6 Νοεμβρίου 2012

τα άπαιχτα χωράφια



Σε μια κόλλα Α4 η ανακοίνωση πως η Ορχήστρα της ΕΡΤ απεργεί μας προϊδέασε για τη συνέχεια αλλά την επιβεβαίωση της λαϊκής σοφίας περί του ενός κακού που μύρια το ακολουθούν δεν την περιμέναμε. 

Έτσι λοιπόν η ακύρωση της πολυαναμενόμενης παρουσίασης των «Απέραντων Χωραφιών» οδήγησε στον εκ νέου σχεδιασμό του όλου προγράμματος που τελικά περιείχε:
Υπερλουστραρισμένες ροκ ενορχηστρώσεις, κιθάρες με σόλα Σκόρπιονς που θύμιζαν δευτερολυκειακές σχολικές γιορτές, έναν απίθανο Townshend-ικό ανεμόμυλο στο “ Όσες Φορές” - ??? (sic) -, δεύτερα φωνητικά Γουάμ σε τραγούδια που θεωρητικά περίμενα να βουρκώσω ακούγοντας τα, «πάμε όλοι μαζί τώρα» σε όσα σκέφτηκα «αυτό κάτι θυμίζει από τα παλιά», το ραπάρισμα του Autobianchi -  Ω ναι! αξιώθηκα να το ακούσω live -, και κάμποσα άλλα που μου δημιούργησαν την εντύπωση πως γρηγορότερα πέρασαν τα 40 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία των «Απέραντων Χωραφιών» από το σημερινό δίωρο.

Στα θετικά τόσο η μπάντα που σε αντίθεση με εμάς έδειξε να το ευχαριστιέται (πολύ καλός ο μπασίστας), όσο και ο ίδιος ο Κώστας Τουρνάς. Για κάποιες συνθέσεις του που - αν έσκαβες κάτω απ' όλα τα παραπάνω τις ανακάλυπτες και - τις τραγουδούσες από μνήμης, για τη φωνή του (αυτό αν και μόνο αν σου αρέσει από παλιά και μένα μου αρέσει) και κυρίως γιατί αν και όχι επιτυχώς κατά τη γνώμη μου, πάλεψε να αντιπαρέλθει τη ματαίωση της μεγάλης του βραδιάς.

Υποσχέθηκε δε, πως η συναυλία με τη συμφωνική της ΕΡΤ θα πραγματοποιηθεί κάποια άλλη στιγμή και εγώ δεσμεύομαι να πάω πιστεύοντας πως η εκ νέου επιμέλεια του αξιόλογου μέρους του ρεπερτορίου του καλλιτέχνη είναι αναγκαία, προκειμένου αυτό να αναδειχθεί μέσω μιας ενορχήστρωσης όχι απαραίτητα διαφορετικής από εκείνη των αρχικών ηχογραφήσεων. Μέχρι τότε όμως ζητώ συγγνώμη αν πήρα έστω και μισό αναγνώστη στο λαιμό μου.




υγ. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από το φίλο chocorello.

6 σχόλια:

  1. !!!!EΤΣΙ όπως το περιγράφεις....ζήλεψα ...κι ας μην έγινε...

    Όσο για το τελευταίο που ειπες ειχες μια πληροφορία, την μετέφερες, thaτ΄s it...δεν ευθύνεσαι για την απεργία της ΕΡΤ...( ή μήπως...???)

    Χαμογέλα...( παλιοσειρά )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα δε φταίω εγώ lefti, στ' ορκίζομαι. χεχε

      Μόλις άμβλυνα (κι άλλο) την κάκιστη κριτική που έγραψα σε αυτήν την ανάρτηση. Έχω ακούσει τόσο Τουρνά μικρότερος που δε μου πήγαινε να είμαι τόσο σκληρός. Εξ' άλλου ο άνθρωπος προσπάθησε.

      Το δυστύχημα είναι πως οι "νέες" του ενορχηδτρώσεις είναι τόσο βαρετές/άκυρες/καικαλαχαρντροκ, την ώρα που η παλιά του δουλειά που - εκτός εξαιρέσεων - στέκει κι έτσι όπως πρωτοηχογραφήθηκε.

      Διαγραφή
  2. Εμένα ευτυχώς δεν με πήρες στο λαιμό σου..
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα που με πήρε στο λαιμό του πάντως, πέρασα καλά αν και βαρέθηκα. Ηταν σα να μουν στον Ζυγό ή το Σταυρό του νότου, απλά χωρίς ποτήρια και -κυρίως- χωρίς να φοβάμαι μη βγει ο Ζουγανέλης απο πουθενά να με κάνει ρόμπα. Κάτι είναι κι αυτό.

      Χάρηκα που είδα λάιβ τον Τουρνά, (και θα τον ξαναδώ) αλλά κρίμα που μουσικά ήταν πολύ φτηνό.

      Να και τα Απέραντα: http://youtu.be/vj5zO7yNbck

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα Ηφ, την επόμενη φορά κι αφότου σιγουρευτώ πως δεν απεργεί η ορχ΄γστρα θα στο ξαναπροτείνω με όλη μου την καρδια.

      Διαγραφή
    3. Τσόκο, εγώ φταίω που έδιωχνα όλη την ώρα τον Ζουγανέλη από πίσω σου και δε κατάφερα να συγκεντρωθώ στη μουσική

      Διαγραφή

Related Posts with Thumbnails