http://en.wikipedia.org/wiki/Class_War
http://www.classwar.org/
Αντικείμενο της παρασιτολογίας είναι επίσης και η γενική ταξινόμηση από την οποία και ακολουθεί η συστηματική μελέτη των παρασίτων με βάση κυρίως τη βιολογία τους.
Ένα μικρό χάλκινο ειδώλιο, πιθανότατα αγορασμένο από κάποιο μουσείο της πόλης. Δυο σχηματικές φιγούρες πάνω σε ένα κυβικο κομμάτι μάρμαρο. Ένα δώρο του καλού φίλου Β. Σε κάποια ονομαστική εορτή τότε, λίγο πριν φύγουμε γι’ αλλού. Τώρα ήδη στο τρίτο σπίτι που ακολούθησε αυτήν τη φυγή. Βρίσκεται όμως πάντα επάνω στο γραφείο ανασύροντας κάθε φορά εικόνες και αναμνήσεις από μια άλλη εποχή.
Μια άλλη ζωή που τελείωσε: Η “ανεξάρτητη” ζωή στην καινούρια πόλη, τα καινούρια πρόσωπα που εμφανίστηκαν μαζί της, το πανεπιστήμιο, τα βράδια μελέτης με το μικρό φως στο γραφείο κι έναν καφέ για παρέα. Και αυτό το μικρό εδώλιο παρέμενε ακίνητο, πάνω στο τραπέζι, κόντρα στο αεράκι από την ανοιχτή μπαλκονόπορτα το καλοκαίρι ή το βαθύ σκοτάδι της νύχτας έξω το χειμώνα.
Με τη θέα στα πορτοκαλί φώτα της εθνικής οδού, εκεί που τώρα βρίσκεται, επιβλητικό και φωτεινό το νέο αρχαιολογικό μουσείο. Ένα μέρος που δεν πρόλαβα να επισκεφθώ. Ίσως για αυτό τελικά να υπάρχει αυτό το ειδώλιο τόσα χρόνια. Για να σημειώνει όσα δεν έγιναν, “όσα δεν πρόλαβες”. Για να υπενθυμίζει ένα λόγο για να (ξανα-)γυρίσεις. Σε μουσεία, εικόνες, ανθρώπους που άφησες πίσω σου και ίσως από τότε αποφεύγεις. Την ίδια την πόλη τελικά.
Κάποτε ήταν η πόλη σου. Στην αρχή ζωντανή, χρηστική, ανοικτή προς τη θάλασσα και πάνω από όλα ανεξερεύνητη. Διαφορετική από οτιδήποτε άλλο μέχρι τότε. Στο τέλος όμως έγινε ένα φορτίο από αισθήματα, χαρά, λύπη, άγχος, έρωτα, αγωνία, προσμονή, απογοήτευση, ελπίδα. Από λόγια και παρέες σε σκοτεινά δωμάτια, τραπέζια με αλκοόλ, έδρανα παραδόσεων, αίθουσες αναχωρήσεων, παραλίες και σε άδεια δρομάκια το ξημέρωμα. Κάθε γειτονιά της και μια ανάμνηση ίσως. Κάθε δρόμος και μια συντροφιά. Μια διαρκής κίνηση ανθρώπων και στιγμών.
Και ένα ειδώλιο που στέκεται μόνο, στο ρόλο του, στο μέλλον…
Την προηγούμενη Πέμπτη και έχοντας μόλις τραγουδήσει το Sorry for the mess στα ανοιχτά μικρόφωνα του Strictly Organic Coffee κατάφερε πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρι στο ίδιο του το στήθος υπό τους ήχους των χειροκροτημάτων των μπερδεμένων θεατών. Ολοκλήρωσε έτσι την τελευταία του παράσταση.
Δε ξέρω γιατί αναρτώ την είδηση αυτή, ίσως σα φόρο τιμής σε μια ελλιπή ιστορία ενός αγνώστου που έτυχε να μου διηγηθεί εχθές ο Ν και για κάποιο λόγο “με έπιασε” περίεργα.
http://www.myspace.com/kippppΚρύα Κυριακή, χρέος από το χειμώνα που εγκατέλειψε απότομα. Φέρνει του Βερολίνου σήμερα, η Αθήνα, μοιάζει πιο τακτοποιημένη και τα χρώματα φαίνονται καθαρά κάτω απ τη σύννεφα. Βρέχει αδιαλείπτως απ’ το πρωί. Μόνο που είναι σαν κάποιος να στραγγίζει μπουγαδόνερα απ’ τα ψηλότερα. Οι σταγόνες στεγνώνουν κι αφήνουν λεκέδες πάνω στις λαμαρίνες των αυτοκινήτων, στις ομπρέλες και στα ρούχα των ελαχίστων που κυκλοφορούν στους δρόμους. Τα καφενεία όλα κλειστά κι οι διαθέσιμες τουαλέτες της πόλης είδος προς εξαφάνιση. Ίσα που την παλεύω.
Τερα-riffs κάνουν τους τοίχους να πάλλονται και τα αυτιά μου να βουίζουν, η φυλή των μεταλλάδων κρυμμένη στα υπόγεια της πόλης ανταλλάζει βινύλια αγοράζει t-shirts με στάμπες και πάσης φύσεως gadgets διακοσμημένα με εικόνες τεράτων και μαυροντυμένων μασκοφόρων. Η θαλπωρή της αλληλεγγύης που ενώνει τη φυλή φτάνει και σε μένα παρ’ όλο που ξεχωρίζω σαν τη μύγα μες το γάλα. Φεύγω με 3 δίσκους υπό μάλης, βέβαιος πως δεν τους στερώ από κανέναν…
Προχθές
Τον είδα με την περιφερειακή όραση και τον αναγνώρισα. Στράφηκα προς το μέρος του μα τώρα, κοιτώντας τον καλύτερα, τα χαρακτηριστικά του μου φάνηκαν εντελώς άγνωστα. Παρ' όλα αυτά προχώρησα προς το τραπέζι που καθόταν.
Χάρηκα που ήταν αυτός. Συναντιόμασταν κάθε φορά στα ίδια μέρη, μικρή πόλη η Πάτρα. Συναυλίες, κινηματογράφους, μπαρ, πορείες, καταλήψεις και συνελεύσεις. Δεν είχαμε μιλήσει ποτέ, ή και να ‘χαμε δε το θυμάμαι - πάνε 15 χρόνια -, ανταλλάσαμε μόνο νεύματα χαιρετισμού ή κανα φιλικό "γεια, τι γίνεται;" Προχθές τα είπαμε για λίγο.
Χθες
Γιατί δεν της παίρνεις τη λαμπάδα με το γαλάζιο γαϊδούρι; ή άσε θα την πάρω εγώ για το δικό μου βαφτιστήρι, είπα, κάτσε μόνο να ρωτήσω πόσο έχει. Δε ρώτησα γιατί θυμήθηκα. Θυμήθηκα πως και πέρσι είχα αγοράσει τη λαμπάδα με το γαλάζιο γαιδούρι.
Κάθε μέρα μαγειρεύω πατάτες ...
true love will find you in the end
Σε δύο μονόωρα σετ, χωρισμένα από ένα μεγάλο (20’) διάλειμμα, χώρεσαν τα περισσότερα από τα τραγούδια των Cockney Rebel που αγαπάς κι ανάμεσα τους κάποια καινούρια. Ο αξιότιμος κος Harley, παραμένει το ίδιο εκφραστικός(+) παρ’ ότι λιγότερο θεατρικός (-) με μια ευπρόσδεκτη dylan-ική βραχνάδα στη φωνή να σου θυμίζει τις δεκαετίες που έχουν περάσει από τις πρώτες δόξες, και να αντιδιαστέλλει με τη νέα πλούσια κόμη του.
Ο κόσμος αρκετός και διαβασμένος, μύστες οι περισσότεροι της μουσικής των C.R. έμειναν τουλάχιστον ικανοποιημένοι από αυτό το ραντεβού. Δεν ήταν άλλωστε μια συναυλία που θα παράσερνε τους μικρότερους να μπουν στον κόσμο του Steve Harley. Δεν ήταν αυτό το ζητούμενο. Και για να ‘μαστε ειλικρινείς, δεν υπήρχαν μικρότεροι. Αυτό είχε ένα απρόσμενο θετικό: έβλεπα απρόσκοπτα στη σκηνή (μετά από χρόνια ένιωσα πάλι ψηλός) από όποια θέση βρισκόμουν!
Συγκινητικό (για μένα) και η ύπαρξη στη σύνθεση της μπάντας του Stuart Elliott αν δεν κάνω λάθος, του πρώτου ντράμμερ των Cockney Rebel όπως και η φορτισμένη progressive εκτέλεση του Sling it.
Βαθμός: δε βαθμολογείς τους ήρωες της προσωπικής σου μυθολογίας. Το απαγορεύουν άγραφοι κανόνες ηθικής, ίσως άμα χρειαστεί τους συγχωρείς μα αυτή τη φορά ΔΕΝ υπήρχε λόγος για κάτι τέτοιο.
Μεταξύ άλλων ακούσαμε τα: Audience with a man, Here comes the sun, Hideaway, Sebastian, Make me smile, Sling it, Red is a mean mean color, Best years of our lives, Mr Raffles, Mr Soft, True love will find you in the end, Judy teen , What Ruthy said, Riding The Waves, Journey’s end, Star for a week, The last time I saw you καθώς και κάποια που δεν ήξερα.
Δε συνέβη σε μένα αλλά το κατέγραψα ως αυτήκοος μάρτυρας: «Συγγνώμη, θα ήθελες μια μπύρα; ζήτησα μία και μου έδωσαν δύο, πιες την, κερασμένη…» είπε στον μπροστινό μου κάποιος συθεατής, κατευθυνόμενος στο πρώτο διάζωμα. History repeating, χαμογέλασα μόνος μου στα σκοτάδια.
Ένα από τα τραγούδια που κατέγραψα και που παραθέτω είναι το αριστουργηματικό True love will find you in the end του Daniel Johnston.
Μια αφορμή για παραπάνω ψάξιμο στον βίο και την πολιτεία του Daniel Johnston εδώ. Αξίζει.
Το Human Menagerie και το Psychomodo των Cockney Rebel είναι δίσκοι που θα έπαιρνα μαζί μου αν ναυαγούσα σε ερημονήσι. Δεν είναι μόνο η φωνή του κου Harley που όντας έφηβος μου προκαλούσε παροξυσμό. Ούτε το ότι ξέρω τους στίχους των τραγουδιών απ’ έξω κι ανακατωτά (φυσικό μιας και αμφότεροι οι δίσκοι είναι αγορασμένοι την «παλιά καλή» εποχή των ενδελεχών ακροάσεων). Είναι που κάθε μελωδία τους είναι σφιχτά δεμένη με στιγμές και καταστάσεις – καλές ή κακές δεν έχει σημασία – της ζωής μου, ή τουλάχιστον της πρώτης περιόδου αυτής.
τον καιρό που ο πορτιέρης σου ξέσκιζε το εισιτήριο
«Πάρε μου εισιτήριο, μη με ξεχάσεις» τηλεφώνησα στη Σ μιας κι εγώ βρισκόμουν εκτός Αθήνας το '91. Κι αυτή κατάφερε και μου βρήκε 2 προσκλήσεις. Τώρα το πως ξέμεινα και πήγα στη συναυλία μόνος είναι μεγάλη ιστορία και σίγουρα δεν είναι του παρόντος.
Το θέμα είναι πως έφτασα στο Ρόδον με μια πρόσκληση περισσευούμενη την οποία και χάρισα στον τελευταίο που περίμενε στην ουρά του ταμείου. Αυτή η κίνηση ήταν και η αιτία που είδα τη συναυλία σχεδόν μεθυσμένος. Ο ευεργετηθείς με κερνούσε συνεχώς μπύρες σε μια προσπάθεια να «ξεπληρώσει» τη δωρεά που του είχα κάνει. "Για να μην έχω συνέχεια στο νου μου αν ξέμεινες από ποτό, πάρε και αυτές για τη συνέχεια..." μου είπε μετά το τέταρτο κέρασμα και άφησε δίπλα μου 3 ακόμα μεγάλες μπύρες. Τις 2 τις κέρασα στους κοντινότερους συθεατές γεγονός που πυροδότησε νέο κύμα ανταπόδοσης και μπυροποσίας.
"Δε θα παίξει το Hideaway, ποτέ δε το παίζει" γκρίνιαζε κάποιος παραδίπλα για να διαψευστεί μετά από λίγο: "Κυρίες & κύριοι, θα κάνω μια εξαίρεση σήμερα για ένα κομμάτι που βαριέμαι ασύστολα αλλά πληροφορήθηκα για το πόσο σας αρέσει..."είπε ο κος Harley και ξεκίνησε:
Let them come a running & take all your money and hideaway
Let them come a running & take all your money and flee
Παροξυσμός.
Ένα ενδιαφέρον trivia που άπτεται κατά κάποιο τρόπο και της επικαιρότητας: Ο μπασίστας της πρώτης (και δημιουργικότερης) περιόδου της μπάντας Paul Jeffreys, σκοτώθηκε το 1988 στο Λόκερμπι της Σκωτίας, επιβάτης της πτήσης Pan Am Flight 103 που ανατινάχτηκε (σύμφωνα με εικασίες που με τα χρόνια έγιναν βεβαιότητα) κατά παραγγελία του διαβόητου Μουαμάρ της Λιβύης.
"Ωραία πάστα φλόρα" είπε ο chef |
Δευτεράκι πλέον ο φίλος Α στα φωτογραφικά του μαθήματα, συμμετέχει όπως και πέρυσι στην ετήσια έκθεση του τμήματός του. Η συμμετοχή του μάλιστα διπλή, αφού εκτός από φωτογράφος συμμετέχει και ως “μοντέλο” , ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και ποζάροντας στο φακό συμμαθήτριάς του. Κάπου εκεί, δίπλα στο πορτραίτο του, του έδωσα οδηγίες πώς να στηθεί και τον φωτογράφησα κι εγώ.
Μάρτιος 2011. Bar Key, Αθήνα.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 του τρέχοντος στον εξώστη του Bar Key στο κέντρο της Αθήνας.