφασίσει αν πρέπει να χαρακτηριστούν πολιτικοί κρατούμενοι. Δηλαδή, ανάποδη λογική. Αλλιώς παίζουμε με τις λέξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ' εμέ, η απαίτηση τους να χαρακτηριστούν πολιτικοί κρατούμενοι αφορά μόνο την αποδοχή από την άλλη πλευρά - το κράτος εν προκειμένω και όχι την κοινωνία- ότι η δράση τους δεν έγινε με προσωπικά ιδιοτελή κίνητρα (οικονομικό έγκλημα) αλλά αντιθέτως με τα όποια ιδεολογικά εκείνοι ενστερνίζονται (πολιτικό έγκλημα). Κάτι για το οποίο δεν γνωρίζω (ακόμα και αν επιτευχθεί) ότι θα επισύρει «ειδική» δωσιδικία στους κατηγορούμενους.
      Γνώμη μου είναι πως ακόμα και ως πολιτικο-ιδεολογικά (συνεπώς μη ταπεινά (?)) να κριθούν τα κίνητρα των πράξεών τους δε θεωρώ ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα τα κρίνει και ως ευγενή που χρήζουν ελαφρυντικών.

      Ένα ενδιαφέρον άρθρο του ΙΟΥ για το πολιτικό έγκλημα από την Ελευθεροτυπία της 6/10/2002 μπορείς να βρεις εδώ: http://www.iospress.gr/ios2002/ios20021006a.htm

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. 2000man, σου απαντώ - παρότι απέσυρες το σχόλιο πως δεν διαφωνώ στο πρώτο τουλάχιστο μέρος αυτού. Αντιθέτως μπορώ να πω πως κατά κάποιο τρόπο πρόλαβες την αναφορά μου στα ιδεολογικών κινήτρων εγκλήματα των ναζί, τα οποία τόσο η ιστορία όσο και ΚΥΡΙΩΣ τα δικαστήρια των κρατών έκριναν όχι μόνο ως ταπεινά, μη ευγενή και άνευ ελαφρυντικών αλλά ως ειδεχθή κατά της ανθρωπότητας και καταδικαστέα.

      Διαγραφή
    4. Είσαι γρήγορος! Το έσβησα γιατί ήθελα να διαβάσω πρώτα το link που ανέφερες και μετά να απαντήσω.
      Όντως πολύ διαφωτιστικό και αναιρεί την σκέψη μου ότι ίσως θέλουν να 'βαπτιστούν' πολιτικοί κρατούμενοι για να έχουν καλύτερη μεταχείριση, αφού πολλές φορές τυγχάνουν το αντίθετο.
      Όπως και να έχει, πάλι θα διαλέξω την 'θέση 1' του αρχικό σου πόστ.

      Διαγραφή
  4. Πρώτη Μάη προτιμάει
    Πάσχα πάντα
    Επανάσταση Κυρία

    Δε θα ησυχάσω αν δεν βρω το νόημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς P.P. δε θα σου προσφέρω την ηρεμία που ψάχνεις. Κρατώ τη δική μου ερμηνεία του χαϊκού για μένα

      Διαγραφή

Related Posts with Thumbnails