23 Απριλίου 2012

dr John - locked down



 Κάθε φορά που περνάω έξω από το κατάστημά του, κόβω ταχύτητα να πω ένα γεια, κι αυτός συνήθως με “γαντζώνει” – όχι ότι δε το ευχαριστιέμαι - και μου αρχίζει κριτικές, αναλύσεις και προτάσεις για τα νέα άλμπουμ που άκουσε. Ως λάτρης της μουσικής και φανατικός ακροατής δε, ακούει πολλά ο άτιμος. Δε τα γράφεις για το blog, του είπα τις προάλλες καθώς εμπιστεύομαι την άποψή του, κι εκείνος δέχτηκε:


"Λοιπόν λεμ, λόγω επικαιρότητας και επειδή πατάει σε δύο διαφορετικές γενιές, ξεκινάμε με τον τελευταίο δίσκο του Dr. John. Το “Locked down” (2012) ο οποίος έγινε σε συνεργασία & παραγωγή των Black Keys. Τώρα που το σκέφτομαι θα μπορούσε να ισχύει και το ανάποδο: Να είναι ο νέος δίσκος των Black Keys με guest vocals τον  Dr John!
Η συνταγή των B.Κ.  για vintage -ρετρό ήχο είναι πετυχημένη και ακούγεται γνώριμη στο 2012 μετά το νέο-soul, νέο-RnB ή και νέο-afrobeat κίνημα της τελευταίας δεκαετίας περίπου. Προσπαθώντας να βγάλουν όμως λίγο σκοτεινό  ήχο της voodoo-swamp παράδοσης της Νέας Ορλεάνης για την αναβίωση αριστουργηματικών album του Dr John στα 60’s – 70’s (πχ  “Gris Gris”) και μη έχοντας έμπνευση επ’ αυτού, οδηγήθηκαν σε ένα μονοπάτι νέο-garage-funk υπόβαθρου που δεν προσφέρει τίποτα στο θέμα, ειδικά για τους ακροατές που έρχονται μαζί με τον Dr απ’ το παρελθόν.

Ο δίσκος έχει εξαιρετικά μικρή διάρκεια (<40’), πράγμα που δείχνει το βιαστικό της συνεργασίας, η δε αίσθησή μου είναι ότι ηχογραφήθηκε με τηλεμεταφορά δεδομένων, overdubs κλπ και ότι ουδέποτε συνυπήρξαν όλοι σε studio: Σα να τραγούδησε (κ έπαιξε λίγο) ο Dr. σ’ ένα προηχογραφημένο χαλί… Η φωνή του Δόκτορα είναι σε πολύ καλή κατάσταση για τα 72 του χρόνια, εξάλλου δεν ήταν ανενεργός τα τελευταία χρόνια. Με το group  του 911 (nine eleven) έκανε έναν εξαιρετικό δίσκο το 2008 για τη Νέα Ορλεάνη της μετά Katrina  εποχής, το “City that cares forgot”.
Η επιτυχία του δίσκου όπως προείπα, είναι το “airplay” του, ενθουσιάζει έναν νεολαίο του 2012, ειδικά τους οπαδούς της Black Keys  σχολής, αλλά νομίζω δε δίνει το ερέθισμα να βουτήξει κανείς στο παρελθόν του Dr John, να βιώσει το πραγματικό voodoo-funk-swamp της Νέας Ορλεάνης. Από αυτήν την πλευρά ο Dr. John συμμετέχει σε μια επικαιρότητα, αλλά όφειλε να δουλέψει περισσότερο στο project, ειδικά αφού καταλογίζεται στο όνομά του.
Καλή ακρόαση!


υγ. Η μανιακή πορεία του χρόνου στην i-τεχνολογική εποχή, ο βομβαρδισμός με σκουπίδια σκεπάζει αναμνήσεις, βινύλια και cd, αλλά όχι εμένα. Η πραγματική προσπάθεια του Dr. John μεταφοράς του voodoo sound σε άλλη εποχή μέσω crossover με  rockstars της εποχής,  έγινε το 1998 με το ”Anutha Zone”, άλμπουμ που συνιστάται ιδιαιτέρως. Κι όσο για τα πρόσφατα χρόνια μας, βρίσκω τον ήχο-σήμα κατατεθέν New Orleans στα άλμπουμ του Coco RobisheauxSpiritland” (2007)και “Revelator” (2010).


υγ2. Μετά τη φιλοξενία κριτικής συναυλιών στο blog  του φίλου lemonostifti, εγκαινιάζεται εδώ μια νέα «στήλη» παρουσίασης – πρότασης και κριτικής ενός δίσκου από την τρέχουσα δισκογραφία ή ιδεατά ενός δίσκου-συγκροτήματος που έχει μπολιαστεί από ένα μοναδικό χαρμάνι ήχου (unique). Συνολικά δηλαδή μια πρόταση ακρόασης & εμπειρίας ενός δίσκου και όχι αρπαχτά ένα κομμάτι στο ΥΤ κλπ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails