9 Νοεμβρίου 2011

ο κύκνος και η αιωνίως θυμωμένη γυναίκα


 

Κυρίες παχουλές με σκούρα ταγιέρ, πανομοιότυπες σαν πίνακας του Magritte, ξεχύνονταν από την εκκλησία με μπουκάλια από κέτσαπ ΚΥΚΝΟΣ ανά χείρας. Μετέφεραν αγιασμό στα σπίτια τους, μέσα στις γυάλινες φιάλες με το βιδωτό μεταλλικό καπάκι.

Σ' αυτές που άλλοτε συνέλεγαν τα ούρα τους κατ’ εντολή γιατρού, πεσκέσι στο «εργαστήριο» της γειτονιάς για ανάλυση. Και στις 2 περιπτώσεις πάντως τα βαστούσαν απ’ το λαιμό με εκείνη τη σφιχτή λαβή των δαχτύλων που πρόδιδε σεβασμό ή φόβο, δεν είμαι σίγουρος. Ανάμεσα τους και η κα Ε-Μι. 

Η κυρία Ε-Μι είναι, ή μάλλον ήταν μέχρι προχθές που τη βρήκαν νεκρή στο σπίτι της, ο "κακός της γειτονιάς". Δύσκολος άνθρωπος, γκρινιάρης, με τον τσακωμό στο τσεπάκι και την κακή κουβέντα στην άκρη της γλώσσας. Διάσημη παρτοχαλάστρια, καλούσε σε κάθε ευκαιρία την αστυνομία, ενοχλημένη από τη μουσική οποιουδήποτε νεότερου της γείτονα (εμού συμπεριλαμβανομένου). Κάποιοι πάλι κάλεσαν την αστυνομία ενοχλημένοι από τη δική της σιωπή, παραβίασαν την πόρτα και τη βρήκαν πεθαμένη από μέρες. 

Η γειτονιά δε γιορτάζει την …άνοδο των αντικειμενικών αξιών που επήλθε, ούτε πανηγυρίζει τη νέα χωρίς κατάρες εποχή με ακρόαση μουσικής. Η ανέκαθεν γηραιά κυρία Ε-Μι υπήρξε σύμβολο μιας νοσταλγικής και ολίγον παλαιομοδίτικης κακεντρέχειας και ο θάνατός της είναι άλλο ένα τέλος εποχής, τουλάχιστον για όσους τη γνώριζαν. 

υγ. Εντωμεταξύ απ’ όσο γνωρίζω, κανείς δεν πήγε στην κηδεία της. Έβαλα αντανακλαστικά μα προβλέψιμα το Eleanor Rigby στο πικάπ, έτσι για το καλό,  είχα και καιρό να το ακούσω.

6 σχόλια:

  1. Απο τα πιο ωραια κειμενα που εχω διαβασει εδω και καιρο! Παλι καλα που δεν θυμιζαν Μποτερο..την πληθωρικοτητα του δεν την αντεχω με τιποτα ενω ο Μαγκριτ συχνα ειχε ενα θεμα με τα κεφαλια κι ετσι βαζεις βολικα οποιο κεφαλι θες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λυπάμαι που δεν πήγε κανείς στην κηδεία της να την αποχαιρετίσει... όσο κακιά και να ήταν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα τόσο σκληρά μοναχικό ή μοναχικά σκληρό τέλος με θλίβει και με φοβίζει. Με ταράσσουν τέτοιες ειδήσεις. Είναι κι ο τρόπος που τα γράφεις..
    Πολύ δυνατή η εικόνα των πανομοιότυπων κυριών, αλά Magritte, με τα μπουκάλια από κέτσαπ ανά χείρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Tali: Σ'ευχαριστώ Τ. Τρελλαίνομαι για την επαναληψιμότητα του Magritte. Δυστυχώς όταν πήγα στο μουσείο του στις Βρυξέλλες έλειπαν τα περισσότερα από αυτά που θα ήθελα να δω. Πάντως είχε μια τρομερά ενδιαφέρουσα ζωή. Όποτε σου έρθει όρεξη και έχεις χρόνο, διάβασε γι αυτόν.
    Καλως ήλθες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Hfaistiwnas: Το ξέρω ρε Ηφ., κι εγώ λυπάμαι αλλά δεν το παίρνεις εύκολα απόφαση να κάνεις το κάτι παραπάνω. Συγκρούονται τα θα' θελα, τα θα'πρπε και τα θα μπορούσα.

    @ absentminded: Και μένα με σκίζουν τέτοιες "μικρές" καθημερινές ιστορίες.
    Οι κυρίες με τους κύκνους είναι βαθιά χαραγμένη παιδική ανάμνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μου έσκισες την ψυχή ρε φίλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails