9 Μαΐου 2010

Ο ναυαγός, το έρημο νησί και οι 10 δίσκοι



Μια συνηθισμένη υπόθεση μεταξύ μουσικόφιλων - τουλάχιστον μέχρι τα μισά της προηγούμενης δεκαετίας - έθετε το ερώτημα : "Έστω ότι ναυαγείς σε ένα έρημο νησί, ποιους 10 δίσκους θα έπαιρνες μαζί σου;" Ξεπερνώντας καταρχάς εκείνο το κενό της υπόθεσης περί ύπαρξης και λειτουργίας ενός πικάπ στο έρημο νησί, συντάσσαμε λίστες επί λιστών, - άλλοτε τις στέλναμε στα περιοδικά -άλλοτε όχι - μα πάντα τις κουβεντιάζαμε και τις αναλύαμε ...διεξοδικά.

Θέτοντας εκ νέου το ερώτημα στον εαυτό μου, συνέταξα ενα επικαιροποιημένο top10 αυτών. Μόνο που αυτή τη φορά, η λίστα των 10 άλμπουμ που θα χρειαζόμουν ως ναυαγός, περιέχει άλμπουμ, πραγματικά χρηστικά για τον καινούριο τρόπο ζωής και την επιβίωση μου. Η καταγραφή λοιπόν έχει ως εξής:



1 Poll - Άνθρωπε (το γνωστό ταγάρι) - Μια υφασμάτινη τσάντα είναι πάντα χρήσιμη είτε βρίσκεσαι στην πόλη για τα ψώνια είτε στο νησί για να μεταφέρεις καρύδες.


2 Tom Waits - Glitter and Doom - Η πολυτελής έκδοση που περιέχει το t-shirt είναι απολύτως απαραίτητη, όχι μόνο για να μην κυκλοφορείς γυμνός στο έρημο νησί αλλά να αποφεύγεις ταυτόχρονα: κρύο, εγκαύματα και ανεπιθύμητα τσιμπήματα τουλάχιστον στο πάνω μισό του σώματος σου.


3. Cramps – off the bone (πρώτη έκδοση) με το τρισδιάστατο εξώφυλλο και δώρο τα "ειδικά" γυαλιά. Νησί και ήλιος πάνε παρέα, οπότε έστω και μια στοιχιώδης προστασία των ματιών σου σε υποχρεώνει σε αυτήν την επιλογή.


4 PIL Metal Box. Αποκτάς άκοπα, απλά ανοίγοντας το, δύο μεταλλικά πιάτα ιδανικά για κατασκήνωση. Σου παρέχει επίσης τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσεις ως χώρο αποθήκευσης φαγητού, ένα αεροστεγές τάπερ για ναυαγούς.


5 Pink Floyd – The Wall - σε κασέτα (90αρα). Δεκάδες μέτρα μαγνητικής ταινίας, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν ως σχοινί σε όποια περίσταση επιλέξεις.


6 Tool: 10,000 Days (cd) για τους μεγεθυντικούς φακούς που έχει. Αποκτάς ένα χρήσιμο πολυ-gadget σε συσκευασία ενός. Οι φακοί μπορούν να λειτουργήσουν ως κυάλια, συγκεντρωτές ηλιακης ακτινοβολίας για το άναμμα της φωτιάς, ακόμα και σαν γυαλιά πρεσβυωπίας αν τύχει και μείνεις πολλά χρόνια στο νησί.


7 Massive Attack – The Single Boxset. Το επαναστατικό θερμόφιλο υλικό με το οποίο είναι φτιαγμένο το εξώφυλλο, λειτουργεί ως ένα τέλειο βαρόμετρο αλλάζοντας χρώμα ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντα χώρου. Έτσι θα ξέρεις πάντοτε τι καιρό θα αντιμετωπίσεις πριν ακόμα βγεις από το καταφύγιό σου (σπήλια, δεντρόσπιτο κλπ). Επιπλέον είναι απαραίτητη η ύπαρξη τουλάχιστον ενός (το κουτί έχει παραπάνω) cd ώστε να έχεις πομπό αντανακλούμενου ηλιακού φωτός στα διερχόμενα αεροπλάνα και πλοία, «διώκτη» αγριοπερίστερων καθώς και καθρέφτη για ίδια χρήση ή ανταλλαγή κατά τις τυχαίες συναντήσεις με τους ιθαγενείς.


8 Rammstain - Liebe ist für alle da Tουλάχιστον για το βαλιτσάκι του κρίνεται απαραίτητο, μέσα του μπορείς να αποθηκεύσεις όλα τα προηγούμενα gadgets. Αν πάλι βρεθείς μόνος/η στο νησί και αφού λύσεις το αρχικό πρόβλημα τροφής/στέγης, θα σου παρέξει την εναλλακτική της χρήσης πολύχρωμων ερωτικών βοηθημάτων, με μόνο σκοπό την τέρψη του ταλαίπωρου σώματος σου. Έχει και χειροπέδες. Ποτέ δεν ξέρεις.



9 Pulp – Α Different Class Έχοντας λύσει πια όλα τα προβλήματα επιβίωσης με τους παραπάνω δίσκους, ήρθε και η ώρα της πολυτέλειας. Το Different Class στην πρώτη του έκδοση (ναι αυτή θα εχεις) προσφέρει μια αξιοπρεπή κορνίζα με 12 διαφορετικά θέματα που αλλάζοντας τα δίνεις φρέσκο τόνο στη διακόσμηση του καταλύματος σου.



10 Rod Stewart - Atlantic Crossing για το έντονα πορτοκαλί του χρώμα. Γιατί μετά τη διακόσμηση ήρθε η ώρα της ψυχαγωγίας . Ένα έγχρωμο βινύλιο είναι ότι πρέπει για να παίζεις frisbee στην παραλία.


Αν τώρα τύχει να έχεις το δικκαίωμα να πάρεις μαζί σου και ένα σινγκλακι, τότε καλό θα είναι να διαλέξεις το “Perfect Day” των Duran Duran. Με το “ξύστε και μυρίστε” παγωτό χωνάκι φράουλα στο εξώφυλλο γίνεται ένα υπέροχο αποσμητικό χώρου, που εμπίπτει βέβαια στα είδη πολυτελείας για την περίπτωση μας.


Καλή τύχη.

2 σχόλια:

  1. Ουτε Smiths, ουτε Cure, ουτε Morrissey, ουτε Clash, ουτε Gang of 4 ???
    Αααα... θα μαλωσουμε...
    Καλη η λιστα σου!
    Ενδιαφερον το νουμερο ενα...
    το ειχα στη κυριολεξια ξεχασει...
    Τι μου θυμησες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και Jam και Jefferson και Cockney Rebel και πολλα αλλα θα συναγωνιζονταν για να μπουν στη λιστα μα εδω προσπαθησα να φτιαξω μια λιστα που θα λειτουργουσε σαν survival kit στον οποιο ναυαγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails