15 Νοεμβρίου 2010

πολεοδομική αισθητική: diy

Κι από την άλλη αναρωτιέμαι: Ποιος δήμαρχος, ποιος αρχιτέκτονας και με ποιο ρυμοτομικό σχέδιο μπορεί ποτέ να αλλάξει αυτήν την εικόνα; Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες γειτονιές διάσπαρτες στην επικράτεια. Μπετόν, αλουμίνιο και πάλι μπετόν, χωρίς ίχνος ζωντανού πράσινου φύλλου να διακρίνεται. Ούτε καν σε κάποια γλάστρα σε μπαλκόνι.

Η ελληνική επαρχία απ’ όπου και η φωτογραφία (ν. Ηλείας 2010) ακολουθεί με ανήθικο τρόπο εδώ και δεκαετίες, τις επιταγές ενός αυτοσχέδιου πολεοδομικού σχεδιασμού. Μιας ιδιότροπης ταλαίπωρης αισθητικής που καθιέρωσαν τα, άλλοτε περιαστικά και νυν συγχωνευμένα στην πόλη των Αθηνών, προάστια.

Μόνο τελευταία, στις παρυφές των κωμοπόλεων, στα πάντοτε λεγόμενα νεόκτιστα, σηκώνονται ροζ και γαλάζιες οικοδομές με στρογγυλές σα τούρτες βεράντες. Με pseudo design κυλινδρικές κολώνες να τις διαπερνούν, βαμμένες σε εκείνη την απόχρωση του πορφυρού, που κυριαρχεί στο ανάκτορο του Μίνωα στην Κνωσσό.

Αλλά αυτά τα αμφιβόλου γούστου κτίσματα, απαιτούν ξεχωριστό «αφιέρωμα».

4 σχόλια:

  1. Η αρχή νομίζω, θα γίνει από τον κάθε ένα χωριστά, μόλις καταλάβει οτι η φύση, το πράσινο είναι ζωή, ομορφιά.
    Καθένας μπορεί να κάνει το μπαλκόνι του ένα μικρό πράσινο θαύμα.Έτσι αλλάζει σιγά σιγά η νοοτροπία, και θα αρχίσουν να χτίζονται ανθρώπινα οικήματα με χώρο για φυτά και δένδρα.
    Δες τι κάνουν οι Atenistas, γενικά γιαυτή την πόλη,http://www.atenistas.gr/?p=1315
    Άμα θέλουμε μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα περιμενε κανεις να εκμεταλευτουν τα μπαλκονια, αν μη τι αλλο, και να δει κανεις μπαλκονια-μικρες ζουγκλες, που να εχουν απο μικρες λεμονιες μεχρι ντοματες, απο μπανανιες μεχρι δεντρολιβανο, αλλα ουτε κι αυτο γινεται... δυστυχως...
    Κριμα δεν ξερει ο κοσμος τι χανει...
    Οσο για τους αρχιτεκτονες της Αθηνας... ασε... ...εδω και δεκαετιες τωρα καταστρεφουν την Αθηνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Teteel: η αλλαγή συλλογικής νοοτροπίας θα πάρει δεκαετίες στη χώρα μας. Κατά παράξενο τρόπο η οικολογία και η αισθητική θεωρούνται ακόμη πολυτέλεια στην Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Ephemeron Δεν ξέρει ο κόσμος τι χάνει και ...δεν είμαι σίγουρος αν καν θέλει να μάθει.
    Όσο για πολλούς αρχιτέκτονες και μηχανικούς, γνωρίζω - από πρώτο χέρι - οτι σε προηγούμενες δεκαετίες (70-80) ενδιαφέρθηκαν κατά κόρον για φθηνές μα γερές κατασκευές αφήνοντας έξω την αισθητική. Αυτό οδήγησε τεράστιες περιοχές να γεμίσουν με τα γνωστά τετράγωνα κουτιά από μπετόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails