16 Ιανουαρίου 2011

είναι πιθανή η αυτονόμηση του μήλου;

Το μήλο και η μηλιά κατά τη λαϊκή ρήση δεν απέχουν πολύ. Κι αν τύχει και το μήλο, στη φυσιολογική του πορεία ενηλικίωσης, το προσπαθήσει, η ανεπιστρεπτί απόδρασή από την προγονική σκιά είναι αμφίβολη. Η ιδεολογική αυτονόμηση του απόγονου, έχω την εντύπωση πως καθοδηγείται από τα ψήγματα γονικών πεποιθήσεων, που του έχουν εμφυτευθεί έστω και εν αγνοία του.

Το συζητάμε «χρόνια τώρα» με τους φίλους, συμφωνούμε, διαφωνούμε, ενίοτε κάποιοι εσφαλμένα αρνούνται να παραδεχτούν ότι εμπίπτουν στην συγκεκριμένη κατηγορία. Ακόμα κι όταν τα λόγια τους ακούγονται σαν κασέτες BASF που μετετράπησαν άκομψα σε mp3. Τα περιβάλλοντα των ίσκιων κάτω από τα οποία ανατραφήκαμε, φανερά ή κρυφά τα κουβαλάμε οι περισσότεροι στη διάρκεια της ζωής μας. Κάπου, κάπου (συνήθως στις πιο κρίσιμες στιγμές) τα συναντάμε όπως αναδύονται στην επιφάνεια κι είναι δείγμα οξύνειας το αν θα τα αντιληφθούμε.

Μιας και το παραπάνω σχόλιο δεν αποτελεί – όπως τίποτα άλλωστε - κανόνα χωρίς εξαιρέσεις, ένα πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων των προγόνων θα ‘πρεπε να φαντάζει άχρηστο κωλόχαρτο και αναξιοποίητο σε κάθε περίπτωση. Είναι όμως έτσι;

Αφορμή για το παραπάνω σχόλιο η ανάγνωση δύο σημερινών ειδήσεων. Η πρώτη αφορά στη γερμανίδα συλληφθείσα ως ύποπτη για συμμετοχή σε Ελληνική τρομοκρατική οργάνωση. Αναπαράχθηκε από αστυνομία και ΜΜΕ (και χρησιμοποιήθηκε ως επιβαρυντικό στοιχείο) η υποτιθέμενη συγγένεια (μητέρα - κόρη) λόγω της συνεπωνυμίας της με την Barbara Meyer (τρίτης γενιάς στελέχους της RΑF-Φράξια Κόκκινος Στρατός).
Την ίδια στιγμή που η - και εδώ είναι η δεύτερη είδηση - Marine Le Pen κόρη του Jean-Marie Le Pen εκλέγεται και αναλαμβάνει την προεδρία του Εθνικού Μετώπου και τη συνέχιση του διαβόητου λόγου του πατέρα της.


To artwork της ανάρτησης αποτελείται από διάσημα logos.
Το περίφημο μήλο της Beatle-ικής Apple , το έμβλημα της Γερμανικής οργάνωσης RAF, το νεότερο σήμα του Εθνικού μετώπου και το φαινομενικά άσχετο με την ανάρτηση mod-όσημο που δεν παύει να είναι το σήμα κατατεθέν της Bρετανικής Royal Air Force (RAF) και το παραθέτω λόγω του συνονόματου της με την προαναφερθείσα RAF.

4 σχόλια:

  1. Πόσο χαίρομαι να διαβάζω τέτοια σχόλιά σου και για την άποψη που εσωκλείουν μα περισσότερο για τον τρόπο με τον οποίο είναι διατυπωμένα.. Πώς με ευκολία και ευστοχία μεταβαίνεις από ένα επίπεδο στο άλλο, από το κοινωνικό στο πολιτικό σκέλος και την επικαιρότητα και τανάπαλιν, πάντα μετρημένα δηκτικός.
    Πολύ χαμογέλασα στην κατακλείδα του ποστ για την επιλογή των logos, ειδικά με τη μέσω αυτών σύνδεση των δύο RAF.
    Δύσκολα ξεφεύγουμε από τις καταβολές μας, θαρρώ όμως πως θα έπρεπε να είναι πιο εύκολο να το παραδεχτούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ absentminded: Σιγά μην ξέφευγα κι εγώ από τις καταβολές μου. Είναι δύσκολο μα το παραδέχομαι καθώς αντιλαμβάνομαι τις πρώτες αντανακλαστικές σκέψεις που μου έρχονται όταν βρίσκομαι αντιμέτωπος με γεγονότα και καταστάσεις.

    Κατά πως με βολεύει ερμηνεύω και την όποια "συνηρητικοποίηση" μου ως δείγμα αυτοσυντήρησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Agaphte Lemonostifti. Des to parakatw arthro peri tou mhlou ths apple. H istoria einai arketa endiaferousa.

    http://www.greggore.com/dln021203.htm

    Xairetismous apo Bostoni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Dimitris : Καλώς σε βρήκα. Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες όντως. Είχα διαβάσει για τη ζωή του Α.Τ. αλλά όχι και το συσχετισμό με το logo της apple. Μου έδωσες όμως ερέθισμα για μελλοντικό ποστάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails